Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Στις €352 χιλ. ανέρχεται το κόστος για διορισμό τριών υφυπουργών


Στις €352 χιλ. ανέρχεται το κόστος για διορισμό τριών υφυπουργών για θέματα που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ανάπτυξη, την ναυτιλία και τις υπηρεσίες. 




Από το συγκεκριμένο ποσό αφαιρούνται €34,445 που θα αποκόπτεται ετησίως από την αντιμισθία τους από το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων, στο ταμείο χήρων και ορφανών, την εισφορά για συνταξιοδοτικά ωφελήματα, την έκτακτη εισφορά, τη μείωση των απολαβών, την εθελοντική αποκοπή καθώς και την αποκοπή για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. 

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου οικονομικών το οποίο δόθηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή νομικών, τα ετήσια ωφελήματα των υφυπουργών θα είναι ανάλογα με αυτά των υπουργών και θα είναι ύψους €117,463 το χρόνο. 

Σε περίπτωση που η θητεία του υφυπουργού υπερβεί τους 12 μήνες θα δικαιούται εφάπαξ ποσό ενώ μετά από θητεία 18 μηνών θα δικαιούνται εφάπαξ ποσό και σύνταξη ανάλογα με τη διάρκεια της θητείας του. 
Σε περίπτωση υφυπουργού ή υπουργού με 12 μήνες θητεία, το εφάπαξ ποσό που θα δικαιούται ανέρχεται στις €15.546 ενώ σε περίπτωση που η θητεία θα είναι 30 μήνες θα δικαιούται ποσό ύψους €58.039 και ετήσια σύνταξη €12,437. 

Θα υπάρχει ένας επιπρόσθετο κόστος €153 χιλ. για την απασχόληση δύο μελών της αστυνομίας ως φρουράς συνοδείας ενώ όπως τονίζει το υπουργείο οικονομικών θα καταβληθεί προσπάθεια για να εξευρεθεί εναλλάξιμο προσωπικό από μέλη της αστυνομίας. 

Οι βουλευτές εκφράζουν επιφυλάξεις και υποστηρίζουν πως το κόστος θα ξεπερνά τις €702 χιλ. το χρόνο αφού στον υπολογισμό του κόστους περιέλαβαν και τα λειτουργικά έξοδα. 

Ωστόσο ο υπουργός δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, επισημαίνει πως το κόστος θα είναι μικρότερο αφού εκτιμάται ότι ο κάθε υφυπουργός θα κοστίζει €117 χιλ. το χρόνο από το οποίο θα αφαιρούνται και οι περικοπές. 

Υπέδειξε, ότι οι €153 χιλ. που είναι διοικητικά έξοδα είναι παραπλανητικό ποσό αφού δεν πρόκειται για πραγματική δαπάνη καθώς δεν θα υπάρξουν επιπλέον προσλήψεις και θα αξιοποιηθεί το υφιστάμενο προσωπικό της δημόσιας υπηρεσίας. 

Σημείωσε, επίσης πως από τις περικοπές που έγιναν κατά 20% στους μισθούς των υπουργών και κατά 25% στο μισθό του προέδρου της δημοκρατίας, υπήρξαν εξοικονομήσεις οι οποίες καλύπτουν το διορισμό πέραν των τριών υφυπουργών. 

Με το διορισμό των υφυπουργών σημείωσε θα προκύψουν περισσότερα οικονομικά οφέλη παρά κόστος αφού θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. 



ΠηγήStockwatch


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου