Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Aποχώρησε ο Δ. Χριστόφιας από την Ερευνητική Επιτροπή

Ο τέως Πρόεδρος είχε εκφράσει αρχικά παράπονο για το γεγονός ότι κλήθηκε να καταθέσει πριν από τον Αθανάσιο Ορφανίδη ο οποίος καταθέτει την Παρασκευή και πριν τον Νίκο Αναστασιάδη που καταθέτει στις 27 Αυγούστου, κάτι που κατά την άποψη του είναι αντιδεοντολογικό.

Απαντώντας η Επιτροπή είπε ότι ο λόγος που ο κ. Ορφανίδης καταθέτει μετά τον ίδιο, είναι διότι βρισκόταν στο εξωτερικό και είχε ζητήσει από πριν συγκεκριμένη ημερομηνία. 
Η συνέχεια όμως ήταν επεισοδιακή. Ο Δημήτρης Χριστόφιας ζήτησε να διαβάσει γραπτό κείμενο το οποίο είχε ετοιμάσει προηγουμένως, επικαλούμενος “πόλεμο” που δέχεται τόσο από πολιτικά κόμματα όσο και από τα ΜΜΕ. Η Επιτροπή απέρριψε το αίτημα του λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν επιτράπηκε ούτε και σε άλλους μάρτυρες. Του έδωσε όμως την επιλογή να καταθέσει το γραπτό κείμενο καθώς και να το αναγνώσει στο τέλος της διαδικασίας. Ο Δημήτηρς Χριστόφιας σε εκείνο το σημείο απείλησε για πρώτη φορά ότι θα αποχωρήσει.
Ο τέως Πρόεδρος κατηγόρησε μάλιστα τα μέλη της επιτροπής ότι επιχείρησαν να εκμαιεύσουν ότι ο ίδιος είναι ένοχος. «Δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω σε ερωτήσεις χωρίς να ακουστεί το γραπτό κείμενο. Δεν είμαι οποιοσδήποτε μάρτυρας. Είμαι ο κατηγορούμενος», ανέφερε χαρακτηριστικά στα μέλη της επιτροπής.
Ο κ. Πικής χαρακτήρισε άκρως προσβλητική για την Επιτροπή την αναφορά του Δ. Χριστόφια, ότι προσπαθεί να εκμαιεύσει στοιχεία εναντίον του και τόνισε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια από την Επιτροπή.
Επισήμανε μάλιστα στον πρώην Πρόεδρο ότι είναι υποχρεωμένος να απαντήσει, όμως ο κ. Χριστόφιας απάντησε πως δεν αρνείται να απαντήσει τις ερωτήσεις, αλλά θέλει να απαντήσει γραπτώς, όπως δικαιούται κάποιος και στο δικαστήριο με βάση το νόμο.
Η επιτροπή είχε τονίσει στον τέως Πρόεδρο ότι το να αποχωρήσει από τη διαδικασία χωρίς να καταθέσει προφορικά, συνιστά παράπτωμα. Ωστόσο ο ίδιος, αφού συμβουλεύτηκε τους νομικούς του συμβούλους, ενέμεινε στο αίτημα του να απαντήσει γραπτώς στα ερωτήματα της επιτροπής και μετά από διάλογο με τα μέλη της επιτροπής, αποχώρησε παραδίνοντας απλώς το γραπτό του κείμενο.
Σημειώνεται ότι η επιτροπή δεν επέτρεψε σε κανένα μάρτυρα να καταθέσει γραπτώς. Νωρίτερα, ο κ. Χριστόφιας είχε αναφέρει ότι δεν είναι οικονομολόγος και δεν θα απαντήσει σε ερωτήσεις.
Η διαδικασία διακόπηκε δύο φορές. Την δεύτερη φορά ο Δημήτρης Χριστόφιας αποχώρησε από το κτήριο.
 http://www.sigmalive.com/news/local/61281#sthash.fpDCbRtS.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου