Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Ο Κίκης Καζαμίας κατέθεσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής

Ο Υπουργός Οικονομικών επί διακυβέρνησης Χριστόφια, Κίκης Καζαμίας, καταθέτοντας στην τριμελή Ερευνητική Επιτροπή είπε ότι έγιναν επαφές προσωπικές, αλλά και ανταλλαγή αλληλογραφίας με τον Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας καθώς και με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τότε, καθώς και με συμβούλους για χρηματοπιστωτικά αλλά έγιναν και διαβήματα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και υπήρξε και διαβούλευση με τις διοικήσεις των κυπριακών τραπεζών, ενέργειες που δεν είχαν ανακοινωθεί, ενώ σε ό,τι αφορά τις τράπεζες είπε ότι ο σχεδιασμός έγινε σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα.




Ο κ. Καζαμίας δήλωσε στην Επιτροπή πως "όταν έκανα εκτιμήσεις και δηλώσεις γίνονταν με καθαρότητα χωρίς καμία απολύτως πολιτική ή προσωπική σκοπιμότητα, έχοντας υπόψη τους τρόπους που οφείλει κάθε πολιτικός να θέτει μπροστά του, που δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από την έκφραση του δημόσιου συμφέροντος".
Ο κ. Καζαμίας απαντούσε σε ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής Γεώργιου Πική αν "πολλές από τις εκτιμήσεις σας για την οικονομία ήταν εσφαλμένες", σημειώνοντας ότι "στην πολιτική η μικρή μου εμπειρία λέγει ότι κάθε μέρα που περνά πρέπει να κάμνει τον πολιτικό σοφότερο και να τον διευκολύνει και στη λήψη των αποφάσεων του".
Σε ερώτηση του Δικαστή Πική αν "εκ των υστέρων έγιναν λάθη στις εκτιμήσεις του", ο κ. Καζαμίας είπε πως "κρίνω ότι δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος όχι μονάχα πολιτικός, ό,τι εργασία και λειτούργημα κι αν καλείται να διεκπεραιώσει, να του επιτρέπεται να ισχυριστεί ότι είναι αλάνθαστος. Μέσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου".
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του στο Ελεγκτικό Συμβούλιο ότι πολλές φορές οι Κυβερνήσεις δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα άμεσα στις σωστές τους διαστάσεις κι αν υπήρχε και στην περίπτωση της Κύπρου ολιγωρία στην αντιμετώπιση προβλημάτων λόγω πολιτικού κόστους, ο κ. Καζαμίας ανέφερε ότι "από τον καιρό που ασχολούμαι με την πολιτική, δεν υπάρχει καμία απολύτως Κυβέρνηση ουδεμίας εξαιρουμένης, η οποία λιγότερο η μια περισσότερο η άλλη, να εξαιρούνται από αυτή τη διαπίστωση".
Κι αν ίσχυε αυτό για όλους, συνέχισε, όχι μόνο το 2008 αλλά πολύ πιο προηγούμενα η Κύπρος θα ήταν πάρα πολύ διαφορετική.
Ο κ. Καζαμίας κλήθηκε κατά την διάρκεια της κατάθεσης του να σχολιάσει διάφορα δημοσιεύματα με δηλώσεις του καθώς και ομιλίες του.
Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά κατά την διάρκεια της ομιλίας του στις 8/12/11 κατά την κατάθεση του Προϋπολογισμού, την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά όλα τα ανοικτά ζητήματα που εγείρονται μπροστά μας για την προστασία της οικονομίας της Κύπρου ερωτήθηκε αν αυτό έγινε.
Ο κ. Καζαμίας περιορίστηκε να πει ότι κατά τη διάρκεια της Υπουργίας του, "με τις δύο δέσμες μέτρων τέλος Αυγούστου και τέλος Νοεμβρίου και με τις διορθώσεις που επιτεύχθηκαν μέσα από την κατάθεση του Προϋπολογισμού για το 2012, με τον οποίο η πρόταση μας ήταν για περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω του 3% - για το οποίο επικριθήκαμε - και με μέτρα που προτάθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα και υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ,  με τα δεδομένα τα οποία ήταν γνωστά σε μένα ως Υπουργό Οικονομικών, ότι ήταν προς την σωστή κατεύθυνση και σας παραπέμπω σε δηλώσεις του πολιτικού κόσμου στην Κύπρο".
Υιοθετήσαμε, συνέχισε, όλες τις προτάσεις τις συγκεκριμένες, οι οποίες αφορούσαν τον τραπεζικό τομέα κι έγιναν καθηκόντως από την ΚΤ της Κύπρου.
Πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά αναφέρει δημόσια ότι υπήρξαν επαφές και αλληλογραφία με την ελληνική Κυβέρνηση. "Τότε κάναμε πάρα πολλές ουσιαστικές ενέργειες τις οποίες ως αρμόδιος Πολιτικός Προϊστάμενος του Υπουργείου, δεν θεωρούσα σκόπιμο ότι έπρεπε να δημοσιοποιούνται, αλλά η βασική μας ευθύνη ήταν να εργαζόμαστε σε συγκεκριμένες δράσεις παρά να είμαστε καθημερινά στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις για να συζητούμε και να δημιουργούμε εικόνα προς όφελος μας".
Εγιναν επαφές προσωπικές, αλλά και ανταλλαγή αλληλογραφίας με τον Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας καθώς και με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τότε τον κ. Παπαδήμα, σημείωσε, καθώς και με συμβούλους για χρηματοπιστωτικά αλλά έγιναν και διαβήματα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και υπήρξε και διαβούλευση με τις διοικήσεις των κυπριακών τραπεζών.
Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας "Αλήθεια" στις 3/5/2010 στο οποίο ανέφερε ότι υπήρχε ολιγωρία στην αντιμετώπιση των πολύ σοβαρών προβλημάτων της οικονομίας της Κύπρου, ο κ. Καζαμίας είπε ότι "τότε θυμάμαι ότι η Κυβέρνηση είχε πάρει μια απόφαση για μείωση του Προϋπολογισμού ανάπτυξης και αφαιρέθηκαν κάποια έργα σε μια προσπάθεια να εξοικονομηθούν έξοδα του κράτους. Διαφώνησα ως ενεργός πολίτης - γιατί ως τέτοιος έκανα την δήλωση μου - ότι σε περίοδο ύφεσης άσχετα αν υπήρχε ο μπαμπούλας της υπέρβασης του δημοσιονομικού ορίου του 3% ήταν καλύτερο και ορθότερο να είχαμε δημοσιονομικό έλλειμμα το 2009-2010 (που είχαμε έτσι κι αλλιώς) πάνω του 3%, αλλά να το δικαιολογούσαμε ότι τις δαπάνες τις κάναμε στο χώρο της ανάπτυξης".
Αυτή την έννοια, εξήγησε, είχε η δήλωση μου προσθέτοντας ότι "ορθά τότε ενισχύθηκε η τουριστική βιομηχανία, ορθά κατεβλήθη μια προσπάθεια αναζωογόνησης της βιομηχανίας στον τομέα των ακινήτων, αλλά σπαταλήθηκαν χρήματα στοχοπροσηλωμένα και ήταν η προσωπική μου εκτίμηση ότι ας είχαμε 1% ακόμα πιο αυξημένο δημοσιονομικό έλλειμμα αλλά θα βάζαμε 250 εκ. περίπου στην αγορά και στον τομέα της ανάπτυξης".
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του για έλλειμμα στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου που απέδωσε στην έλλειψη πολιτικής βούλησης και στην ανεπάρκεια επένδυσης στον τομέα της έρευνας, είπε πως "δεν ανακάλυψα κάτι προσωπικά και ούτε ζητώ να μου επιδοθεί οποιοδήποτε έπαθλο περί τούτου".
Σε δημοσίευμα του Sigma.live της 27/3/2013 αναφορικά με συνέντευξη του στους New York Times, όπου είχε πει ότι "δεν υπολογίσαμε σωστά τις επιπτώσεις που θα είχε στις κυπριακές τράπεζες το κούρεμα του ελληνικού χρέους", ο κ. Καζαμίας ανέφερε ότι "με βάση τα δεδομένα που είχαμε μπροστά μας, οι ανάγκες με βάση την απομείωση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατείχε η Λαϊκή Τράπεζα και η οποία ξεκινούσε από τις εκτιμήσεις της ίδιας της Τράπεζας, οι ανάγκες τους θα ήταν 1,5 με 2 δις. Οι εκτιμήσεις που υπήρχαν για την Τράπεζα Κύπρου ήταν της τάξης του 0,5 δις.".
Συνέχισε να πει ότι "οι εκτιμήσεις που έκαναν πρώτα οι ίδιες οι τράπεζες και οι οποίες επιβεβαιώνονταν και από πλευράς της ΚΤ, ότι η Τράπεζα Κύπρου έστω και δύσκολα θα κατόρθωνε από μόνη της την άντληση 9% κεφαλαίων από τους τότε υφιστάμενους μετόχους και δεν θα χρειαζόταν στήριξη του κράτους. Η Λαϊκή Τράπεζα με επιστολή της στον ΥΠΟΙΚ, ημερομηνίας 22/11/11 γνωστοποιούσε ότι είχε πρόθεση να ενεργοποιήσει πρόνοια της σχετικής νομοθεσίας και να ζητήσει στήριξη από το κράτος".
Είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια, ανέφερε, που έγινε ο σχετικός σχεδιασμός σε συνεργασία με την ΚΤ κι αυτό έγινε μετά το τέλος της Υπουργίας μου, που το ΥΠΟΙΚ ζήτησε έγκριση ποσού 1,8 δις για την κεφαλαιοποίηση αυτού του ποσού στη Λαϊκή.
"Μέχρι το τέλος του 2011 και αρχές του 2012, η πεποίθηση όλων ήταν ότι με αυτή την κίνηση από μέρους του κυπριακού κράτους ουσιαστικά θα λύονταν τα προβλήματα που υπήρχαν στις δύο μεγάλες τράπεζες", πρόσθεσε.
Κληθείς από τον Δικαστή Πική να σχολιάσει συνέντευξη του στον ραδιοσταθμό "ΑΣΤΡΑ" στις 1/3/2012 όπου είχε πει ότι «ο τραπεζικός τομέας έχει γερά θεμέλια", σημείωσε πως "οι δηλώσεις μου στις συγκεκριμένες ημερομηνίες γίνονταν πάντοτε με βάση τα δεδομένα για τις συγκεκριμένες συνθήκες που ίσχυαν μέχρι εκείνη την ημέρα. Και πρέπει να σας πω ότι αυτή ήταν και η επίσημη τοποθέτηση των ίδιων των τραπεζών αλλά και του Υπεύθυνου Εποπτικού Σώματος, το οποίο είναι καθηκόντως η ΚΤ της Κύπρου".
Σχολιάζοντας, επίσης το ότι στην ίδια συνέντευξη διαβεβαίωνε τον απλό πολίτη ότι οι δοσοληψίες και συναλλαγές με την Τράπεζα είναι ασφαλισμένες, είπε πως "πέραν από το ότι αυτές οι διαβεβαιώσεις δίδονταν από την ΚΤ, υιοθετούνταν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συγκριτικά, όταν μερικές ώρες πριν από την επαχθή λήψη της απόφασης για το κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες στις 15 Μαρτίου 2013, όταν μερικές ώρες προηγούμενα δίδονταν πολύ πιο έντονες διαβεβαιώσεις, ο Υπουργός ένα χρόνο πριν δεν δικαιούταν; Θα ήμουν υπόλογος αν έκανα το αντίθετο και καλούσα τον κόσμο να σηκώσει τις καταθέσεις του".
Σχολιάζοντας άλλο σημείο δηλώσεών του στην ίδια συνέντευξη ότι ‘υπάρχει χρόνος να θέσουμε στο σκαμνί αυτούς που έχουν την ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί’ ο κ. Καζαμίας ανέφερε πως "ο λόγος που έκαμα αυτή τη δήλωση, είναι διότι δυστυχώς πάρα πολύ πρόωρα είχαμε μπει σε προεκλογική περίοδο κι έκρινα ότι δεν ήταν του παρόντος τότε".
Η κατάθεση του Κίκη Καζαμία ενώπιον της τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία θα συνεχιστεί στις 9 Μαΐου στις 9.30 το πρωί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου