Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Ξενιτεύονται οι πολιτικοί μηχανικοί στην Ελλάδα

Το μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα στην ιστορία του βιώνει ο κλάδος των κατασκευών, καθώς την τελευταία τριετία υπολογίζεται ότι την Ελλάδα εγκατέλειψαν πάνω από 3.000 μηχανικοί. 
Την ώρα που στη χώρα μας τα μεροκάματα ξύνουν τον πάτο του βαρελιού, επιστήμονες και διάφορες ειδικότητες τεχνιτών ξενιτεύονται αναζητώντας επαγγελματική σταθερότητα και αξιοπρεπείς μισθούς σε χώρες με ιδιαίτερη άνθηση του κατασκευαστικού αντικειμένου όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αυστραλία, η Γερμανία, καθώς και η περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης. Το κύμα φυγής μεγαλώνει όσο καθυστερούν οι κυβερνητικές εξαγγελίες για άμεση επιτάχυνση των οδικών αξόνων, αλλά και η νέα γενιά έργων που αναμένεται να περιορίσει τις φουρτούνες που αντιμετωπίζει ο κλάδος των κατασκευών.


Πριν από λίγους μήνες η Αττικό Μετρό απηύθυνε έκκληση προς τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη για την αποψίλωση της εταιρείας από έμπειρα και ικανά στελέχη, υποστηρίζοντας ότι το αυξημένο κύμα εξαγωγής στελεχών θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα της εταιρείας στην παραγωγή νέων έργων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειονότητα των στελεχών που παραιτήθηκαν (περί τους 15 μηχανικούς) απασχολείται στην Ευρώπη και το Κατάρ, καθώς η τεχνογνωσία τους στην παραγωγή σύνθετων έργων μετρό θεωρείται πολύτιμη παντού. Στην Αττικό Μετρό όμως μετρούν απώλειες και από το μέτρο της άδειας άνευ αποδοχών, το οποίο έχει επικριθεί σφοδρά τη στιγμή που η τρόικα πιέζει για απολύσεις στο Δημόσιο. Με τη μέθοδο αυτή έχουν φύγει από την υπηρεσία περίπου 20 άτομα, τα οποία εργάζονται σε εταιρείες του εξωτερικού, έχοντας τη δυνατότητα να επιστρέψουν στην Αττικό Μετρό όταν βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα.

«Εκτιμώ ότι έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα αναζητώντας ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης από 3.000 έως 4.000 μηχανικοί», σημειώνει ο κ. Γιάννης Φωτεινός, διευθύνων σύμβουλος της Salfo, από τις μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλων μηχανικών, με σημαντική διεθνή δραστηριότητα και συμμετοχή και στα έργα των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων σε ρόλο ανεξάρτητου μηχανικού και τεχνικού συμβούλου. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι μαχαίρι έχει πέσει και στις αμοιβές των μελετών, αφού οι αναθέτουσες αρχές του Δημοσίου (υπουργεία, περιφέρειες, δήμοι) ζητούν μεγάλες εκπτώσεις, ενώ λόγω της ανυπαρξίας έργων πολλοί μελετητές δουλεύουν πλέον part time δύο με τρεις φορές την εβδομάδα και με ψαλιδισμένες αμοιβές.

Η απαξίωση των επαγγελμάτων που επιβιώνουν μέσα από τα τεχνικά έργα δεν έχει τέλος, καθώς ακόμη και όσοι δεν ξενιτεύτηκαν ή δεν έχουν απολυθεί είδαν μειώσεις αμοιβών από 30% έως 40%. Την ίδια ώρα τα ποσοστά ανεργίας στον κλάδο καλπάζουν, ενώ ακόμη και εκείνοι που απασχολούνται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μένουν απλήρωτοι για 10-15 μήνες, καθώς είτε δεν υπάρχει έργο είτε καθυστερούν οι πληρωμές. Τα μεροκάματα της οικοδομής στα έργα από 70 και 80 ευρώ έχουν υποχωρήσει στα 20 έως 30 ευρώ, ενώ το πιο προνομιούχο από πλευράς καταβολής επιδομάτων επάγγελμα, του χειριστή μηχανημάτων, έχει υποστεί γενναίο «κούρεμα».

Οπως αναφέρει στο «business stories» ο κ. Ευστάθιος Παναγόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χειριστών, «δουλειές δεν υπάρχουν, γι’ αυτό και από 2.300 μικτά σήμερα με το ζόρι οι χειριστές πληρώνονται από 1.000 έως 1.700 ευρώ μικτά». Κάποιοι από αυτούς απασχολούνται τους τελευταίους μήνες στα έργα που κατασκευάζει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για λογαριασμό του Ιδρύματος Νιάρχου στο Φάληρο και οι αμοιβές είναι γύρω στα 1.700 μικτά. «Πάνε όμως οι εποχές που το επάγγελμα πληρωνόταν καλά. Σήμερα οι έμπειροι χειριστές μηχανημάτων πάνε και με λιγότερα, αρκεί να βρουν δουλειά». Κάποιοι εξ αυτών δουλεύουν με κλειστά συμβόλαια σε έργα ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών στις βαλκανικές χώρες, αλλά σύμφωνα με μαρτυρίες οι όροι εργασίας είναι εξαντλητικοί. Εργασία έως 12 ώρες την ημέρα, χωρίς ασφάλεια και επιδόματα. Ο κ. Παναγόπουλος σχολιάζει με επικριτικό τρόπο τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για επανεκκίνηση των οδικών αξόνων και υποστηρίζει ότι οι μόνες εργασίες που γίνονται στην Κορίνθου - Πατρών είναι για την προετοιμασία των σταθμών διοδίων!

Η ξενιτιά, πάντως, δεν αποδεικνύεται ιδιαίτερα φιλόξενη για όλους. Οπως αναφέρει σύζυγος χειριστή μηχανημάτων, πριν από έναν χρόνο έφυγαν οικογενειακώς για την Αυστραλία. Εκεί όμως τους περίμενε μια μεγάλη έκπληξη. Οχι μόνο δεν βρήκαν ικανοποιητικούς μισθούς, αλλά η αντιμετώπιση ήταν αντίστοιχη με εκείνη των Πακιστανών! Επιασαν δουλειά σε ένα ζαχαροπλαστείο, αλλά εδώ και λίγους μήνες επέστρεψαν στην Ελλάδα. Ο Γολγοθάς για αναζήτηση δουλειάς δεν έχει τελειώσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου