Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Προεδρική χάρη σε 46 φυλακισμένους στην Κύπρο

Λίστα με 46 ονόματα καταδίκων έστειλε πριν από λίγες μέρες η Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών στη Νομική Υπηρεσία, με την εισήγηση όπως τους απονεμηθεί προεδρική χάρις. 


Όπως δήλωσε στη «Σημερινή» ο Διευθυντής Κεντρικών Φυλακών Γιώργος Τρυφωνίδης, η Διεύθυνση εισηγείται την αποφυλάκιση των συγκεκριμένων φυλακισμένων την παραμονή των Χριστουγέννων. «Η ποινή φυλάκισης και των 46 κρατουμένων -οι μισοί είναι αλλοδαποί και οι άλλοι μισοί Κύπριοι- λήγει εντός του Φεβρουαρίου», επισήμανε ο κ. Τρυφωνίδης. Η απονομή προεδρικής χάριτος σε φυλακισμένους, όπως εξήγησε, έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, κατά τη γιορτή των Χριστουγέννων. Η εισήγηση, αφού τύχει έγκρισης από την Νομική Υπηρεσία, αναμένεται να προωθηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ελεύθερος και ο Συμιανός

Στο μεταξύ, χθες το μεσημέρι αποφυλακίστηκε ο ισοβίτης και πρώην αστυνομικός Χρίστος Συμιανός, σε ηλικία 53 ετών, μετά από 14 χρόνια στις Κεντρικές Φυλακές. Ο ισοβίτης αφέθηκε ελεύθερος με όρους, βάσει απόφασης του Συμβουλίου Αποφυλακίσεων, παραδίδοντας το διαβατήριό του. Τοποθετήθηκε στο «stop list» και υποχρεούται να παρουσιάζεται μια φορά την εβδομάδα σε συγκεκριμένο αστυνομικό σταθμό. Πρόκειται για τον πέμπτο ισοβίτη που αποφυλακίζεται από τις Κεντρικές Φυλακές.

Δολοφόνησε τον Αεροπόρο

Ο Συμιανός είχε καταδικαστεί με τον αστυνομικό Σάββα Σάββα, άλλως Κινέζο (αποφυλακίστηκε πριν από μερικές βδομάδες), για τον φόνο του Χαμπή Αεροπόρου, στις 16 Δεκεμβρίου 1998. Την εποχή που συνελήφθησαν, οι Χρίστος Συμιανός και Σάββας Σάββα εργάζονταν ως αστυνομικοί. Με απόφαση, ημερομηνίας 17/12/1999, το Κακουργιοδικείο που συνεδρίασε στη Λευκωσία επέβαλε στους δυο αστυνομικούς την ποινή της ισόβιας φυλάκισης (η μόνη ποινή που προβλέπεται στον νόμο για φόνο εκ προμελέτης), ενώ αποφάσισε να μην τους επιβάλει ποινές για τις υπόλοιπες πέντε κατηγορίες, στις οποίες κρίθηκαν ένοχοι.

Η απόφαση έγραφε ότι οι εξετάσεις στο γενετικό υλικό (DNA), που βρέθηκε στα τεκμήρια που εντοπίστηκαν και λήφθηκαν από τη σκηνή της δολοφονίας του Χαράλαμπου Αεροπόρου, «αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας» ότι οι αστυνομικοί Χρίστος Συμιανός, τότε 37 χρονών και Σάββας Ιωάννου Κινέζος, τότε 36 χρονών, είναι ένοχοι.

Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν τότε στο δικαστήριο, ο Αεροπόρος, μαζί με τον συνοδηγό του Χαράλαμπο Ονησιφόρου, αντιλήφθηκαν σε κεντρικό δρόμο της Λεμεσού ένα αυτοκίνητο να τους ακολουθεί. Ο Ονησιφόρου, που επέζησε της επίθεσης, ανέφερε στους αστυνομικούς ότι το ύποπτο αυτοκίνητο «πλεύρισε» το όχημα του οποίου επέβαινε με τον Αεροπόρο. Κουκουλοφόροι εξήλθαν του αυτοκινήτου και πυροβόλησαν θανάσιμα τον Αεροπόρο. Στις 17 Δεκεμβρίου 1998, συνελήφθησαν για την υπόθεση οι αστυνομικοί Χρίστος Συμιανός και Σάββας Σάββα. Ο Χαμπής Αεροπόρος ήταν το δεύτερο από τα αδέρφια Αεροπόρων, το όποιο βρήκε τον θάνατο από δολοφονική επίθεση. Ο αδερφός του Άντρος Αεροπόρος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στις 31/7/98, ενώ βρισκόταν στο αυτοκίνητό του στην τουριστική περιοχή Γερμασόγειας, με την υπόθεση να μένει μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστη.

Παντρεμένος με παιδί

Κατά τη διαμονή του στις Κεντρικές Φυλακές, ο ισοβίτης Χρίστος Συμιανός παντρεύτηκε και απέκτησε παιδί. Στο κελί του έγραψε τρία ποιητικά βιβλία που τιτλοφορούνται «Ξημέρωσε Λευτεριά» (2012), «Εξερευνώντας τους διαδρόμους του μυαλού ενός ισοβίτη» (2012), και «Αγωνιστής Αγάπης» (2013). Μέσα από τα βιβλία του περιγράφεται ο τρόπος ζωής ενός φυλακισμένου σε ένα σωφρονιστικό ίδρυμα και η προσπάθεια εξισορρόπησης της συμπεριφοράς έναντι συγκατάδικων και διεύθυνσης φυλακών. «Έσβησαν τη λέξη ελεύθερος. Έγραψαν ισόβια χρόνια σκλαβιάς. Διαγράφτηκα από φίλους μου… συγγενείς. Ακυρώθηκα, μηδενίστηκα από ανθρώπους. Έφτασα στο τίποτα, έγινα τίποτα. Πλανήθηκα όσο κανείς άλλος. Αν δεν βίωνα αυτά;», γράφει σε ένα από τα ποιήματά του


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου