Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Άμεση επίλυση της έλλειψης ρευστότητας και ψηλών επιτοκίων

Οι εξελίξεις τον τομέα της οικονομίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και τραγικές. Τα έσοδα  του κράτους το 1ο τρίμηνο του 2013, είναι απογοητευτικά για την περαιτέρω πορεία της οικονομίας μας. 


Επιβεβαιώνουν δυστυχώς τις προβλέψεις μας ότι η φιλοσοφία αλλά και τα μέτρα του Μνημονίου δεν θα οδηγούσαν πουθενά αλλού παρά μόνο σε βαθύτερη ύφεση , αύξηση της ανεργίας αλλά και μεγαλύτερων δημοσιονομικών προβλημάτων στο κράτος. Είναι πλέον σίγουρο ότι με αυτά τα δεδομένα, οδηγούμαστε σε ένα δεύτερο πακέτο μέτρων από πλευράς της Τρόικας, νωρίς το ερχόμενο Φθινόπωρο. Δεν είμαι βέβαιος αν θα είναι και το τελευταίο πακέτο μέτρων. Φοβάμαι ότι με δεδομένο τη φιλοσοφία των Μνημονίων της Τρόικας, όπως συνέβη στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, θα οδηγηθούμε σε νέα πακέτα μέτρων που θα οδηγήσουν σε βαθύτερη και αυστηρότερη λιτότητα.
Εκφράσαμε έντονες ανησυχίες αλλά και αμφιβολίες ως προς την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε από τα γεγονότα. Τα μέτρα αυτά αποδεικνύονται ανεπαρκή και αναποτελεσματικά. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή της και να δράσει άμεσα και να δώσει λύσεις σε δυο βασικά προβλήματα:
Πρώτο, το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας, και δεύτερο, το πρόβλημα ψηλών επιτοκίων. Μόνο αν επιλύσει αυτά τα δύο βασικά προβλήματα, θα δημιουργηθούν  προϋποθέσεις για επενδύσεις στην Κύπρο.
Προτεραιότητα της Κυβέρνησης θα πρέπει να είναι ο έλεγχος και η συγκράτηση της αύξησης της ανεργίας. Πρέπει να  συγκρατήσει  νέες απολύσεις και στη συνέχεια με ένα ελκυστικό πακέτο μέτρων να προωθήσει τις επενδύσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου