Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Συνελήφθηκε ο ισχυρότερος βαρώνος των ναρκωτικών


Ένας από τους πιο ισχυρούς βαρώνους των ναρκωτικών,ο Joaquin Guzman, γνωστός και ως El Chapo ή "Shorty"(κοντός), συνελήφθηκε στο Μεξικό.

 

Ο "Shorty" ήταν αρχηγός του καρτέλ Sinaloa το οποίο εισήγαγε μεγάλες ποσότητες απαγορευμένων ουσιών στις ΗΠΑ. Οι αρχές καταζητούσαν τον Guzman από το 2001 όταν απέδρασε από τις υψηλής ασφαλείας φυλακές μέσα σε ένα καλάθι με άπλυτα ρούχα. Συνελήφθηκε στην επικράτεια Sinaloa του Μεξικό μετά από από επίμονες έρευνες των Αρχών της χώρας σε συνεργασία με  τις Αμερικανικές αντιναρκωτικές δυνάμεις.

Μεταφέρθηκε συνοδεία ισχυρών δυνάμεων με ελικόπτερο στην Πόλη του Μεξικό, όπου οδηγήθηκε στην φυλακή. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε προσφέρει νωρίτερα αμοιβή ύψους 5 εκατομ. δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία βοηθούσε στην σύλληψη του.

Ο Μεξικανός Πρόεδρος  Enrique Pena Nieto επαίνεσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ττις Αρχές για την σύλληψη του Guzman.


'Οπως αναφέρουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η σύλληψη του "Shorty" Guzman έχει ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εικόνα του Enrique Pena Nieto, ο οποίος αναλαμβάνοντας καθήκοντα πρν 2 χρόνια, υποσχέθηκε να αλλάξει την πολιτική του "πολέμου των ναρκωτικών" του προκατόχου του. Οι επικριτές του πρηγούμενου Προέδρου, Felipe Calderon, ισχυρίζονταν ότι επέτρεψε την αύξηση της βίας σε όλο το Μεξικό. 

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η περιουσία του Guzman ανέρχεται στο $1 διυποβαθμισμένες περιοχές του Μεξικό. "Πολλοί άνθρωποι βλέπουν στο πρόσωπο του Guzman έναν επιτυχημένο Μεξικανό. Ενώ ήταν φτωχός κατάφερε να νικήσει το σύστημα και να γίνει πλουσότερος απ΄΄όσο μπορούσε να φανταστεί" δήλωσε ο τραγουδιστής Omar Meza στο Reuters.

Γεννήθηκε στην πόλη Badiraguato, πριν 56 χρόνια και έγινε σημαντική προσωπικότητα στα καρτέλ των ναρκωτικών κατα την δεκαετία του '80, συλλαμβάνοντας, βασανίζοντας και σκοτώνοντας τους αντίπαλούς του. Συνελήφθηκε το 1993 στην Guatemala και εκδόθηκε στο Μεξικό όπου καταδικάστηκε σε φυλάκιση 20 περίπου ετών.  Απέδρασε το 2012 δωροδοκώντας τους φύλακες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου