Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Κυπριακά εδέσματα. Καλοηρκά

Υλικά για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι χωριάτικο
1 πρέζα αλάτι
νερό
Υλικά για τη γέμιση
1/2 κιλό κιμά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
αραβοσιτέλαιο.




Τρόπος παρασκευής
Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση. Βάζουμε σε κατσαρόλα στη φωτιά τον κι­μά, το κρεμμύδι και λίγο αραβοσιτέλαιο και τα σωτάρουμε.
Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και 4-5 κουταλιές νερό και αφήνουμε να σι-γοψηθεί.
Όταν ο κιμάς είναι σχεδόν έτοιμος, ρίχνουμε το μαϊντανό. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, βάζουμε το κιμά σε τρυπητό να στραγγίσει και να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε μετά τη ζύμη. Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι και προσθέτου­με το αλάτι. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το νερό και ζυμώνουμε να γίνει ζυμάρι σφιχτό.
Το σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε για λίγο.
Ανοίγουμε φύλλο λεπτό και το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια (5x5 εκ.)
Βάζουμε σε μια γωνιά του τετραγώνου λίγο από το μίγμα του κιμά και δι­πλώνουμε να σχηματιστεί τρίγωνο.
Τοποθετούμε το δάχτυλο μας στο μέσο του τριγώνου.
Γυρίζουμε σ'αυτό τη μια άκρη του τριγώνου. Την καλύπτουμε λίγο με την απέναντι άκρη.
Παίρνουμε τη μύτη του τριγώνου και την περνούμε πάνω από τις δύο ενω­μένες άκρες και τη γυρίζουμε και λίγο από μέσα και έτσί ο κιμάς κλείνε­ται μέσα καλά.
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα ζωμό κότας και ρίχνουμε τα καλοηρκά να ψη­θούν.

Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με μπόλικο τριμμένο χαλούμι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου