Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Τι θα γίνει με τον τουρισμό στην Κω;



Την εικόνα ότι δεκάδες Βρετανοί τουρίστες εγκαταλείπουν την Κω που χτυπήθηκε από τον καταστροφικό σεισμό, μεταφέρουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, δίνοντας κυρίως βαρύτητα στην κατάσταση που επικρατεί στο διεθνές αεροδρόμιο του νησιού.
Ωστόσο, οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες της Κω έχουν διαφορετική εικόνα, είναι ψύχραιμοι και μιλούν για μεμονωμένες περιπτώσεις τουριστών που έσπευσαν να εγκαταλείψουν το νησί, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ακυρώσεις κρατήσεων από το εξωτερικό. 


Τι λένε τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης

 
Όπου φύγει - φύγει για τους Βρετανούς τουρίστες που παραθερίζουν στην Κω κι έζησαν στο πετσί τους το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής "Daily Mail". Εικόνες με εκατοντάδες Βρετανούς επιβάτες να στοιβάζονται έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της Κω με τις αποσκευές τους έχουν ανέβει στην ιστοσελίδα της εφημερίδας.  

Το αεροδρόμιο του νησιού είναι ανοιχτό, αλλά το προσωπικό ....δίνει προτεραιότητα στις πτήσεις άφιξης, επισημαίνει το δημοσίευμα. Στο ίδιο δημοσίευμα, η βρετανική εφημερίδα "Daily Mail" αποκαλύπτει ότι ο τουριστικός πράκτορας "Thomson " δεν επιστρέφει τα χρήματα σε όλους όσοι θέλουν να ακυρώσουν στο παρά πέντε τις διακοπές τους στην Κω. 
    
Ο 51χρονος Βερτανός Γκάρι Τέιλορ, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι χάνει το ποσό των τριών χιλιάδων λιρών μετά την άρνηση του ταξιδιωτικού πράκτορα Thomson να επιστρέψει τα χρήματα που είχε προπληρώσει για να να επισκεφθεί μαζί με τη σύζυγο και την κόρη του στη Κω.  
  
Κι ενώ η Κως μετρά τις πληγές της, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, εκείνοι που ταξιδεύουν προς ή από την Κω ή την Αλικαρνασσό συμβουλεύονται να επικοινωνήσουν με τις αεροπορικές εταιρείες ή τους φορείς εκμετάλλευσης διακοπών τους για να ελέγξουν την κατάσταση των πτήσεων και των ξενοδοχείων.



Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας προειδοποιεί όσους βρίσκονται στην Κω και την Αλικαρνασσό να προσέχουν μετασεισμούς και να συμβουλεύονται τις τοπικές αρχές και τα ξενοδοχεία σχετικά με τις ρυθμίσεις ύπνου και την ασφάλεια, εάν είναι απαραίτητο.
  
"Πιστεύεται ότι υπάρχουν σήμερα περίπου 8.000 Βρετανοί τουρίστες στο νησί", όπως αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα ανεβάζοντας στην ιστοσελίδα της εικόνες επιβατών που περιμένουν έξω από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Κω με τις αποσκευές τους.

 "Το αεροδρόμιο είναι ανοιχτό, αλλά το προσωπικό περιορίζει τον αριθμό των ατόμων που επιτρέπεται στο εσωτερικό του κτιρίου λόγω του μικρού μεγέθους του και δίνει προτεραιότητα για είσοδο πτήση ανά πτήση", προσθέτει. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας, υπάρχουν "μεγάλες καθυστερήσεις πτήσεων" στο Διεθνή Αερολιμένα της Κω.Την ίδια ώρα, τουριστικοί πράκτορες, συμπεριλαμβανομένου του Thomas Cook, λένε ότι "λειτουργούν κανονικά" και δεν έχουν ακυρώσει διακοπές.


Τι λένε οι τουριστικοί φορείς της Κω


Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες της Κω για τον αντίκτυπο που θα έχει ο φονικός σεισμός στον τουρισμό του νησιού. Τις προσεχείς ημέρες πάντως θα φανεί το κατά πόσο θα υπάρξουν ακυρώσεις τουριστικών πακέτων από το εξωτερικό προς το νησί.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, Κωνσταντίνα Σβύνου που μίλησε στο protothema.gr, θεωρεί πως το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι οι καθυστερήσεις που υπάρχουν στις πτήσεις. Από τα ξενοδοχεία με τα οποία έχει επικοινωνήσει, δεν της έχουν αναφερθεί ακυρώσεις δωματίων από το εξωτερικό, μόνο κάποιοι απειροελάχιστοι -όπως είπε- εξέφρασαν την πρόθεσή τους να φύγουν. «Ευτυχώς δεν έχω να αντιμετωπίσω πανικό», πρόσθεσε.

Επίσης, η κυρία Σβύνου απευθύνει «κατεπείγουσα έκκληση στην πολιτεία και στις αρμόδιες αρχές να επισπεύσουν τις απαραίτητες επιθεωρήσεις των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, για να συνεχίσουν αυτές απρόσκοπτα τη λειτουργία τους και να αποκατασταθεί η ομαλή και ήρεμη διαμονή των επισκεπτών». Μέχρι στιγμής, από όσα της έχουν αναφέρει συναδέλφοι της, δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες ρωγμές σε κάποια ξενοδοχεία. 

Υπογραμμίζει την άμεση κινητοποίηση του ξενοδοχειακού κόσμου της Κω, «προκειμένου να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η κατάσταση και το κυριότερο η ανησυχία και η αναστάτωση που προκλήθηκε στους ξένους και Έλληνες επισκέπτες του νησιού». Και προσθέτει: «Ξενοδόχοι, εργαζόμενοι και κάτοικοι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια αυτές τις δύσκολες ώρες ώστε οι επισκέπτες μας να αισθάνονται ότι έχουν την αμέριστη και διαρκή προσοχή και τη γενναιόδωρη φιλοξενία μας».

Ακόμη, η κυρία Σβύνου απευθύνεται και στα μέσα ενημέρωσης, λέγοντας: «Απευθύνουμε έκκληση και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, να αποφεύγουν τις υπερβολικές αναφορές στην κατάσταση και να συνδράμουν στην προσπάθεια όλων μας να προστατέψουμε την εικόνα της Κω».

Όσον αφορά την εικόνα που έχουν οι τουριστικοί πράκτορες για τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού, η κυρία Μαροπούλου από το τουριστικό γραφείο Tigaki Tours, που μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανέφερε ότι το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο λιμάνι και κάνει λόγο για μεγάλη ζημιά, που δεν μπορεί το Blue Star να προσεγγίσει στο λιμάνι. Προβλήματα παρατηρούνται, όπως εξηγεί η κυρία Μαροπούλου, στη σύνδεση του νησιού με την Τουρκία, αφού στο αεροδρόμιο καταστράφηκε το κτίριο ελέγχου των διαβατηρίων και για τον λόγο αυτό ημερήσιες εκδρομές προς την Τουρκία έχουν ακυρωθεί.

Επίσης, αναφέρει ότι υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις τουριστών που έσπευσαν να εγκαταλείψουν το νησί, με τη γενικότερη ωστόσο εικόνα να είναι αυτή της ψυχραιμίας και της ομαλότητας. Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει το επόμενο διάστημα θα φανεί αν υπάρξουν ακυρώσεις τουριστικών πακέτων από το εξωτερικό προς το νησί.


http://www.protothema.gr/greece/article/699152/fovoi-gia-ton-tourismo-gia-kuma-fugi-miloun-ta-xena-mme-kanena-provlima-lene-oi-xenodohoth/