Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Είκοσι χρόνια φυλακή ο Ανδρέας Ονουφρίου

Ποινή φυλάκισης 20 χρόνων επέβαλε το απόγευμα το Κακουργιοδικείο Λεμεσού στον 64χρονο Ανδρέα Ονουφρίου, τον οποίον νωρίτερα έκρινε ένοχο στις κατηγορίες απόπειρας φόνου εναντίον 4 αστυνομικών και της κατοχής και μεταφοράς όπλων και εκρηκτικών υλών.

Στις 24 Απριλίου 2014, ο  Ονουφρίου είχε πυροβολήσει με στρατιωτικό τυφέκιο G3 εναντίον ειδικού αστυνομικού, στο πλαίσιο ελέγχου στο διαμέρισμα του στη Λεμεσό, μετά από πληροφορίες ότι είχε στην κατοχή του οπλισμό. Ο ίδιος κατάφερε να διαφύγει και συνελήφθη μετά από ανθρωποκυνηγητό και ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία, σε εξοχική κατοικία στη Λάγια της Επαρχίας Λάρνακας, στις 29 Απριλίου 2014.

Στην πολύωρη διαδικασία, που άρχισε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε γύρω στις 16:00, το Κακουργιοδικείο βρήκε ένοχο τον κατηγορούμενο σε 15 από τις 23 συνολικά κατηγορίες που αντιμετώπιζε, με σοβαρότερες την απόπειρα φόνου εναντίον αστυνομικών.
Το Κακουργιοδικείο απέρριψε τους ισχυρισμούς του 64χρονου περί κατασκευασμένων κατηγοριών από πλευράς της Αστυνομίας και ενεργειών που είχαν στόχο να παραπλανήσουν το δικαστήριο και να καταδικάσουν τον ίδιο.
Σημείωσε ακόμη πως ο κατηγορούμενος, έχοντας μάλιστα μαζί του τον μόλις 5 χρονών γιο του, αντί να παραδοθεί κατά την επιχείρηση στη Λάγια, «έκανε μάχη» με τους αστυνομικούς και ότι είναι από ευτυχή συγκυρία που δεν σκοτώθηκε οποιοσδήποτε. Προστίθεται δε πως ο τρόπος και η αποφασιστικότητα με την οποίαν ο 64χρονος έδρασε, κρατώντας το όπλο και απειλώντας τους αστυνομικούς ότι θα τους σκοτώσει όλους «προκαλεί ρίγος».
Στην απόφαση αναφέρεται ακόμη πως η απόπειρα φόνου είναι ένα από τα πλέον σοβαρά αδικήματα, με μέγιστη ποινή τη δια βίου φυλάκιση και ότι εκ των πραγμάτων διαφαίνεται πως ο κατηγορούμενος, «όχι μόνο δεν σέβεται την ανθρώπινη ζωή, αλλά είναι έτοιμος να την αφαιρέσει από οποιονδήποτε βρεθεί εμπόδιο στα εγκληματικά του σχέδια».
Ο Ανδρέας Ονουφρίου, που μέχρι σήμερα υπερασπιζόταν εαυτόν άνευ συνηγόρου υπεράσπισης, ζήτησε όπως εκπροσωπηθεί από δικηγόρο, ο οποίος αγόρευσε για μετριασμό της ποινής, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός πως ο πελάτης του είναι πατέρας ενός ανήλικου παιδιού, το οποίο έχει εγκαταλείψει η Βιετναμέζα μητέρα του και που σήμερα διαμένει με την υπερήλικη γιαγιά του. Ανέφερε επίσης ότι ο Ονουφρίου, ο οποίος το 1998 καταδικάστηκε για απόπειρα φόνου εναντίον του δικαστή Μιχάλη Μαυρονικόλα και της θυγατέρας του, από το 2008 που αποφυλακίστηκε μέχρι και το 2014, δεν απασχόλησε ξανά τις αστυνομικές αρχές.
Το Κακουργιοδικείο επέβαλε διαδοχικές ποινές φυλάκισης στον κατηγορούμενο, 20 συνολικά χρόνων, 10 χρόνων για την απόπειρα φόνου εναντίον του ειδικού αστυνομικού στη Λεμεσό και 10 χρόνων για την απόπειρα φόνου εναντίον 3 αστυνομικών στη Λάγια. Μικρότερες ποινές φυλάκισης που του επιβλήθηκαν για άλλες κατηγορίες θα συντρέχουν, όπως επίσης και ο μέχρι σήμερα χρόνος κράτησης του.


κυπε

Δεν υπάρχουν σχόλια: