Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Δείτε ποιος κρίθηκε ένοχος για διακίνηση μεταναστών



Ενοχο έκρινε σήμερα το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου τον Abdul Sattar Mohammed 35 χρόνων από τη Συρία, σε τέσσερις από τις πέντε κατηγορίες που αντιμετώπιζε και αφορούν υποβοήθηση παράνομης εισόδου προσώπων υπηκόων τρίτης χώρας από το έδαφος της Δημοκρατίας,
υποβοήθηση διέλευσης προσώπων υπηκόων τρίτης χώρας από το έδαφος της Δημοκρατίας, λαθρεμπόριο μεταναστών και μεταφορά προσώπου δι’ υδάτινης οδού επί μη ασφαλούς ή υπερφορτωμένου σκάφους, αδικήματα που διαπράχθηκαν σε άγνωστη ημερομηνία μέχρι και τις 3 Νοεμβρίου 2015 στην επαρχία Αμμοχώστου.
 
Το Κακουργιοδικείο αθώωσε και απάλλαξε τον κατηγορούμενο από την κατηγορία της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, αφού όπως αναφέρει στην απόφαση του, ο Abdul Sattar Mohammed αποφάσισε όπως η βάρκα κατευθυνθεί προς την Κύπρο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, όταν απομακρύνονταν από τη Λατάκια της Συρίας.
 
Στην απόφαση του το Κακουργιοδικείο αναφέρει ακόμα ότι ο κατηγορούμενος κατέθεσε ενόρκως την εκδοχή του για την υπόθεση, την οποία εκδοχή το Σώμα απέρριψε «χωρίς καμία επιφύλαξη και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο», ότι προσπαθούσε συνεχώς «να συγκαλύψει τα πραγματικά γεγονότα της υπόθεσης, λέγοντας αναλήθειες» και ότι «η εκδοχή του είναι ένα άγαρμπο κατασκεύασμα για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα».

Ανέφερε επίσης ότι «το ουσιώδες και σημαντικό στοιχείο είναι η δεδηλωμένη πρόθεση του κατηγορουμένου» να εισέλθει η βάρκα με τους μετανάστες στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, «την οποία και πραγματοποίησε όταν πληροφόρησε τους επιβάτες ότι θα κατευθύνονταν προς την Κύπρο γιατί γνώριζε κάποιον που διέμενε εκεί και θα του τηλεφωνήσει για να στείλει βοήθεια, όπως και έπραξε».
 
Το Δικαστήριο χαρακτηρίζει την πράξη του κατηγορουμένου να διακινήσει λαθραία ανθρώπους «παράνομη» και σημειώνει ότι  εισέπραξε χρήματα αποκτώντας οικονομικό όφελος από  τους επιβάτες της βάρκας, που ήταν πολύ μικρή, βάρκα αναψυχής, 5 – 6 μέτρων από fiber glass, χωρίς καμπίνα και αμπάρι και ότι οδηγείτο από τους δύο άλλους συγκατηγορουμένους του που εκτελούσαν χρέη καπετάνιου και βοηθού καπετάνιου, ενώ ο ίδιος συντόνιζε τις ενέργειες τους.

Ακόμα αναφέρθηκε πως οι επιβάτες που μετέφερε εν γνώσει του ο κατηγορούμενος ήταν στοιβαγμένοι σ’αυτήν και πως επειδή η θάλασσα ήταν φουρτουνιασμένη οι επιβάτες έβγαζαν συνεχώς με κουβάδες το νερό που έμπαινε στη βάρκα.
 
Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι και οι τρεις κατηγορούμενοι, στην προσπάθεια τους να εισέλθουν στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, έλεγαν στους επιβάτες της βάρκας  ότι σε περίπτωση που τους έπιανε η Αστυνομία, θα έπρεπε να πουν ότι κατάγονταν από την Ταρτούς της Συρίας και όχι από το Λίβανο, ότι είχαν αγοράσει μόνοι τους τη βάρκα και ότι οι καπετάνιοι την είχαν εγκαταλείψει.

Στην απόφαση του το Κακουργιοδικείο σημειώνει επίσης ότι «η Κατηγορούσα Αρχή έχει αποδείξει πέραν από κάθε λογική αμφιβολία ότι ο κατηγορούμενος διέπραξε τα αδικήματα που του καταλογίζονται στις κατηγορίες 2,3,4 και 5 στις οποίες κρίνεται ένοχος».  
 
Η Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου όρισε την 1η Φεβρουαρίου 2017 ως ημερομηνία για αγορεύσεις για μετριασμό ποινής και για τους τρεις κατηγορούμενους ενώ μέχρι τότε διέταξε όπως αυτοί κρατούνται στις Κεντρικές Φυλακές.
 
Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Νοεμβρίου 2016 ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας – Αμμοχώστου οι επίσης κατηγορούμενοι για την υπόθεση Maher Ali Bayram 30 χρόνων και Naser Kazem Ismail 48 χρόνων από τη Συρία παραδέχθηκαν τις κατηγορίες που αφορούν υποβοήθηση παράνομης εισόδου υπηκόων τρίτης χώρας από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και μεταφορά προσώπων δι’ υδάτινης οδού επί μη ασφαλούς ή υπερφορτωμένου σκάφους``, αδικήματα που διαπράχθηκαν στις 3 Νοεμβρίου 2015 στη περιοχή Κάβο Γάτα στο Παραλίμνι.
 
Το Κακουργιοδικείο ανέστειλε την ποινική δίωξη εναντίον των δύο κατηγορουμένων για τα άλλα τρία αδικήματα που αντιμετώπιζαν, δηλαδή της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, της υποβοήθησης παράνομης εισόδου υπηκόων τρίτης χώρας από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και λαθρεμπορίου μεταναστών.
  
Υπενθυμίζεται ότι  το σκάφος με τους 26 συνολικά μετανάστες, 15 Σύρους,  8 Λιβάνιους και τους τρεις κατηγορούμενους, είχε αποπλεύσει από το Λίβανο στις 30 Οκτωβρίου με αρχικό προορισμό την Ελλάδα. Ωστόσο ενώ βρίσκονταν στη μέση της διαδρομής, ο διακινητής που βρισκόταν ανάμεσα τους στο πλοιάριο, διέφυγε με φουσκωτό σκάφος αφήνοντας τα 26 άτομα, στη πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα, στο έλεος της θαλασσοταραχής και των σφοδρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.
 
Όταν το πλοιάριο βρισκόταν ανοικτά της Κύπρου η μηχανή έσβησε και ένας από τους επιβαίνοντες τηλεφώνησε σε φίλο του στη Λάρνακα ότι κινδύνευαν να πνιγούν. Ο νεαρός ειδοποίησε αμέσως το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και ανέφερε το περιστατικό.

Tο Κέντρο είχε ειδοποιηθεί από τις αρχές του Λιβάνου ότι μια βάρκα απέπλευσε παράνομα από λιμάνι της χώρας και είχε αρχίσει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης εν μέσω δυνατών ανέμων και έντονης θαλασσοταραχής.
 
Σημειώνεται ότι όπως ανέφεραν στην Αστυνομία οι διασωθέντες, οι ενήλικες πλήρωσαν στον διακινητή 2 χιλιάδες δολάρια έκαστος για να τους μεταφέρει στην Ελλάδα, ενώ τα παιδιά πλήρωσαν από χίλια δολάρια.



κυπε