Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Η αξεπέραστη όπερα «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» και σπουδαίοι λυρικοί καλλιτέχνες ανεβαίνουν στη σκηνή του 20ου Pafos Aphrodite Festival



31 Αυγούστου, 1 και 2 Σεπτεμβρίου στο μαγευτικό Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου.


Τη διασημότερη ιταλική κωμική όπερα «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» (Il Barbiere di Siviglia) του Gioachino Rossini ανεβάζει το 20ο Pafos Aphrodite Festival στις 31 Αυγούστου, 1 και 2 Σεπτεμβρίου στο μαγευτικό χώρο του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου. Το απολαυστικό αριστούργημα με την εύθυμη διάθεση, τη σπιρτάδα και τους μουσικούς αυτοσχεδιασμούς θα ερμηνεύσουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες της λυρικής σκηνής, καθώς αποτελεί μια συμπαραγωγή, του Ιταλικού Οργανισμού C.I.A.L.M. - Teatro Lirico Italiano και του Θεάτρου Ventidio Basso Ascoli Piceno με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.

Η διαχρονική επιτυχία του έργου «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» βασίζεται στην αξιοθαύμαστη μουσική έμπνευση του Gioachino Rossini, ο οποίος μέσα από τη μελωδία, το ρυθμό και την αρμονία της σύνθεσης του, περιγράφει μια σειρά από κωμικές καταστάσεις παρουσιάζοντας το δαιμόνιο κουρέα Φίγκαρο να βοηθά τον κόμη Αλμαβίβα να παντρευτεί την όμορφη Ροζίνα, η οποία κατοικεί με τον ηλικιωμένο προστάτη της Δόκτορα Μπάρτολο, που την προορίζει για τον εαυτό του.

Στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Alexander the Great στην Πάφο και στην οποία παρευρέθηκαν όλοι οι συντελεστές και καλλιτέχνες της παράστασης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ της Εταιρείας Pafos Aphrodite Festival Cyprus και Δήμαρχος Πάφου κ. Φαίδωνας Φαίδωνος τόνισε, ότι μέσα από την μακρόχρονη δημιουργική πορεία του θεσμού, η Πάφος αλλά και η χώρα μας ευρύτερα, έχει αποκτήσει το δικό της στίγμα στον πολιτιστικό χάρτη της Ευρώπης και έχει καταστεί χώρος μόνιμης και γόνιμης συνάντησης λαών και πολιτισμών. Φέτος πρόσθεσε, που ο θεσμός συμπληρώνει είκοσι χρόνια δημιουργικής πορείας, η ανάγκη για αρτιότητα του, τόσο από καλλιτεχνική όσο και από οργανωτική άποψη, γίνεται ακόμα μεγαλύτερη. Το Pafos Aphrodite Festival για μια ακόμη φορά επεσήμανε, θα φιλοξενήσει στη σκηνή του ιταλική παραγωγή με καταξιωμένους και έμπειρους συντελεστές. Αυτές οι συνεργασίες που αναπτύσσονται μέσω του πολιτισμού υπογράμμισε, ενισχύουν και εμπλουτίζουν τις σχέσεις μεταξύ της Ιταλίας και της Κύπρου και δείχνουν ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ των φορέων των δύο χωρών στον τομέα της τέχνης και του πολιτισμού. Καλωσορίζοντας ο Δήμαρχος Πάφου τους διεθνούς εμβέλειας σολίστες, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλοι οι συντελεστές θα χαρίσουν στο κοινό μοναδικές στιγμές καλλιτεχνικής δεξιότητας και ύψιστης αισθητικής μαγείας.

Ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Κύπρο κ. Andrea Cavallari, εξέφρασε την ικανοποίηση και τη χαρά του που και φέτος το Pafos Aphrodite Festival θα συνεργαστεί με Ιταλικό Οργανισμό, ενώ χαρακτήρισε θαυμάσιο το γεγονός ότι από την έναρξη του θεσμού οι περισσότερες


όπερες που παρουσιάστηκαν ήταν από Ιταλό συνθέτη και στην ιταλική γλώσσα. Η Ιταλία υπογράμμισε, μπορεί να θεωρηθεί ο τόπος γέννησης της όπερας, αλλά κυρίως η χώρα στην οποία η όπερα έχει καθιερωθεί στην ευρύτερη κοινωνία. Η όπερα εξήγησε, δεν ανήκει μόνο στην ελίτ, αφού έχει εξελιχθεί σε μια μορφή τέχνης που έχει αγαπηθεί και εκτιμηθεί από όλα τα στρώματα της κοινωνίας. Θέατρα όπερας επεσήμανε, βρίσκονται σε όλες σχεδόν τις γωνιές της Ιταλίας, ακόμη και σε μικρές πόλεις, ενώ παραστάσεις πραγματοποιούνται ακόμα και σε υπαίθρια θέατρα και πλατείες, συχνά δωρεάν, ώστε να έχουν όλοι τη δυνατότητα να τις απολαύσουν. Είμαστε ενθουσιασμένοι πρόσθεσε, που αυτή η μορφή τέχνης, η τόσο στενά συνδεδεμένη με την ιστορία και τον πολιτισμό της Ιταλίας, εκτιμάται έντονα στην Κύπρο. Το Pafos Aphrodite Festival υπογράμμισε ο Ιταλός Πρέσβης, είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα σημαντικότερα μουσικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του νησιού, το οποίο προσελκύει εκατοντάδες λάτρεις της μουσικής από την Κύπρο αλλά και το εξωτερικό. Τέλος τόνισε, ότι η φετινή παράσταση αποτελεί μια ακόμα σημαντική στιγμή της πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ της Ιταλίας και της Κύπρου.

Ο Διευθυντής των  Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού κ. Παύλος Παρασκευά υπογράμμισε, ότι το Pafos Aphrodite Festival έχει καθιερωθεί ως το μεγαλύτερο ετήσιο καλλιτεχνικό γεγονός στην Κύπρο και ως ένας θεσμός διεθνούς εμβέλειας και κύρους. Το κράτος πρόσθεσε, μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού είναι από τη σύσταση του θεσμού, ο βασικός χορηγός-στυλοβάτης του. Τα οφέλη που έχουν προκύψει μέσα από την 20ετή πορεία του θεσμού τόνισε, είναι πολλαπλά με κυριότερα την προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό, τη σύσφιγξη των πολιτιστικών σχέσεων της Κύπρου με άλλες χώρες, την καλλιέργεια μουσικής παιδείας μεταξύ των Κυπρίων, τον εμπλουτισμό του ποιοτικού τουριστικού προϊόντος και την αξιοποίηση Κυπρίων καλλιτεχνών. Το Pafos Aphrodite Festival ως θεσμός επεσήμανε ο κ. Παρασκευά, συνέβαλε τα μέγιστα στην ενδυνάμωση του πολιτιστικού τουρισμού στο νησί μας και στη διαμόρφωση ενός κοινού, με υψηλά κριτήρια αισθητικής απόλαυσης και εκτίμησης.

Εκ μέρους της Προέδρου του Δ.Σ του Ιδρύματος της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου κας Αίγλης Παντελάκη, μίλησε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος κ. Nenad Bogdanovic, ο οποίος ανέφερε ότι στη διάρκεια των 20 ετών που λειτουργεί ο θεσμός προσελκύει δεκάδες χιλιάδες θεατές, μόνιμους κατοίκους της Κύπρου αλλά και επισκέπτες, που έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν υψηλής ποιότητας παραστάσεις από αξιόλογες λυρικές σκηνές προερχόμενες από διάφορες χώρες του κόσμου και πάντοτε με μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας οπερατικής σκηνής, προσφέροντας αξέχαστες μουσικές εμπειρίες. Τέτοιες διοργανώσεις είπε, συμβάλλουν στην καλλιέργεια κουλτούρας δημιουργικότητας και αναπτύσσουν το πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο. Φέτος σημείωσε, είναι η έκτη συνεχόμενη χρονιά που η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου συμμετέχει στο Φεστιβάλ καλύπτοντας το ορχηστρικό μέρος των παραστάσεων. Θεωρούμε επεσήμανε, ότι αυτή η συμμετοχή, καθώς και η συμμετοχή αριθμού σολίστ από την Κύπρο είναι ουσιώδους σημασίας για την πορεία του θεσμού. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα τόνισε, το γεγονός ότι η συνεργασία της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου με το Pafos Aphrodite Festival έχει πια

εδραιωθεί και διαβεβαίωσε ότι, τόσο η Διοίκηση όσο και οι Μουσικοί της Ορχήστρας συμμετέχουν και εργάζονται με ιδιαίτερο ενθουσιασμό.
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της παράστασης κ. Claudio Pugliese τόνισε, ότι η όπερα «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» ανεβαίνει σε μια χρονική στιγμή που τιμούμε δύο σημαντικές επετείους, τα 150 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου μουσουργού Gioachino Rossini και τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την έναρξη του Pafos Aphrodite Festival. Αναφερόμενος στους συντελεστές και ερμηνευτές της παράστασης σημείωσε, ότι εκτιμά το καλλιτεχνικό τους εκτόπισμα και τον επαγγελματισμό τους επισημαίνοντας ότι, όλοι οι συμμετέχοντες είναι καταξιωμένοι και διαγράφουν επιτυχημένες διεθνείς καριέρες στην οπερατική σκηνή. Ο κ. Claudio Pugliese δεν παρέλειψε τέλος, να υπογραμμίσει και τη σημαντική παρουσία της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.
Ο Σκηνοθέτης της παράστασης κ. Lev Pugliese ανέφερε, ότι «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» αποτελεί μια από τις αγαπημένες του όπερες και αναμφίβολα από τις πιο δημοφιλής σε όλο τον κόσμο, προσθέτοντας ότι είναι προνόμιο για τον ίδιο, να σκηνοθετεί αυτή την υπέροχη παραγωγή στον πανέμορφο χώρο του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου. Η γραφικότητα του χώρου σημείωσε ο σκηνοθέτης, δημιουργεί μια ακόμα πιο εντυπωσιακή εικόνα στα σκηνικά, ενώ εξήγησε ότι όλα τα δωμάτια όπου διαδραματίζεται κάθε σκηνή του έργου είναι ορατά προς τους θεατές και η ιστορία ζωντανεύει μπροστά στα μάτια τους.
Ο Διευθυντής Ορχήστρας Jens Georg Bachmann, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του που θα διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου σε μια τόσο μεγάλη παραγωγή, καθώς και τη χαρά του για την επιλογή ενός τόσο σπουδαίου έργου. Αναφερόμενος στους συντελεστές τόνισε, ότι είναι καλλιτέχνες διεθνούς κύρους με υψηλές φωνητικές και σκηνικές δεξιότητες που σίγουρα είπε, θα ενθουσιάσουν και θα εμπνεύσουν το κοινό που θα παρακολουθήσει την όπερα. Με αφορμή την 150η επέτειο από το θάνατο του Gioachino Rossini πρόσθεσε, παρουσιάζονται σε όλο τον κόσμο αριστουργήματα του μεγάλου συνθέτη και χαίρομαι σημείωσε που το Pafos Aphrodite Festival γίνεται μέρος αυτής της παγκόσμιας γιορτής, ανεβάζοντας την όπερα «Ο Κουρέας της Σεβίλλης», ένα έργο διασκεδαστικό και ευφυές, γεμάτο εμπνευσμένη μουσική.
Tη Συνέντευξη Τύπου συντόνιζε η Διευθύντρια του Pafos Aphrodite Festival Cyprus κα Στέλλα Σιέπη, ενώ εντυπωσίασαν με την παρουσία τους οι καταξιωμένοι δημιουργοί, συντελεστές και καλλιτέχνες της λυρικής σκηνής που ανέλαβαν να αναδείξουν τη φετινή σπουδαία παραγωγή. Συγκεκριμένα παρευρέθηκαν οι: Claudio Pugliese Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Jens Georg Bachmann Διευθυντής Ορχήστρας, Lev Pugliese Σκηνοθέτης, Emanuella Di Pietro Διευθυντής Χορωδίας, Angela Gassi Σχεδιασμός Κουστουμιών, Michela Fiorindi Διευθυντής Σκηνής, Damiano Pastoressa Διευθυντής Τεχνικών, Mariola Charitidou Πιάνο, Alexey Bogdanchikov Βαρύτονος - Figaro, Qianming Dou Βαρύτονος - Figaro, Yaroslav Abaimov Τενόρος - Κόμης Almaviva, Romano Franceschetto Μπάσος - Γιατρός Bartolo, Anna Werle Κοντράλτο - Rosina, Alessandro Abis Μπάσος - Don Basilio, Alex Moskofian Μπάσος - Αστυνόμος Fiorello, Elli Koutsouli Σοπράνο - Berta.


Θεσμικοί Χορηγοί του Pafos Aphrodite Festival 2018 είναι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού. Μέγας Χορηγός της φετινής διοργάνωσης η Τράπεζα Κύπρου μέσω του Premier Club. Υποστηρικτές My Guide Cyprus, CYTA και Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου. Χορηγός Φιλοξενίας Kanika Hotels and Resorts.
Προπώληση Εισιτηρίων
Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του Pafos Aphrodite Festival Cyprus, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.pafc.com.cy ή  στο Τηλ. 26822218 και οι τιμές ανέρχονται στα €25, €40, €50 και €70.
Και στις τρεις παραστάσεις θα υπάρχει μετάφραση στην ελληνική, αγγλική και ρωσική γλώσσα μέσω υποτίτλων.