Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Φονικές ταραχές στην Ουκρανία η οποία βρίσκεται κοντά σε εμφύλιο

Στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου βρίσκεται η Ουκρανία, ύστερα από την ξαφνική αναζωπύρωση των φονικών ταραχών στην πρωτεύουσα Κίεβο.
Στους 22 ανέρχονται, μέχρι στιγμής, οι νεκροί από τις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο. Πρόκειται για 13 πολίτες και 9 αστυνομικούς.



Ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 1.000, εκ των οποίων αρκετοί είναι σε σοβαρή κατάσταση. Το υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε ότι 184 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών, εκ των οποίων οι 35 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τα ξημερώματα νέα επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας για την απώθηση των αντικυβερνητικών διαδηλωτών από την πλατεία. Η νέα επιχείρηση ξεκίνησε με τη ρίψη δεκάδων δακρυγόνων και αναισθητικών κροτίδων που δημιούργησαν αποπνικτικές συνθήκες στην ήδη πολύ βαριά ατμόσφαιρα στο κέντρο του Κιέβου.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων διαδηλωτές προχώρησαν στην κατάσχεση όπλων στην πόλη Λβιβ, όταν εισέβαλαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε στρατιωτική μονάδα.

Μετά τις συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις και τη ρίψη μολότοφ περίπου 5.000 διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε στρατιωτικά κτίρια, και κατόπιν κινήθηκαν προς τις αποθήκες πυρομαχικών όπου κατέσχεσαν άγνωστο αριθμό οπλισμού.

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η μεταμεσονύχτια συνάντηση του εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, Βιτάλι Κλίτσκο, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, σε μια πολιτική προσπάθεια να σταματήσει η αιματοχυσία στο Κίεβο.

Αργότερα, σε μια προφανή προσπάθεια εκτόνωσης της εξαιρετικά δραματικής κατάστασης, που επικρατεί στη χώρα, ο πρόεδρος, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, σε διάγγελμά του προς το έθνος τις πρώτες πρωινές ώρες δήλωσε ότι «ακόμη δεν είναι πολύ αργά για τον τερματισμό της σύγκρουσης». Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς προέτρεψε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να αποστασιοποιηθούν από τους ακραίους ριζοσπάστες, ώστε να "μπορέσει να συνομιλήσει διαφορετικά μαζί τους".

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι η αντιπολίτευση έχει «περάσει τη διαχωριστική γραμμή», ελπίζοντας ότι θα έρθει στην εξουσία μέσα από τους "δρόμους" και όπως είπε οι ένοχοι αυτής της εξέλιξης θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

Διεθνής είναι η κατακραυγή για το λουτρό αίματος.

Η επιστροφή της βίας στο Κίεβο καταδικάζεται από τη διεθνή κοινότητα, που ζητά να υπάρξει εσωτερικός διάλογος και αυτοσυγκράτηση.

Το Βερολίνο, εξάλλου, ανακινεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κάλεσε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς να αποσύρει τις δυνάμεις του από τους δρόμους του Κιέβου και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

«Η κυβέρνηση, κυρίως , έχει την ευθύνη να ηρεμήσει την κατάσταση », είπε ο αμερικανός αντιπρόεδρος, εκφράζοντας «την έντονη ανησυχία» του.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν κάλεσε την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στο Κίεβο, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση «να επαναλάβουν τον ουσιαστικό διάλογο» για να αποφευχθεί η «περαιτέρω βία».

Εκ μέρους της ΕΕ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον που τις τελευταίες εβδομάδες είχε κάνει πολλά ταξίδια στο Κίεβο, είπε ότι «ανησυχεί πολύ» για την «κλιμάκωση της βίας», καλώντας τους «πολιτικούς ηγέτες να αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια βιώσιμη λύση της πολιτικής κρίσης».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου