Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

SOS. Σαλμονέλα σε μονάδα παραγωγής αυγών στην Πάφο


Στη θανάτωση 1800  ωοτόκων ορνίθων από μονάδα παραγωγής αυγών στην επαρχία Πάφου προχώρησαν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, μετά από  εντοπισμό σαλμονέλας. Δεν αποκλείεται αυγά από τη συγκεκριμένη μονάδα να διοχετεύθηκαν στην αγορά, ωστόσο η αρμόδια υπηρεσία διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει λογος ανησυχίας, καθώς το βακτήριο εξουδετερώνεται στις υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος.





Μιλώντας στο Sigmalive, ο Επαρχιακός Κτηνιατρικός Λειτουργός, Ραμόν Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι μετά από συνήθη έλεγχο των Κτηνιατριακών Υπηρεσιών, εντοπίστηκε σε συγκεκριμένη μονάδα, δείγμα μολυσμένο με το βακτήριο της σαλμονέλας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για σαλμονέλα Enteritis, έναν από τους πιο επικίνδυνους τύπους της ασθένειας αυτής, ο οποίος συναντάται κυρίως στ’ αυγά και προκαλεί τροφική δηλητηρίαση. 

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, μετά τον εντοπισμό του μολυσμένου δείγματος, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες προχώρησαν στην προληπτική θανάτωση 1800 πουλερικών της μονάδας, ενώ τα αυγά κατασχέθηκαν με σκοπό να καταστραφούν. Ο κ. Παπαδόπουλος πάντως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, μολυσμένα αυγά να κυκλοφόρησαν στην αγορά, ωστόσο, τόνισε ότι το μικρόβιο της σαλμονέλας εξουδετερώνεται σε θερμοκρασίες άνω των 65 βαθμών κελσίου. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης του μικροβίου σε παραπλήσιες μονάδες.

O κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι είναι σύνηθες φαινόμενο να εντοπίζεται το βακτήριο της σαλμονέλας σε μονάδες παραγωγής αυγών, καθώς αυτό πιθανότατα μεταφέρεται μέσω άγριων πτηνών.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου