Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Έτοιμο το Κυπριακό μνημόνιο


Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με την Τρόικα και την διαμόρφωση του μνημονίου, που αποτελεί προαπαιτούμενο για τη δανειακή σύμβαση.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τους Υπουργούς Οικονομικών, Εμπορίου και Παιδείας, σημείωσε ότι τερματίζεται μια περίοδος αβεβαιότητας και δημιουργούνται οι συνθήκες για επανεκκίνηση της οικονομίας.


Ανακοινώνοντας τη διαμόρφωση του μνημονίου, ο ΚΕ έκανε λόγο για σημαντικότατη εξέλιξη, που κλείνει μία μακρά περίοδο αβεβαιότητας, σημειώνοντας ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα, «σε πολύ πιο ευνοϊκές, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες».
Σημείωσε ότι έστω και με αυτή την καθυστέρηση, η κατάσταση πλέον ομαλοποιείται, σταθεροποιείται και δημιουργούνται οι συνθήκες για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση «κληρονόμησε μία προσυμφωνία με πολλές δεσμεύσεις και εξάντλησε κάθε περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης».
Όπως ανέφερε, η Κυβέρνηση σε δύσκολες συνθήκες πέτυχε συγκεκριμένες βελτιώσεις προς όφελος του λαού.
Ο παραιτηθείς ΥΠΟΙΚ Μιχάλης Σαρρής μίλησε για σκληρή διαπραγμάτευση, τονίζοντας ότι αρχίζει τώρα η διαδικασία ώστε στις αρχές Μαΐου να αρχίσει η χρηματοδότηση του προγράμματος της Κύπρου. Σημείωσε ότι το 2013 και 2014 θα είναι δύσκολες χρονιές για όλους και ότι από κει και πέρα οι προοπτικές που διαγράφονται είναι θετικές.
Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, θωρακίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσον αφορά το σχεδιασμό, την εκμετάλλευση και τη διαχείριση των εσόδων από το Φυσικό Αέριο. 
Συγκεκριμένα  περιλαμβάνονται ρητές αναφορές στην αποκλειστική ευθύνη της ΚΔ, αφαιρείται η πρόνοια για επανεξέταση του προγράμματος από την Τρόικα και διασφαλίζεται ότι τα έσοδα από την μελλοντική εκμετάλλευση του Φυσικού Αερίου παραμένουν στη δικαιοδοσία του Κράτους.
Η περίοδος δημοσιονομικής προσαρμογής επεκτείνεται κατά δύο χρόνια, από το 2016-2018.  Η προσαρμογή καθίσταται πιο ήπια, δίνεται η ευκαιρία τα μέτρα αντί σε τρία χρόνια να κατανεμηθούν στα πέντε και με αυτό τον τρόπο αμβλύνεται η πίεση για άμεση προσαρμογή. 
Για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η πρόνοια προσφέρει επαρκή χρονικά περιθώρια, που εκτείνονται μέχρι το 2018, αντί του 2016.  Αυτή η άνεση χρόνου, πρόσθεσε, παρέχει τη δυνατότητα για καλύτερο σχεδιασμό και για υλοποίηση του προγράμματος κάτω από καλύτερες οικονομικά συνθήκες, που να διασφαλίζουν και τους εργαζόμενους.
 Η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, πέτυχε τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας για τους ωρομίσθιους που θα αποχωρούσαν, αλλά και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας για τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς, έναντι μίας πολύ μικρής και κλιμακωτής συνεισφοράς που κυμαίνεται από το 0.8% για τους χαμηλά αμειβόμενους στο Δημόσιο Τομέα και φθάνει μέχρι το 2% για τους υψηλόμισθους
Απαλείφθηκε εξάλλου η πρόνοια για αύξηση κατά μία περίοδο των ωρών διδασκαλίας, που θα οδηγούσε στην ανεργία 500 εκπαιδευτικούς, με παράλληλη προώθηση σειράς άλλων διαχρονικών μέτρων.
Ο Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι διασφαλίζεται η πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για 170,000 συμπολίτες μας, που με βάση τις πρόνοιες του αρχικού Μνημονίου θα τερματιζόταν. Η διασφάλιση, όπως εξήγησε ο Εκπρόσωπος, επιτεύχθηκε έναντι μίας προσωρινής συνεισφοράς-ασφαλίστρου του 1.5% επί των μηνιαίων απολαβών, για τη μεταβατική περίοδο μέχρι την καθιέρωση του ΓΕΣΥ.  Το ίδιο όφελος διασφαλίζεται, σε εθελοντική βάση, για οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά.
Ο κ. Στυλιανίδης ανακοίνωσε εξάλλου ότι εξασφαλίζονται επαρκείς πόροι από τη δανειακή σύμβαση, για τα Ταμεία Προνοίας που είναι κατατεθειμένα στη Λαϊκή Τράπεζα, ούτως ώστε αυτά να μην απολεσθούν, αλλά να έχουν την ίδια μεταχείριση με εκείνα της Τράπεζας Κύπρου. Σε αυτό το σημείο, ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε την απόφαση της Κυβέρνησης για καταρτισμό ολοκληρωμένου σχεδίου με στόχο την πρόσθετη και  μεγαλύτερη δυνατή διασφάλιση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. 
 Με βάση τις βελτιωτικές αλλαγές που επήλθαν στο μνημόνιο, περιορίζεται ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου, στις 4,500 θέσεις από τις 5,000 που είχε αρχικά συμφωνηθεί,  διευκολύνοντας έτσι την ομαλή προσαρμογή του μεγέθους της Δημόσιας Υπηρεσίας μέσω αφυπηρετήσεων.
 Σε ό, τι αφορά την αποπληρωμή των δανείων, εισάγεται για πρώτη φόρα η δυνατότητα διακανονισμού μεταξύ Τραπεζών – πελατών για αναπροσαρμογή των όρων αποπληρωμής , με στόχο την ελάφρυνση του βάρους που επωμίζονται οι πολίτες. 
Όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος, η υποχρέωση διακανονισμού κατοχυρώνεται νομικά, ενώ για τη διευκόλυνση μιας πιο δίκαιης συμφωνίας μπαίνει σε εφαρμογή και ο θεσμός του Τραπεζικού Διαμεσολαβητή.
Επιπρόσθετα απεφεύχθη η φορολογία επί των μερισμάτων, την οποία η Τρόικα είχε απαιτήσει. Σε σχέση με το Μνημόνιο του περασμένου Νοεμβρίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η διαδικασία εκποίησης πρώτης κατοικίας επεκτείνεται από τα δύο στα δυόμιση χρόνια, ενώ οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις μετατίθενται χρονικά στο τέλος του 2014.
 Βελτιώνονται επίσης σημαντικά οι όροι για την εξυγίανση του Συνεργατικού Κινήματος , διαγράφονται οι όποιοι όροι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δραστική και απότομη εξυγίανση (resolution) και διασφαλίζεται παράλληλα ότι η αναδιάρθρωση των Συνεργατικών Ιδρυμάτων θα είναι ομαλή.
Σε διευκρινιστική ερώτηση για το ΓΕΣΥ και κληθείς να πει πώς θα υπάρχει τεχνική εφαρμογή του 1,5% , ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι θα υπάρχει συνεισφορά ασφαλίστρων που θα περιλαμβάνει όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που μέχρι τώρα τύγχαναν δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
«Με την προηγούμενη προσυμφωνία,  ένας αριθμός γύρω στις 110 χιλιάδες, έχανε αυτή τη δυνατότητα πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Τώρα την επανακτούν πληρώνοντας 1,5% του μισθού τους και οι άλλες 100 χιλιάδες τρίτεκνες και άνω οικογένειες μπορούν σε εθελοντική βάση να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα», εξήγησε.
Σε ερώτηση αν το ύψος της δανειακής σύμβασης θα είναι στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ και αν η αποπληρωμή θα αρχίσει σε δέκα χρόνια και κατά πόσο το ύψος του επιτοκίου θα είναι 2,5%, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε καταφατικά.
Πρόσθεσε ότι όταν μιλάμε για ένα επιτόκιο που θα είναι μεταξύ 2,5% και 2,7%, υπό τις περιστάσεις και με δεδομένο τι επιτόκιο είχαμε πάρει προηγούμενα δάνεια, είναι πολύ ευνοϊκά τουλάχιστον σε σύγκριση.
Πρόσθεσε ότι αφότου αρχίσει σε δέκα χρόνια η αποπληρωμή, η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου θα είναι για 12 χρόνια.
«Άλλο το 4,5% και άλλο το 2,5%, η περίοδος χάριτος είναι δέκα χρόνια και προσφέρει τη δυνατότητα μιας άνεσης χρόνου για να μην έχουμε τη βιαιότητα των μέτρων που είδαμε αυτές τις μέρες ειδικά στον τραπεζικό τομέα και από την άλλη, αυτή η όντως βίαιη προσαρμογή που έχει επηρεάσει όλους προσφέρει την υποδομή ώστε από δω και πέρα η προσαρμογή να γίνει με πιο ήπιους τόνους», ανέφερε.
Ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο  κυπριακός λαός, όπως απέδειξε και το 1974, έχει το πείσμα και την ευθυκρισία να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση- που είναι μια πάρα πολύ μεγάλη οικονομική τραγωδία – αλλά έχει και τα φόντα ώστε το συντομότερο να οδηγήσει την οικονομία σε ομαλότητα.
«Η χθεσινή εκδήλωση γενικής αλληλεγγύης απέδειξε ότι τα αποθέματα αυτού του λαού είναι πολύ περισσότερα από ό,τι φαντάζονταν κάποιοι», ανέφερε.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι Τούρκοι αξιωματούχοι προβαίνουν συχνά σε δηλώσεις για το θέμα του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ και ότι Τουρκία και Ισραήλ έχουν αναθερμάνει τις σχέσεις τους και ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση σκέφτεται να δημιουργήσει ειδικό ταμείο για το φυσικό αέριο στο οποίο θα καταβάλλεται το 18% από τα κέρδη και να δοθεί με τη λύση του Κυπριακού στους Τουρκοκύπριους, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «η Κυβέρνηση εξετάζει πλήρως τις νέες γεωπολιτικές αλλαγές που συμβαίνουν στην περιοχή».
«(Η Κυβέρνηση) γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι έχει δυνατότητες μέσα σε αυτές τις νέες γεωπολιτικές συνθήκες να έχει το δικό της σημαντικό ρόλο εξ ‘ ου και η επίσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών και Εμπορίου στο Ισραήλ και η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ισραήλ αργότερα. Είναι δύο πολύ σημαντικά ταξίδια που θα διαμορφώσουν νέα δεδομένα πάνω στα οποία θα πρέπει όλοι να προβληματιστούν», σημείωσε.
Ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση έχει ένα δικό της στρατηγικό σχεδιασμό με βάση τις αλλαγές που έχουν επισυμβεί αυτές τις μέρες, τονίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το αποκλειστικό και απόλυτο κυριαρχικό δικαίωμα για την πλήρη εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου