Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Δεκάδες στρατιώτες νεκροί Βόρεια της Δαμασκού


Τουλάχιστον 42 Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν, ενώ άγνωστη παραμένει η τύχη περίπου εκατό άλλων μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έγινε τη νύχτα του Σαββάτου προς ξημερώματα Κυριακής κατά τριών στρατιωτικών θέσεων βόρεια της Δαμασκού, ανακοίνωσε μη κυβερνητική οργάνωση.


"Σύμφωνα με νέο απολογισμό, τουλάχιστον 42 στρατιώτες σκοτώθηκαν και αγνοείται η τύχη περίπου εκατό άλλων μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή", δήλωσε ο Ράμι Αμπντελραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι συριακές αρχές δεν έχουν δώσει μέχρι στιγμής έναν επίσημο απολογισμό, αλλά το Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε επιστολή του στον ΟΗΕ ότι "η επίθεση αυτή προκάλεσε θανάτους και τραυματισμούς και σοβαρές ζημιές στις θέσεις αυτές και στις κοντινές περιοχές στις οποίες ζουν άμαχοι".
Την ίδια ώρα το Ισραήλ επεδίωξε χθες να πείσει τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ότι οι πρόσφατες αυτές επιδρομές δεν αποσκοπούσαν στο να τον αποδυναμώσουν και υποβάθμισε τις προοπτικές μιας κλιμάκωσης.
Στο μεταξύ, η ΕΕ εξέφρασε φόβους για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της συριακής σύγκρουσης μετά τις επιδρομές αυτές. "Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την εξέλιξη της κατάστασης γύρω από τη Συρία και κυρίως το ενδεχόμενο μιας επέκτασης της σύγκρουσης", δήλωσε ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.
Το Πεκίνο επέκρινε χθες εμμέσως τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία. Η Κίνα κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην Συρία να "επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από ενέργειες που μπορεί να επιδεινώσουν την ένταση" λόγω της "πολύ ευαίσθητης και περίπλοκης" κατάστασης στην περιοχή.
Η Σαουδική Αραβία ζήτησε από τον ΟΗΕ να ενεργήσει για να δοθεί τέλος στις ισραηλινές επιθέσεις κατά της Συρίας. Χαρακτηρίζοντας τις επιδρομές αυτές "σοβαρές παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας μιας χώρας μέλους του Αραβικού Συνδέσμου", το σαουδαραβικό Υπουργικό Συμβούλιο κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να δράσει για να αποφευχθεί μια επανάληψή τους.
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα κάνει άλλη μια προσπάθεια κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει αυτήν την εβδομάδα στη Ρωσία για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στην Συρία, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι διατηρούν πολλές επιφυλάξεις όσον αφορά τη χρήση χημικών όπλων από τους αντάρτες στη Συρία, μετά τους σχετικούς ισχυρισμούς μέλους διερευνητικής επιτροπής του ΟΗΕ και τόνισαν ότι τυχόν χρήση των όπλων αυτών έχει πιθανότατα γίνει από το καθεστώς.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για την κατάσταση στη Συρία, όπου το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. "Συζήτησαν για την κατάσταση στην περιοχή, για την κατάσταση στην Συρία", πρόσθεσε ο Πεσκόφ, τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας. 
Ο Αμερικανός Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, παρουσίασε νομοσχέδιο για τον εξοπλισμό ορισμένων συριακών ανταρτικών οργανώσεων. Ο Μενέντεζ, του Δημοκρατικού Κόμματος, είναι ένας από τους λίγους Γερουσιαστές που πίεζαν τον Λευκό Οίκο να εξοπλίσει με φονικά όπλα ορισμένες από τις ανταρτικές οργανώσεις που μάχονται το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, πριν ακόμα κυκλοφορήσουν πληροφορίες για χρήση χημικών όπλων στις συγκρούσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου