Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Δείτε τι είπε στην κατάθεσή του ο μακελάρης του Ρέινα



Εικόνες μέσα από το νυχτερινό κέντρο Ρέινα πήρε από το σύνδεσμό του στη Ράκκα όταν οριστικοποιήθηκε η επίθεση, όπως κατέθεσε ο φερόμενος ως δράστης στην κατάθεσή του, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.


“Εκείνες τις εικόνες τις παρακολούθησα ξανά και ξανά και ξεκίνησα την επίθεση”, φέρεται να κατάθεσε ο Αμπτουλγκαντίρ Μασαρίποφ, του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, σκότωσε 39 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες στο πλέον πολυσύχναστο νυχτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Στην κατάθεσή του ο Μασαρίποφ φέρεται να είπε ότι ο πρώτος του στόχος ήταν το Ταξίμ. “Λόγω των μεγάλων μέτρων ασφαλείας στο Ταξίμ έκανα εξερεύνηση στην παραλιακή και αποφασίστηκε το Ρέινα. Είδα στην είσοδο του Ρέινα ότι η ασφάλεια ήταν μικρή. Εδώ ήταν κατάλληλο αλλά δεν ήξερα τί γινόταν μέσα. Το μετέφεραν αυτό στο άτομο που μου έδωσε την εντολή. Όταν οριστικοποιήθηκε ότι θα κάναμε την επίθεση στο Ρέινα ο σύνδεσμός μου μου έστειλε εικόνες από μέσα στο Ρέινα. Αυτές τις εικόνες τις είδα ξανά και ξανά. Μετά που απομνημόνευσα το σχέδιο πήγα στο Ζεϊτίνμπουρνου, πήρα το όπλο, επέστρεψα και ξεκίνησα την επίθεση”, φέρεται να είπε.

Η αστυνομία εκτιμά ότι ο σύνδεσμος από τη Ράκκα βρήκε τις εικόνες από το Ρέινα μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η ανάκριση του Μασαρίποφ και των άλλων 50 συλληφθέντων για την επίθεση συνεχίζεται. Η αστυνομία συνεχίζει ακόμη τις έρευνές της για να βρει τον τετράχρονο γιο του Μασαρίποφ, τον οποίο είχε πάρει από τη σύζυγό του.

Η αστυνομία συνεχίζει επίσης τις έρευνες σχετικά με το παρελθόν του Μασαρίποφ. Είχε τελειώσει το Πανεπιστήμιο Φεργάνα στο Ουζμπεκιστάν στο τμήμα φυσικής ενώ ταυτόχρονα εξειδικεύτηκε στους υπολογιστές. Στη συνέχεια συμμετείχε στην Αλ Κάιντα αλλά αργότερα λόγω διαφωνιών του με την οργάνωση προσχώρησε στο Ισλαμικό Κράτος.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η αστυνομία πήρε πληροφορίες για το σπίτι το οποίο κρυβόταν ο Μασαρίποφ από μέλος του ISIS, ο οποίος ήταν υπό σύλληψη και από μια κλήση που έγινε από μέλος του ISIS, το κινητό του οποίου ήταν υπό παρακολούθηση. Την ημέρα της σύλληψής του έγιναν 8 τηλεφωνήματα από το σπίτι που κρυβόταν. Τα έξι τα έκαναν οι γυναίκες οι οποίες προσπαθούσαν να τον βοηθήσουν να δραπετεύσει μέσω Σμύρνης στο Χατάι και από εκεί στη Συρία. Τα 197 χιλιάδες δολάρια που βρέθηκαν στο σπίτι ήταν για να δραπετεύσει ο Μασαρίποφ και διαπιστώθηκε ότι το μεγαλύτερο ποσό έφτασε από χώρα της Μέσης Ανατολής και μικρότερο από χώρα της Ευρώπης. Τα χρήματα δεν στάλθηκαν μέσω τράπεζας αλλά μέσω άλλης οδού στις δύο γυναίκες με καταγωγή από τη Σενεγάλη και τη Σομαλία.

Όταν η αστυνομία διαπίστωσε ότι ο Μασαρίποφ κρυβόταν στο σπίτι του Εσένγιουρτ άρχισε να παρακολουθεί όλες τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που γίνονταν από εκεί. Ο φερόμενος ως δράστης ο οποίος γνώριζε πέντε γλώσσες κάνει τις τηλεφωνικές του συνδιαλέξεις σε εκείνες τις γλώσσες. Την τελευταία μέρα μιλά στα αραβικά. Η τελευταία του συνομιλία είναι με μέλος του Ισλαμικού Κράτους στη Σμύρνη. Όταν ο Μασαρίποφ είπε “Εντάξει έρχομαι”, η αστυνομία ξεκίνησε την επιχείρηση.

Οι άντρες της αντιτρομοκρατικής όταν έσπασαν την πόρτα του διαμερίσματος αντίκρυσαν τις γυναίκες. Ο Μασαρίποφ κρύφτηκε κάτω από το κρεβάτι στο υπνοδωμάτιο και όταν η αστυνομία τον βρήκε φώναξε, φοβισμένος, “Μην χτυπάτε” και αντιστάθηκε.

Ο Μασαρίποφ αφού μεταφέρθηκε στην ασφάλεια παραπονέθηκε ότι πονούσε το κεφάλι και ανακατευόταν το στομάχι του και έτσι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για εξετάσεις. Οι γιατροί είπαν ότι δεν υπήρχε τίποτα αρνητικό σχετικά με την υγεία του αλλά επειδή υπήρχε κίνδυνος για εγκεφαλικό ζήτησαν να μην κοιμηθεί για κάποιο διάστημα.

Οι πληροφορίες του Χαμπέρτουρκ λένε ακόμη ότι από την πρώτη στιγμή ο φερόμενος ως δράστης ήταν ήρεμος. Η αστυνομία με την κατάθεσή του προσπαθεί να εντοπίσει και άλλες γιάφκες της οργάνωσης. Μετά την ανάκρισή του τοποθετήθηκε σε κρατητήριο ενός ατόμου.



κυπε