Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Έπεσε χθες βράδυ η αυλαία του 15ου Pafos Aphrodite Festival

Έπεσε χθες βράδυ η αυλαία του 15ου  Pafos Aphrodite Festival που φέτος φιλοξένησε την κωμική  όπερα του Gaetano Donizetti, «To ελιξίριο του έρωτα» στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου.


Πλήθος κόσμου παρακολούθησαν και χθες βράδυ την 3η και τελευταία άκρως εντυπωσιακή παράσταση, μια ξεχωριστή λυρική βραδιά,  από τον λυρικό οργανισμό Οpera Futura από τη Βερόνα με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου αλλά και ομάδας καταξιωμένων καλλιτεχνών.
Ο δήμαρχος Πάφου και Πρόεδρος του "Pafos Aphrodite Festival Σάββας Βέργας ανέφερε στο πλαίσιο της ομιλίας του πως «το στίγμα του φετινού "Pafos Aphrodite Festival", η αυλαία του οποίου κλείνει απόψε, προσδιορίζουν ορισμένα αξιοσημείωτα γεγονότα, την ιδιότητα της Πάφου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017, την ουσιαστική κυπριακή συμβολή και παρουσία στην παραγωγή που παρουσιάστηκε  στη σκηνή του Φεστιβάλ, την επιλογή για πρώτη φορά έργου που εκπροσωπεί εμβληματικά τη σχολή του bel canto και τη πραγματοποίησή του στο περιβάλλον της πιο μεγάλης οικονομικής κρίσης στην Κύπρο μετά την Τουρκική Εισβολή του 1974, προσδίδοντας στη φετινή διοργάνωσή του μια σημαντική ιδιαιτερότητα.».

Το 15ο "Pafos Aphrodite Festival" αποτελεί είπε, μια απτή και έγκυρη απόδειξη ότι ο πολιτισμός μπορεί και πρέπει όχι μόνο να επιβιώνει σε καιρούς οικονομικής κρίσης αλλά και να ανθεί. Πηγαίνοντας ένα βήμα μπροστά, θέσαμε φέτος τις βάσεις συνέχισε , για την ετοιμασία παραγωγών του Φεστιβάλ με τη συνεργασία αξιόλογων λυρικών οργανισμών και του φορέα μας.

Ο κ Βέργας ανέφερε πως στη δέκατη πέμπτη διοργάνωση του Φεστιβάλ, το Pafos Aphrodite Festival φιλοξένησε ένα μικρό σε ηλικία αλλά με αναγνωρίσιμο στίγμα λυρικό οργανισμό της Ευρώπης, την Opera Futura της Βερόνας.

«Με χαρά καλωσορίζω στην Πάφο» είπε , τους συντελεστές της παραγωγής ενός από τα πιο δημοφιλή λυρικά αριστουργήματα, της όπερας "Lelisir damore" του Gaetano Donizetti, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι όπως και τις δύο προηγούμενες βραδυές έτσι «και απόψε θα μας χαρίσουν μεγάλες στιγμές καλλιτεχνικής δεξιότητας και ανάτασης».


Οι εξαίρετες ερμηνείες ταλαντούχων καλλιτεχνών διεθνούς εμβέλειας, άφησαν την  σφραγίδα τους στις τρεις εκπληκτικές παραστάσεις.
Ο σκηνοθέτης Paolo Panizza της φετινής παραγωγής της όπερας «Το ελιξίριο του έρωτα», του Gaetano Donizetti, ανέφερε πως αν το Ελιξίριο του Έρωτα ήταν παραμύθι, τότε ο  Ντουλκαμάρα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα είδος από μηχανής Θεού δημιουργώντας λίγη ψευδαίσθηση και μαγεία; Δεν χρειαζόμαστε, είπε ,   επίσης συχνά να βρούμε ένα Ντουλκαμάρα έτοιμο να μας  προσφέρει το επιθυμητό ελιξίριο; ».
Ο Paolo Panizza ανέφερε πως σκεπτόμενος αυτό, και  σεβασμό προς το λιμπρέτο και την μουσική, η πρόθεση του , ήταν να προσεγγίσει σκηνοθετικά αυτή την όπερα σαν ένα παραμύθι αφηγημένο από την υπέροχη μουσική του Donizetti με κάποιες όμως διασκεδαστικές προσθήκες.

Οι τενόροι Paolo Fanale και Alessandro Luciano  ενσάρκωσαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Νεμορίνο ενώ οι  σοπράνο Stefania Bonfadelli και Paola Santucci εμφανίστηκαν  ως η όμορφη, πλούσια και φιλάρεσκη Αντίνα.

Η άφιξη του Ντουλκαμάρα του πλανόδιου αγύρτη γιατρού και του ελιξίριου του, στη σκηνή ,«το χωριό» κατενθουσίασε το κοινό. Οι μπάσοι Alessio Potestio και Marco Bussi  ενσάρκωσαν το ρόλο του τσαρλατάνου γιατρού Ντουλκαμάρα που  εξαπάτησε  το Νεμορίνο με ένα μοναδικό τρόπο.



Όπως κάθε χρονιά και στις φετινές παραστάσεις συμμετείχαν και Κύπριοι καλλιτέχνες, συγκεκριμένα η σοπράνο Στέλλα Γεωργίου και ο βαρύτονος Άλεξ Μοσκοφιάν ενώ μια ξεχωριστή νότα φρεσκάδας έδωσε και χορεύτριες που συμμετείχαν από τις σχολές χορού της Πάφου. Ξεχωριστή ήταν και η παρουσία της νεαρής Ιταλίδας Gianda Mozzali σε μια μοναδική χορογραφία..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου