Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Κυπελλούχος Κύπρου ο Απόλλωνας


Ο Μπρούνο Βάλε τον κράτησε «ζωντανό», οι Καρντόσο και Σούρντου έγιναν «εκτελεστές» διαμορφώνοντας το τελικό 2-1 και χάρισαν το τρόπαιο του κυπέλλου στον Απόλλωνα σε βάρος της ΑΕΛ, στον 71ο τελικό που διεξήχθη στο Τσίρειο στάδιο.



Ο Αργεντινός αμυντικός μέσος των «κυανολεύκων» πέρασε στο παιχνίδι στο 94’ και ουσιαστικά στην πρώτη του επαφή με τη μπάλα νίκησε με μακρινό σουτ τον Ντεγκρά, με τον Ρουμάνο να μετουσιώνει σε γκολ το πέναλτι που κέρδισε ο Παπουλής, και να στέλνει τους οπαδούς της ομάδας του στους εφτά ουρανούς με την κατάκτηση του έβδομου κυπέλλου στην ιστορία της.

Πέμπτος χαμένος τελικός για τους «γαλαζοκίτρινους» τα τελευταία δέκα χρόνια, οι οποίοι έχασαν τη μεγαλύτερη ευκαιρία για να πάρουν τεράστιο προβάδισμα για την κατάκτηση του τροπαίου στο 84’, με τον Βάλε να αποκρούει το πέναλτι που εκτέλεσε ο Βουό και να κρατάει «ζωντανή» την ομάδα του. Με την εκπνοή του αγώνα ο Κωνσταντίνου κατάφερε να μειώσει σε 2-1.

Πώς παρατάχθηκαν: Ο Ζόρζε Κόστα παρέταξε την ΑΕΛ του με τον Ντεγκρά στο τέρμα, τους Ουόν και Ντόσσα Τζούνιορ στο κέντρο της άμυνας, τον Αϊρόσα δεξιά και τον Καρλίτος αριστερά. Ντεντέ, Σακέττι και Μπεμπέ αποτέλεσαν την τριάδα στον άξονα της μεσαίας γραμμής, με τους Μοντέιρο και Σα σε δεξιά και αριστερή πτέρυγα της επίθεσης αντίστοιχα και τον Βουό στην κορυφή.

Εκτός πλάνων του Πορτογάλου τεχνικού ήταν οι τραυματίες Πάρπας, Οχένε και Μιγκέλ.

Ο Χριστάκης Χριστοφόρου από πλευράς Απόλλωνα από την άλλη, επέλεξε τον Βάλε κάτω από τα δοκάρια, με τους Αγγελή Χαραλάμπους και Μερκή στα στόπερ και τους Λόπες και Βασιλείου δεξιά και αριστερά στην άμυνα αντίστοιχα. Χάμπος Κυριάκου και Αμντανί συνέθεσαν το δίδυμο των αμυντικών χαφ, με τον Θεοδωρίδη μπροστά τους σε επιτελικό ρόλο. Ο Γκαρθία πήρε θέση στην κορυφή της επίθεσης με τους Παπουλή και Σούρντου να τον πλαισιώνουν στις πτέρυγες.

Ο τεχνικός των « κυανολεύκων» δεν είχε στη διάθεσή του τους τραυματίες Μιγκελίτο και Μαρκόσκι.

 Α’ Μέρος
Η ΑΕΛ έδειξε να πατάει καλύτερα στο γήπεδο στο πρώτο 20λεπτο του αγώνα, ελέγχοντας το χώρο της μεσαίας γραμμής και επιδιώκοντας να επιβάλει τον δικό της ρυθμό στο παιχνίδι. Κατάφερε να δημιουργήσει μια καλή ευκαιρία μπροστά στα καρέ του Βάλε μετά από ωραία προσπάθεια του Ορλάντο Σα από αριστερά, με τον τερματοφύλακα του Απόλλωνα να αποκρούει ασταθώς και τον Μοντέιρο να σκοράρει στην επαναφορά, όντας όμως σε εμφανή θέση οφσάιντ με αποτέλεσμα το γκολ να ακυρωθεί ορθώς.

Οι «κυανόλευκοι» έδειξαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στη μεσοαμυντική τους λειτουργία και να δυσκολεύονται να κρατήσουν μπάλα στο συγκεκριμένο διάστημα, κατάφεραν ωστόσο με τη συμπλήρωση 20 λεπτών παιχνιδιού να φτιάξουν την πρώτη τους καλή ευκαιρία με σουτ του Παπουλή, το οποίο απέκρουσε σε κόρνερ ο Ντεγκρά.

Η ομάδα του Χριστάκη Χριστοφόρου ανέβασε στροφές μετά το 25λεπτο και μέσα στο δίλεπτο 29’-31’ κατάφερε να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη σε δύο περιπτώσεις. Παπουλής αρχικά και Γκαρθία στη συνέχεια έφυγαν στην πλάτη της «γαλαζοκίτρινης» άμυνας, καθυστέρησαν όμως στο τελείωμα της φάσης και εν τέλει χάθηκαν και οι δύο σπουδαίες αυτές ευκαιρίες, με τον Σακέττι αρχικά να διώχνει σε κόρνερ προ του Γκαρθία (με τον Ισπανό επιθετικό να διαμαρτύρεται για πέναλτι, σε μια πολύ δύσκολη φάση) και τον Σούρντου στη δεύτερη περίπτωση να στέλνει τη μπάλα ψηλά έξω.

Το τελευταίο τέταρτο του ημιχρόνου κύλησε σε ένα ισορροπημένο τέμπο με καλό ρυθμό, παρότι δεν καταγράφηκε κάποια καλή ευκαιρία μπροστά στις δύο εστίες.

Β’ Μέρος
Ο ρυθμός του αγώνα έπεσε στο δεύτερο ημίχρονο, το οποίο κύλησε με την υπεροχή και την πρωτοβουλία των κινήσεων να εναλλάσσεται για τους δύο αντιπάλους. Οι φάσεις μπροστά στις δύο εστίες ήταν λιγοστές, με τις ευκαιρίες των Παπουλή στο 52’ και Μοντέιρο στο 63’, τις οποίες οι δύο τερματοφύλακες εξουδετέρωσαν σε κόρνερ να ξεχωρίζουν.

Τα πολλά λάθη στα οποία υπέπεσαν οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων δεν επέτρεψαν στο παιχνίδι να πάρει καλό ρυθμό. Η ΑΕΛ κατάφερε να απειλήσει εκ νέου με μια κεφαλιά του Βουό στο 78’ που πέρασε έξω, ενώ ο Απόλλωνας δε μπόρεσε να κάνει αισθητή την παρουσία του στα αντίπαλα καρέ.

Η μεγάλη ευκαιρία για τους «γαλαζοκίτρινους» να πάρουν το προβάδισμα στο σκορ ήρθε στο 84’, όταν κέρδισαν πέναλτι σε τράβηγμα του Αμντανί πάνω στον Σακέττι. Ο Βουό ανέλαβε την εκτέλεση, όμως ο Βάλε εκτινάχθηκε και απέκρουσε κρατώντας τη «λευκή» ισοπαλία. Από κει και έπειτα το μομέντουμ πέρασε στην πλευρά του Απόλλωνα, ο οποίος έχασε μια κλασική ευκαιρία να σκοράρει με τη συμπλήρωση του 90’, αλλά ο Παπουλής είδε το όμορφο αριστερό πλασέ που επιχείρησε να σταματάει στο αριστερό κάθετο δοκάρι του Ντεγκρά, με το 0-0 να παραμένει μέχρι το σφύριγμα της λήξης και το παιχνίδι να οδηγείται στην παράταση.

Παράταση
Η ημίωρη παράταση άρχισε ιδανικά για τον Απόλλωνα, με τον Καρντόσο να σκοράρει στο 95’ δευτερόλεπτα μετά την είσοδό του στο παιχνίδι με μακρινό σουτ που κατέληξε στα δίχτυα του Ντεγκρά μετά από κόντρα.

Μη έχοντας άλλη επιλογή, ο Ζόρζε Κόστα ρίσκαρε ρίχνοντας στο παιχνίδι τον Κωνσταντίνου αντί του Καρλίτος. Οι προσπάθειες των «γαλαζοκίτρινων» να φτάσουν στο γκολ της ισοφάρισης εντάθηκαν στα τελευταία στάδια του πρώτου μέρους και στα πρώτα του δεύτερου, με τον Βάλε ωστόσο να εξουδετερώνει το γυριστό σουτ και την κεφαλιά του Βουό σε 105’ και 108’.

Τους ανοιχτούς χώρους που άφησε στην άμυνά της η ΑΕΛ θέλησε να εκμεταλλευτεί ο Απόλλωνας ώστε να «καθαρίσει» το παιχνίδι, όμως το πλασέ του Παπουλή στο 112’ πέρασε πάνω από τα δοκάρια του Ντεγκρά. Λίγο αργότερα, ωστόσο, ο Ελλαδίτης κέρδισε πέναλτι με τον Παπουλή (λανθασμένη υπόδειξη από τον Σλοβένο διαιτητή, αφού ο Ελλαδίτης πέφτει μόνος του), με τον Σούρντου να αναλαμβάνει την εκτέλεση και να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα, τελειώνοντας το παιχνίδι.

Το μόνο που κατάφερε η ΑΕΛ ήταν να μειώσει στο τελευταίο λεπτό του αγώνα με τον Κωνσταντίνου, διαμορφώνοντας το τελικό 2-1.

 Το παιχνίδι ήταν ισορροπημένο σε γενικές γραμμές, με τις δύο ομάδες να εναλλάσσουν τη «σκυτάλη» της υπεροχής σε τακτά χρονικά διαστήματα. Τα τελικά στάδια της κανονικής διάρκειας του αγώνα ήταν αυτά που έκλεψαν την παράσταση, με την ΑΕΛ να χάνει πέναλτι στο 84’ και τον Απόλλωνα να έχει δοκάρι στο 90’. Από κει και έπειτα, οι « κυανόλευκοι» ευτύχησαν να προηγηθούν στην πρώτη τους καλή στιγμή στην παράταση και να «καθαρίσουν» το παιχνίδι με το πέναλτι του Σούρντου, φτάνοντας στην κατάκτηση του τροπαίου.

Η ΑΕΛ είχε «χρυσή» ευκαιρία να σκοράρει και να πάρει σαφέστατο προβάδισμα για την κατάκτηση του τίτλου στο 84’ με το πέναλτι που κέρδισε ο Σακέττι, όμως ο Βάλε αποδείχτηκε στην πράξη «φύλακας άγγελος» για την εστία της ομάδας του και κράτησε αναλλοίωτες τις ισορροπίες στο αποτέλεσμα του παιχνιδιού.

Εξαιρετικά δραστήριος, κεφάτος και επικίνδυνος ήταν ο Φώτης Παπουλής, που κατάφερε να δημιουργήσει προβλήματα στην άμυνα της αντιπάλου σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, με πιο σημαντική αυτήν του 90’ στην οποία σημάδεψε το δοκάρι, ενώ ήταν αυτός που κέρδισε και το πέναλτι με το οποίο «σφραγίστηκε»  νίκη της ομάδας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου