Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

"Η Αγίου Αντωνίου πρέπει να αναβαθμιστεί ΑΜΕΣΑ"


Περνώντας μέσα από την περιοχή της Αγίου Αντωνίου στην Κάτω Πάφο δύο είναι τα συναισθήματα που σε πλημμυρίζουν: θλίψη και αγανάκτηση. Μια περιοχή που κάποτε έσφυζε από ζωή και διασκέδαση, φιλοξενώντας χιλιάδες κόσμο από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, τώρα πια έχει μαρανθεί, έχει παραμεληθεί και αργοπεθαίνει...

Δυστυχώς, πάρα πολλοί λόγοι, αλλά κυρίως η διαχρονική αδιαφορία των Τοπικών Αρχών οδήγησε στην εξαθλίωση, στην πολεοδομική αταξία, την αρχιτεκτονική αναρχία και όπως ήταν αναμενόμενο στην εγκατάλειψη και την αποσύνθεση. Περνώντας λοιπόν από την Αγίου Αντωνίου διερωτάται κανείς: Υπάρχει λύση; Μπορούμε να μετατρέψουμε αυτή την περιοχή σε ένα μικρό «παράδεισο» για τους επισκέπτες της; Μπορούμε να κερδίσουμε πίσω την χαμένη της αίγλη και να είμαστε περήφανοι για το τι αντικρίζει ο κάθε τουρίστας, ο κάθε ντόπιος; Να τερματίσουμε την διάλυση, τον μαρασμό και να δημιουργήσουμε ένα μέρος με καλαισθησία που να το χαίρονται όλοι;
Πιστεύω ότι πια επιβάλλεται! Πιστεύω ότι όλοι μας θέλουμε την πόλη μας να γίνει και πάλι το καμάρι ΟΛΩΝ μας και να μην υπάρχει ούτε ένα τόσο δα σημείο που να μας κάνει να ντρέπομαστε. Και για αυτή την περιοχή οι πλείστοι ντρεπόμαστε. Χρειάζεται άμεσα αισθητική αναβάθμιση και ποιοτική ανάπλαση βάσει σωστού σχεδιασμού.
Προσωπικά οραματίζομαι μια περιοχή όπου θα ενώνει όλο το αρχαίο κάλος με αφετηρία το λιμάνι της Πάφου, τα αρχαιολογικά μνημεία, τις υπέροχες εκκλησιές, με το παραλιακό μέτωπο και τη σύχρονη ματιά της εξέλιξης και της προόδου. Στο κέντρο θα βρίσκεται το ειδυλλιακό πάρκο της Κάτω Πάφου, ενώ στη αριστερή πλευρά του θα λειτουργήσει και γραμμή λεωφορείου σε συνεννόηση με τον ΟΣΥΠΑ που θα ακολουθεί την πορεία προς το δημόσιο χώρο στάθμευσης. Στην αρχή της Αγίου Αντωνίου και μπορεί αυτό να λειτουργεί από το πρωί, όλοι οι δρόμοι –αφού θα γίνουν πρώτα πεζόδρομοι- θα είναι πλημμυρισμένοι με κόσμο, μεγάλους και παιδιά, καθώς δεξιά και αριστερά θα βρίσκονται καφετέριες, ταβερνάκια και παιδότοποι, προσφέροντας μια πιο οικογενειακή διασκέδαση. Προχωρώντας πιο μέσα στην Αγίου Αντωνίου, κυρίως κατά το απόγευμα και τη διάρκεια της νύχτας θα λειτουργούν μπαράκια και νυκτερινά club, μια πιο κοσμοπολίτικη νότα. Στο τέλος της Αγίου Αντωνίου, κοντά στο δημόσιο χώρο στάθμευσης θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα night market. Ενίσχυση της ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή και βαρύτητα στο δημόσιο χώρο στάθμευσης, με σωστή λειτουργία και καλό φωτισμό. Και φυσικά ποιοτική διασκέδαση!
Πιστεύω ότι με μια διεξαγωγή ενός διαγωνισμού θα μπορέσουμε να εκπονήσουμε ένα πολύ σπουδαίο και λειτουργικό Σχέδιο Περιοχής που θα μεταμορφώσει την Αγίου Αντωνίου σε μια πανέμορφη περιοχή που θα τη χαιρόμαστε όλοι. Λύσεις υπάρχουν πολλές. Φέρτε απλά στο μυαλό σας την εικόνα το πόσο όμορφα λειτουργεί αυτό δίπλα μας στην Λεμεσό στην περιοχή που ενώνει την Μαρίνα, το παλιό λιμανάκι και την πλατεία του Κάστρου γεμάτη καφετέριες, ταβερνάκια, μπαράκια και νυκτερινά club. Πιο ωραίο παράδειγμα είναι φυσικά αυτό της Θεσσαλονίκης: Λιμανάκι – Πλατεία Αριστοτέλους με τις καφετέριες και τη φανταστική θέα, Πλατεία Άθωνος με τα μοναδικά ταβερνάκια, Πλατεία Ναυαρίνου κρεπερύ, ανεμελιά και ο επιβλητικός Λευκός Πύργος! Αν επεκταθούμε σε Ουγγαρία, Τσεχία, Ιταλία ή Ισπανία, τότε οι επιλογές είναι απεριόριστες. Παραδείγματα λοιπόν υπάρχουν πάρα πολλά. Ας τα αξιοποιήσουμε!
Μπορούμε λοιπόν, αν θέλουμε, να κερδίσουμε αυτή τη μάχη. Μπορούμε να καινοτομίσουμε και να μετατρέψουμε αυτή την περιοχή σε ένα υπέροχο μέρος για όλους, ντόπιους, επισκέπτες και τουρίστες. Βιτρίνα για την πόλη μας. Στη φαντασία μας είναι, και στο χέρι μας!

Φίλιππος Θ. Φιλίππου
Πολιτικός Μηχανικός
Δημοτικός Σύμβουλος Κ.Σ. ΕΔΕΚ στον Δήμο Πάφου