Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Και άνδρες στον γυναικολόγο!

Αδεια σε γυναικολόγους να εξετάζουν και... άνδρες έδωσε η αρμόδια αμερικανική Αρχή, αλλάζοντας παράλληλα τους κανόνες που προέβλεπαν την απώλεια πιστοποίησης κάποιου μέλους σε περίπτωση που ξεπερνούσε τα «επιστημονικά του όρια», τα οποία περιορίζονταν στις γυναίκες.

Το μέτρο βέβαια αποτελεί εξαίρεση και είναι ιδιαίτερα περιορισμένο. Αφορά μόνο την εξέταση για άνδρες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για να εκδηλώσουν καρκίνο του πρωκτού.

Και αυτό διότι όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, έτσι και του πρωκτού, προκαλούνται από τον ίδιο ιό, των ανθρωπίνων θηλωμάτων ή, πιο γνωστό, ως HPV. Ο ιός μεταδίδεται αποκλειστικά με τη σεξουαλική επαφή. Ακριβώς επειδή τα κύτταρα που συνθέτουν τον τράχηλο της μήτρας και τον πρωκτό είναι μορφολογικά ίδια, έχουν και τις ίδιες συνέπειες από τον ιό, προκαλούν αλλοιώσεις στα ίδια στάδια και γενικώς συμπεριφέρονται το ίδιο.

Ετσι οι γυναικολόγοι που είναι έμπειροι στον καρκίνο του τραχήλου και στις αλλοιώσεις που προκαλεί ο HPV στη μήτρα, μπορούν να διαγνώσουν πιο εύκολα και τις αλλοιώσεις στον πρωκτό. Αρα, μπορούν πιο εύκολα και σίγουρα να διαγνώσουν εάν κάποιος άνδρας κινδυνεύει από καρκίνο ή, αν δουν κάτι ύποπτο, να τον υποβάλουν ακόμη και σε τεστ Παπ.Το μέτρο ελήφθη ύστερα από πιέσεις ομάδας ασθενών στις ΗΠΑ, καθώς αυτός ο τύπος καρκίνου μέχρι σήμερα ήταν σπάνιος, αλλά τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά έχουν αυξηθεί σοβαρά ειδικά σε άνδρες και γυναίκες που έχουν μολυνθεί από HIV/AIDS.

ΛΑΘΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΕΙΣ. Η ομάδα ασθενών αιτήθηκε την άδεια στην αρμόδια επιτροπή, καθώς όπως εξήγησαν είναι σπάνιοι οι γαστρεντερολόγοι με ογκολογική εξειδίκευση στον πρωκτό και γίνονται πολλές λανθασμένες διαγνώσεις, με αποτέλεσμα ο καρκίνος να διαγιγνώσκετε σε προχωρημένο στάδιο και ο ασθενής να χάνει τη ζωή του.

Δυο δυο στον γιατρό
Στις ΗΠΑ αρκετοί είναι οι άνδρες που πηγαίνουν μαζί με τις συντρόφους τους για εξέταση κονδυλωμάτων ή HPV αλλοιώσεων στον γυναικολόγο. Και έχουν πιο σωστή διάγνωση.

τα νεα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου