Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Δραστικά μέτρα στην Βρετανία κατά Ευρωπαίων μεταναστών

Σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες βρίσκεται ξανά το Λονδίνο μετά την ανακοίνωση σχεδίων από τον Ντέιβιντ Κάμερον να περιορίσει την πρόσβαση των Ευρωπαίων μεταναστών στα βρετανικά επιδόματα.


Με άρθρο του στους Financial Times ο κ. Κάμερον υποστηρίζει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών υπέπεσε σε «μνημειώδες λάθος» επιτρέποντας χωρίς περιορισμούς σε πολίτες της Πολωνίας και των άλλων χωρών που εντάχθηκαν στην ΕΕ το 2004 την πρόσβαση στη βρετανική αγορά εργασίας.
Αποτέλεσμα αυτού, σημειώνει ο κ. Κάμερον, ήταν η έλευση στη Βρετανία πολλαπλάσιου του αναμενόμενου αριθμού μεταναστών από την ανατολική Ευρώπη. Τάσσεται λοιπόν μεταξύ άλλων υπέρ της απέλασης αστέγων μεταναστών και του περιορισμού πρόσβασης στα επιδόματα ανεργίας και στέγασης, ενώ ζητά και όρους στην ελεύθερη μετακίνηση πολιτών εντός της ΕΕ.
Πιο συγκεκριμένα, ανακοίνωσε μέτρα όπως απαγόρευση λήψης επιδόματος ανεργίας από τους δικαιούχους Ευρωπαίους μετανάστες κατά τους πρώτους τρεις μήνες, παύση καταβολής του επιδόματος στο δικαιούχο μετά από έξι μήνες αν δεν υπάρχει «γνήσια» πιθανότητα εύρεσης εργασίας, απέλαση όσων εντοπιστούν να κοιμούνται στο δρόμο μη έχοντες κατοικία και απαγόρευση επιστροφής τους στη Βρετανία για ένα έτος, απαγόρευση διεκδίκησης επιδόματος στέγασης αμέσως μετά την άφιξη στη χώρα του Ευρωπαίου μετανάστη και τετραπλασιασμό των προστίμων για εργοδότες που δεν καταβάλλουν τον κατώτατο μισθό.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον αμφισβήτησε επίσης την αρχή της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών εντός μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ, λέγοντας ότι αυτό το δικαίωμα δεν μπορεί να μην έχει διαβαθμίσεις. Εξήγησε ότι η ελεύθερη μετακίνηση θα πρέπει να επιτρέπεται πλήρως μόνο στις περιπτώσεις που το μέσο εισόδημα των πολιτών μιας χώρας δεν απέχει πολύ από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Πρόσθεσε επίσης, ότι μια μελλοντική κυβέρνηση Συντηρητικών, στο πλαίσιο της δέσμευσής του να επαναδιαπραγματευθεί τη σχέση Λονδίνου-Βρυξελλών, θα μπορούσε να διεκδικήσει μεγαλύτερη διακριτική ευχέρεια επί της μεταναστευτικής πολιτικής. Ανέφερε ότι θα επιδιώξει συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να επιβληθούν όρια στον επιτρεπτό αριθμό αφίξεων Ευρωπαίων μεταναστών.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Εργασίας Λάζλο Άντορ, ο οποίος έκανε λόγο για «ατυχή υπερβολική αντίδραση» και προειδοποίησε κατά της ενθάρρυνσης μιας αντιμεταναστευτικής «υστερίας».

Το μεταναστευτικό έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης στη Βρετανία, καθώς στο τέλος του έτους λήγουν οι επταετείς περιορισμοί στην έλευση στη Βρετανία Βουλγάρων και Ρουμάνων πολιτών. Ο κ. Κάμερον τελεί υπό έντονη πίεση από ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του κόμματός του που ζητούν περιορισμό στο μεταναστευτικό ρεύμα προς τη Βρετανία, αλλά και από το άκρως ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το UKIP αντλεί σημαντικό ποσοστό των οπαδών του από δυσαρεστημένους ψηφοφόρους των Συντηρητικών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου