Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Φόρος στα αναψυκτικά προς όφελος της Δημόσιας Υγείας

Φόρος 20% στα αναψυκτικά προβλέπεται να μειώσει τον αριθμό των παχύσαρκων και υπέρβαρων ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 180.000, δηλώνουν ερευνητές σε αναφορά που δημοσιεύεται στο British Medical Journal.

 
Τα θετικά αποτελέσματα θα είναι εμφανέστερα στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30, υποδεικνύει η σχετική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ.
 
Ωστόσο, μερικοί υποστηρίζουν ότι ένας τέτοιος φόρος δεν πρόκειται να προστατεύσει τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία θα επωφεληθούν περισσότερο από την απώλεια του περιττού βάρους.
 
Πριν από μερικούς μήνες, οι γιατροί ζήτησαν να τεθεί φόρος στα ανθρακούχα προς μείωση της πρόσληψης ζάχαρης των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου και επακόλουθο περιορισμό του φαινομένου της παχυσαρκίας.
 
Ο φόρος της τάξης του 20% θα αυξάνει την τιμή του προϊόντος περίπου κατά 12 λεπτά για τις συσκευασίες των 330 ml και 40 λεπτά τις συσκευασίες των 2 λίτρων.
 
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτά τα ποσά θα επιφέρουν μείωση των πωλήσεων κατά 15% και κατ’ επέκταση θα μειώσουν την πρόσληψη ζάχαρης κατά 28 θερμίδες την εβδομάδα ανά άτομο.
 
Συνολικά, το εκτιμώμενο ποσοστό περιορισμού της παχυσαρκίας θα είναι 1,3%, ενώ τα υπέρβαρα άτομα θα είναι λιγότερα κατά 0,9% στον ενήλικο πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου.


Read more: http://www.onmed.gr/news/302749/foros-sta-anapsuktika-pros-ofelos-tis-dimosias-ygeias/#ixzz2jZNAcEtE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου