Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Μία 29χρονη Βρετανίδα πίσω από το μακελειό στο Ναϊρόμπι

Σε θρίλερ δίχως τέλος εξελίσσεται η υπόθεση ομηρίας στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ στην καρδιά του Ναϊρόμπι, καθώς από το πρωί του Σαββάτου, 21 Σεπτεμβρίου, μέχρι και σήμερα Δευτέρα, ένοπλοι μαχητές της εξτρεμιστικής ισλαμικής σομαλικής οργάνωσης αλ Σεμπάαμπ σκορπούν τον τρόμο. 



Μέχρι στιγμής, οι νεκροί υπολογίζονται σε 68, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται μικρά παιδιά, διπλωμάτες, ποιητές και επιφανείς προσωπικότητες από την πολιτική σκηνή της Κένυας, και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 200. 


Κι ενώ τα ξημερώματα της Δευτέρας, φάνηκε ένα ψήγμα ελπίδας πως η επιχείρηση έφτανε στο τέλος της, καθώς απελευθερώθηκαν οι περισσότεροι όμηροι, ωστόσο οι δηλώσεις του εκπροσώπου της οργάνωσης, Sheikh Abulaziz Abu Muscab, στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, ρίχνουν λάδι στη φωτιά. 

«To μέρος όπου επιτεθήκαμε είναι το εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ. Είναι ένα μέρος όπου τουρίστες από όλο τον κόσμο έρχονται να ψωνίσουν, όπου διπλωμάτες συγκεντρώνονται. Είναι ένα μέρος όπου οι λαμβάνοντες τις αποφάσεις για την Κένυα πηγαίνουν να ηρεμήσουν και να διασκεδάσουν. Το Ουέστγκεϊτ είναι ένα μέρος όπου υπάρχουν Εβραϊκά και Αμερικανικά καταστήματα. Για αυτό έπρεπε να τους επιτεθούμε. Αναφορικά με τους θανάτους πολιτών, η Κένυα πρέπει πρώτα από όλα να ερωτηθεί γιατί βομβάρδισε αθώους Σομαλούς πολίτες σε στρατόπεδα προσφύγων, γιατί βομβάρδισε αθώους ανθρώπους στις περιοχές Gedo και Jubba. Σε αυτούς πρέπει να απευθυνθείτε πριν απευθυνθείτε σε εμάς» ήταν η κυνική δήλωση του Sheikh Abulaziz Abu Muscab.



Μία 29χρονη Βρετανίδα πίσω από το μακελειό στο Ναϊρόμπι

Εν τω μεταξύ, σάλο έχει προκαλέσει, η είδηση ότι η τρομοκρατική επίθεση της οργάνωσης Σεμπάμπ, των Σομαλών ισλαμιστών μαχητών, έγινε υπό τις οδηγίες μιας γυναίκας, της Βρετανίδας 29χρονης Samantha Lewthwaite, της αποκαλούμενης «λευκής χήρας», η ο οποία συμμετείχε και στην τρομοκρατική επίθεση στο μετρό του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, η γυναίκα έδινε εντολές στους δράστες στα αραβικά μέσα στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ του Ναϊρόμπι, κατά την εισβολή το περασμένο Σάββατο. Οι περισσότεροι από τους ομήρους εκτελέστηκαν γιατί δε μπορούσαν να απαγγείλουν το Κοράνι ή να προφέρουν το όνομα της μητέρας του προφήτη Μωάμεθ.

Απειλές για τους εναπομείναντες ομήρους

Πάντως, οι εντός του εμπορικού κέντρου ένοπλοι εξτρεμιστές ισλαμιστές, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, απειλούν πως, αν γίνει νέα επέμβαση των ειδικών δυνάμεων, θα σκοτώσουν όλους τους εναπομείναντες ομήρους οι οποίοι υπολογίζονται σε 10 άτομα και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Υπενθυμίζεται ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Κένυας εξαπέλυσαν επίθεση σήμερα τα ξημερώματα εναντίον των ένοπλων ισλαμιστών που κρατούν ομήρους σε εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι, όπου ακούγονται πυροβολισμοί, σύμφωνα με πηγή αυτοπτών μαρτύρων προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας.


madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου