Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Αποκλειστική συνέντευξη δημάρχου Γεροσκήπου στον Φιλόξενο


Μιχάλης Παυλίδης
Δήμαρχος Γεροσκήπου

Αποκλειστική συνέντευξη στην ηλεκτρονική εφημερίδα ΦΙΛΟΞΕΝΟΣ παραχώρησε ο δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης. Αναφέρθηκε σε σημαντικά θέματα της περιοχής, δίδοντας έμφαση στην οικονομική κρίση.


1. Κύριε Παυλίδη, πως αντιμετωπίζει ο δήμος Γεροσκήπου την οικονομική κρίση;

Με την ανάδειξη του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, ο πρώτος στόχος που είχε τεθεί, ήταν η εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου. Προς αυτή την κατεύθυνση, υιοθετήθηκε ένα πακέτο μέτρων το οποίο σταδιακά, απέφερε τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα προς τον Δήμο. Συγκεκριμένα με την εφαρμογή του Προγράμματος Εξυγίανσης, ο Δήμος κατάφερε να εξοικονομήσει το 2012, γύρω στις 720.000 ευρώ και να αυξήσει τα έσοδά του κατά 400.000 χιλιάδες. 

Την ίδια ώρα, μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε τα όποια περιθώρια υπάρχουν για την ανάπτυξη του Δήμου μας, προωθώντας τα πολεοδομικά μας έργα και σχεδιάζοντας παρεμβάσεις με έργα μικρής κλίμακας, που έχουν, όμως, μεγάλη σημασία για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Παράλληλα, καταβάλλουμε προσπάθειες για αναβάθμιση των υπηρεσιών μας προς τους δημότες, αξιοποιώντας σωστά το ανθρώπινό μας δυναμικό. Η λήψη περαιτέρω μέτρων για τη βελτίωση των οικονομικών, κρίνεται υπό τις συνθήκες επιβεβλημένη και είναι για αυτό που ως κοινωνία, οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει άλλη σωτηρία, από το να λειτουργήσουμε σωστά, χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος. Τα μόνα «όπλα» που έχουμε, λοιπόν, είναι η ορθή διαχείριση, ο περιορισμός της σπατάλης και η βελτίωση της εισπρακτικής μας δυνατότητας. Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, επιβάλλεται εκτιμώ η συνεργασία όλων προκειμένου να βρεθούν οι καλύτερες υπό τις περιστάσεις λύσεις.

2.       Οι δημότες σας είναι σε άσχημη οικονομική κατάσταση;
Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό, όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες της Κύπρου.  Υπό τα νέα δεδομένα, έχοντας πάντοτε υπόψη και την αύξηση της ανεργίας, ο Δήμος μας, έχει οδηγηθεί σε κινητοποίηση με στόχο την ανάπτυξη ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο θα προσφέρει στήριξη σε όσους δημότες μας έχουν ανάγκη. Ήδη, στον Δήμο Γεροσκήπου, λειτουργεί το «Παντοπωλείο Αγάπης» το οποίο παραχωρεί τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, σε όλες τις οικογένειες που έχουν άμεση ανάγκη. Όπως αντιλαμβάνεστε, η συνεργασία όλων των τοπικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης, κρίνεται αναγκαία. Να μου επιτρέψετε όμως σε αυτό το σημείο, να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ, σε όλες τις υπεραγορές της Γεροσκήπου, φορείς και οργανωμένα σύνολα της επαρχίας ως επίσης και στους δημότες της Γεροσκήπου, που ενίσχυσαν και ενισχύουν με οποιονδήποτε τρόπο, αυτή μας την προσπάθεια.

3. Εσείς σαν δήμος μπορείτε να στηρίξετε την όλη κατάσταση με μειώσεις φόρων;
 Να μου επιτρέψετε να σημειώσω αρχικά, ότι τα τέλη που επιβάλλονται από τον Δήμο Γεροσκήπου, είναι τα χαμηλότερα σε παγκύπρια βάση. Ωστόσο, Από την ίδρυση και λειτουργία του Δήμου Γεροσκήπου, παραχωρούνται εκπτώσεις στις φορολογίες τόσο σε ότι αφορά τις πολύτεκνες, τις μονογονεϊκές οικογένειες, σε συνταξιούχους, σε άπορες οικογένειες όσο και σε άλλα άτομα τα οποία ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Κάθε περίπτωση, εξετάζεται διαφορετικά. Πέραν όμως από τις οποιεσδήποτε μειώσεις, ο Δήμος στηρίζει τους δημότες του που έχουν πραγματική ανάγκη, με διάφορους άλλους τρόπους.

4.       Κατά την καλοκαιρινή περίοδο πως θα κινηθεί ο δήμος από άποψη εκδηλώσεων και άλλων δραστηριοτήτων;
 Το καλοκαιρινό πρόγραμμα του Δήμου σε ό,τι αφορά τις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις, δεν διαφέρει από τις προηγούμενες χρονιές. Ωστόσο, κάποιες εκδηλώσεις που προγραμματίζονται με τη συμμετοχή ντόπιων και άλλων καλλιτεχνών από την Πάφο,  θα  πραγματοποιηθούν με απώτερο στόχο την ενίσχυση του «Παντοπωλείου Αγάπης» του Δήμου και προς αυτήν την κατεύθυνση, καλούμε τον κόσμο, να τις αγκαλιάσει και να στηρίξει με την παρουσία του, την προσπάθεια μας. Ως Δήμος, εστιάζουμε όπως και κάθε χρόνο, την προσοχή μας στις εκδηλώσεις «Ιεροκήπεια» που θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο.

5.       Την πλαζ της Γεροσκήπου θα την αναβαθμίσετε
Για τη «μελέτη και επίβλεψη της διαμόρφωσης και τοπιοτέχνησης του παραλιακού πεζόδρομου και των δημοσίων χώρων της παραλιακής περιοχής», βρίσκεται σε εξέλιξη εργασία, η οποία θα παρουσιαστεί σύντομα, στο περιθώριο δημόσιας παρουσίασης Στόχος μας παραμένει ο καλύτερος δυνατός σχεδιασμός της ανάπλασης και τοπιοτέχνησης του παραλιακού πεζόδρομου, καθώς και της  διαμόρφωσης του δημόσιου χώρου στην παραλιακή περιοχή Γεροσκήπου, μπροστά από τα ξενοδοχεία. Η πρόταση λαμβάνει υπόψη τον υφιστάμενο πεζόδρομο, τις περιοχές λουομένων, τους κάθετους πεζόδρομους, τη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων, τους δημόσιους χώρους στάθμευσης, καθώς επίσης και την επιθυμία του Δήμου για την τακτοποίηση του δημόσιου και χαλίτικου χώρου μπροστά από τις ξενοδοχειακές μονάδες (από το ξενοδοχείο ATHINA ROYAL μέχρι την Τουριστική Πλαζ του Κ.Ο.Τ.). Η εκτιμώμενη δαπάνη ανέρχεται περίπου στα €1.200.000,00.

6. Με το θέμα της δημόσιας Συγκοινωνίας η Γεροσκήπου έχει πρόβλημα. Πως το αντιμετωπίζετε; 
 Ένας από τους σημαντικούς στόχους που τέθηκαν από την αρχή, είναι η βελτίωση του κυκλοφοριακού προβλήματος σε ώρες αιχμής και το συγύρισμα των χώρων στάθμευσης πέριξ της Πλατείας. Στην προσπάθεια για μείωση των τροχαίων παραβάσεων, της απάμβλυνσης της κυκλοφοριακής συμφόρησης, ιδιαίτερα στην περιοχή των εκπαιδευτηρίων της Γεροσκήπου, καθώς επίσης και για ενίσχυση της οδικής ασφαλείας, ο Δήμος Γεροσκήπου, έχει συνάψει πρόσφατα συμφωνία συνεργασίας με το Τμήμα Τροχαίας. Παράλληλα, η Τροχονομία του Δήμου Γεροσκήπου, έχει προχωρήσει στην καταγραφή 80 περίπου εγκαταλελειμμένων οχημάτων που βρίσκονται εντός των δημοτικών ορίων του Δήμου, με σκοπό την μετακίνησή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου