Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Η πιο δύσκολη περίοδος των κέντρων αναψυχής


Οι θαμώνες που κατακλύζουν καφετέριες σε όλη την Κύπρο, σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα των κέντρων αναψυχής αυτή την περίοδο, αφού σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, Φάνο Λεβέντη, ο τομέας ζει τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία του.


Κληθείς από το SigmaLive, να δώσει μια γενική εικόνα της κατάστασης στον τομέα του, μετά τις οικονομικές εξελίξεις, ο Φάνος Λεβέντης, είπε ότι τα κέντρα αναψυχής σήμερα είναι σε απελπιστική κατάσταση, τόσο από άποψης προσέλευσης όσο και από την άποψη των λειτουργικών εξόδων, τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο το τελευταίο διάστημα έχουν εκτοξευτεί.
«Ο κόσμος επηρεάζεται βλέποντας κόσμο να κατακλύζει καφετέριες, όμως πρόκειται για περιοχές που είναι στην μόδα, ενώ την ίδια ώρα άλλες περιοχές άδειασαν εντελώς», εξήγησε.
Προσπάθεια για μείωση των τιμών και βελτίωση των υπηρεσιών
Ο Φάνος Λεβέντης, είπε ότι πέραν του γεγονότος ότι έχουν απορροφηθεί πολλές από τις αυξήσεις σε αγαθά και φορολογίες, γίνεται προσπάθεια μείωσης των τιμών, αλλά παράλληλα αύξησης του επιπέδου των υπηρεσιών που παρέχονται. Ήδη είπε, παρατηρούνται μειώσεις στις τιμές, και αναμένεται να γίνουν περαιτέρω μειώσεις.
«Μια επιχείρηση που είναι σε θέση να τιμολογεί σωστά, μπορεί να κοστολογήσει κιόλας σωστά. Ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο, δεν θα πρέπει να γίνει έκπτωση στην ποιότητα και την ασφάλεια των θαμώνων αλλά περεταίρω αναβάθμιση των υπηρεσιών. Χρειάζεται ευαισθητοποίηση και ο στόχος δεν πρέπει να είναι το ψηλό κέρδος.»
Την ίδια ώρα είπε, η εναρμόνιση των νόμιμων ιδιοκτητών με τις υφιστάμενες νομοθεσίες προϋποθέτουν μεγάλο κόστος, σε αντίθεση με πολλά παράνομα υποστατικά, τα οποία εκμεταλλευόμενα τα παραθυράκια του νόμου και τις πλάτες κάποιων δήμων, συνεχίζουν να λειτουργούν παράνομα.
«Για παράδειγμα υπάρχουν καφενεία που είναι παράλληλα και εστιατόρια, μπουάτ, καφετέρειες, τα οποία όμως είναι εγγεγραμμένα ως καφενεία. Με αυτό τον τρόπο εξαιρούνται πολλών κανονισμών και νομοθεσιών προσφέροντας όμως άλλες υπηρεσίες και θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την υγεία των θαμώνων τους.
Επηρεάστηκαν τα ακριβά μαγαζιά
Ο Φάνος Λεβέντης, εξήγησε ότι μέχρι στιγμής είναι φυσιολογικό ότι έχουν επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό τα κέντρα τα οποία βρίσκονται στα ψηλά διαζώματα. Αυτά τα μαγαζιά, εξήγησε, αναγκάζονται σήμερα να συρρικνωθούν ως προς τις μέρες που ανοίγουν. «Αυτοί οι άνθρωποι όταν επένδυαν τα λεφτά τους δεν είχαν υπόψη τους ότι θα λειτουργούσαν μόνο 2 φορές την βδομάδα», είπε.
Ελπίδα για μείωση των ενοικίων
Οι ιδιοκτήτες των κέντρων αναψυχής, κρέμονται κυριολεκτικά αυτή τη στιγμή από τα επίσημα χείλη της βουλής, η οποία σύντομα θα πάρει αποφάσεις για το θέμα της μείωσης των ενοικίων. Κάτι τέτοιο, εξήγησε ο Φάνος Λεβέντης, θα ήταν τεράστια ανάσα για τους ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής.
Άλλαξαν συνήθειες κατά τις εξόδους τους οι Κύπριοι
Η κρίση άλλαξε τον Κύπριο στις εξόδους του. Η κατανάλωση έχει μειωθεί, ενώ προσέχει περισσότερο τι επιλέγει να φάει ή τι θα παραγγείλει να πιει, τόνισε ο Φάνος Λεβέντης ενώ κάλεσε τους θαμώνες να είναι προσεκτικοί τόσο για το τι παίρνουν όσο και για το τι πληρώνουν.
Πλήγμα το all-inclusive
Τεράστιο πλήγμα ιδιαίτερα για τις παραλιακές περιοχές, αποτελεί και αυτό το καλοκαίρι το πρόγραμμα των ξενοδοχειακών μονάδων all-inclusive, το οποίο αναγκάζει τους συναδέλφους που εργάζονται σε αυτές τις περιοχές, να ζουν στην αβεβαιότητα, υπογράμμισε ο Φάνος Λεβέντης. «Ο επιμερισμός των εσόδων και των κερδών καταλήγει στα χέρια τον ολίγων», κατέληξε.
Πάντως ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου, με τον ενθουσιασμό που αυτή αντιμετωπίζεται τόσο από τους ίδιους τους Κυπρίους, όσο και από τους τουρίστες, όλοι οι ιθύνοντες καλούνται να δείξουν σεβασμό στους καταναλωτές και να αποφευχθούν τα όποια φαινόμενα αισχροκέρδειας. 
sigmalive
zannettos@sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου