Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Προσοχή στις κρυφές χρεώσεις

Εχετε κατεβάσει την εφαρμογή που ζήτησε το παιδί σας και το αφήνετε  να ασχολείται με τις ώρες, παίζοντας στο κινητό τηλέφωνο ή την ταμπλέτα. Τον επόμενο μήνα, ο λογαριασμός της πιστωτικής σας κάρτας έρχεται φουσκωμένος κατά δεκάδες ή και εκατοντάδες ευρώ. Τι μπορεί να έχει συμβεί;

Είναι απλό: πέρα από το αρχικό κόστος, οι περισσότερες εφαρμογές και κυρίως τα παιχνίδια ζητούν πληρωμές και ενώ τις χρησιμοποιείτε. «Δεν μπορείς να περάσεις την πίστα; Με 0,99 ευρώ θα πάρεις 5 επιπλέον κινήσεις». «Δεν θέλεις να περιμένεις μέχρι να ωριμάσουν τα σπαρτά σου; Με 0,49 ευρώ θα μπορείς να θερίσεις τώρα». Με αυτού του είδους τα μηνύματα, δελεάζουν τον χρήστη ώστε να δώσει επιπλέον χρήματα αξιοποιώντας τις λεγόμενες «in app purchases». Και μπορεί κατά κανόνα να πρόκειται για μικροποσά, όμως αυτά αθροίζονται και ειδικά στα χέρια ανηλίκων που δεν καταλαβαίνουν τι ακριβώς κάνουν, μπορεί να φτάσουν σε υπέρογκα ποσά.
Το θέμα στο εξωτερικό έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθώς μόλις πρόσφατα η Apple συμφώνησε να επιστρέψει 32,5 εκατομμύρια δολάρια ύστερα από μαζική μήνυση που κατέθεσαν γονείς, τα παιδιά των οποίων είχαν κάνει υπέρογκες, μη εξουσιοδοτημένες αγορές μέσω εφαρμογών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Apple εισπράττει σημαντικό ποσοστό από τον τζίρο των αγορών μέσα από τις εφαρμογές (φτάνει έως και το 30%), γεγονός που σημαίνει ότι τα 32,5 εκατ. δολάρια είναι στην πραγματικότητα ελάχιστο ποσό.

Η λύση. Για όσους θέλουν να αποφύγουν λοιπόν δυσάρεστες εκπλήξεις, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι διατεθειμένοι να κόψουν εντελώς τις ψηφιακές αγορές, η λύση βρίσκεται στην αλλαγή των ρυθμίσεων του συστήματος στο κινητό ή την ταμπλέτα. Το ζητούμενο είναι να απαιτείται πλέον κωδικός κάθε φορά που γίνεται χρέωση σε πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και όχι να είναι ανοικτά τα in-app purchases σε οποιονδήποτε έχει πρόσβαση στο μηχάνημα.
Σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες της Apple, οι κάτοχοι iPad και iPhoneθα πρέπει να κάνουν συγκεκριμένη αλλαγή στις γενικές ρυθμίσεις. Εκεί, θα πρέπει να ενεργοποιήσουν τους περιορισμούς (Restricions) και μάλιστα με τέτοιο τρόπο ώστε να ισχύουν άμεσα (Immediately).
Οι περιορισμοί αφορούν την εγκατάσταση των εφαρμογών ώστε να μην επιτρέπεται καν η πρόσβαση στο App Store χωρίς την προηγούμενη άρση του περιορισμού, αλλά και τη δυνατότητα γορών από την ίδια την εφαρμογή. Εναλλακτικά, αν ο χρήστης δεν θέλει να κόψει εντελώς τις αγορές (π.χ. γιατί και ο ίδιος ενδιαφέρεται να ψωνίζει) μπορεί να τις επιτρέψει, αφού όμως κάθε φορά πληκτρολογήσει τον κωδικό χρήστη του.
Αντίστοιχη είναι η διαδικασία και για κατόχους ταμπλετών ή κινητών τηλεφώνων με λειτουργικό σύστημα Android. Εκεί, στις Ρυθμίσεις (Settings) και συγκεκριμένα στην ενότητα User Controls μπορεί κανείς να εισάγει έναν κωδικό, ο οποίος θα είναι απαραίτητος προκειμένου να επιτραπούν οι αγορές μέσα από τα applications.

Οι κάρτες δώρων
Μια εναλλακτική επιλογή είναι η χρήση κάποιας προπληρωμένης κάρτας, η οποία έρχεται «φορτωμένη» με συγκεκριμένο χρηματικό ποσό, έτσι ώστε να αποφεύγει κανείς τις δυσάρεστες εκπλήξεις. Αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα διατίθενται από μεγάλα καταστήματα λιανικής οι επονομαζόμενες κάρτες δώρων από το iTunes (iTunes gift cards). Αξιοποιώντας τες μπορεί κανείς να αγοράσει μουσική, ταινίες, apps, παιχνίδια, βιβλία σε ψηφιακή μορφή και πολλά άλλα από τα διαδικτυακά καταστήματα της Apple. Οι εν λόγω κάρτες διατίθενται έναντι 15, 25 και 50 ευρώ.
Μέχρι στιγμής η Google δεν συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα στις χώρες όπου διαθέτει προπληρωμένες κάρτες, κάρτες δώρων και κουπόνια για αγορές από το Google Play.
Εναλλακτικά, πάντως, μπορεί κανείς να συνδέσει μια προπληρωμένη πιστωτική κάρτα από τράπεζα με τον λογαριασμό του στο iTunes και το Google Play και να την «τροφοδοτεί» με χρήματα όταν θέλει να κάνει κάθε είδους ψηφιακές αγορές. Σε αυτήν την περίπτωση, η κάρτα λειτουργεί ως κανονική πιστωτική, αλλά έχει συγκεκριμένο υπόλοιπο το οποίο δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Οταν τα χρήματα τελειώσουν, ο κάτοχός της μπορεί να προσθέσει αμέσως επιπλέον ποσά, είτε ηλεκτρονικά (μέσω e-banking), είτε καταθέτοντας χρήματα στο τραπεζικό κατάστημα.
Μάλιστα, δεν υπάρχει περιορισμός για το πού θα χρησιμοποιηθεί η κάρτα – σε αντίθεση με τις iTunes Cards που αφορούν μόνο αγορές από την Apple –, γεγονός που σημαίνει ότι έτσι οι κάτοχοί της μπορούν να ψωνίσουν από κάθε είδους e-shop.

τα νεα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου