Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

24η ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
 
            “..σίγουρα αυτοί που καταπιέζουν το λαό πρέπει να βρίσκονται σε σύγκρουση με την εκκλησία..” ήταν μία από τις χαρακτηριστικές φράσεις του Όσκαρ Ρομέο.

Ο τελευταίος διετέλεσε αρχιεπίσκοπος του Σαν Σαλβαδόρ και δολοφονήθηκε στις 24 Μαρτίου από ακροδεξιές “ομάδες θανάτου” μέσα στον καθεδρικό ναό, τελειώνοντας το κήρυγμά του. Η μορφή του είναι αντιπροσωπευτική της μαρτυρικής παρουσίας του χριστιανισμού στη Λατινική Αμερική και ο θάνατός του καθιέρωσε την παγκόσμια ημέρα υπέρ του δικαιώματος της Αλήθειας και κατά των παραβιάσεων της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
 
            Πρόκειται για μία ημερομηνία-ορόσημο που στόχο έχει να καταδείξει την κατάφωρη και συστηματική παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων που πραγματοποιούνταν παγκοσμίως τη δεκαετία του 1980. Ο ΟΗΕ καλεί όλα τα κράτη την 24η Μαρτίου να αποδώσουν φόρο τιμής  στα θύματα βασανιστηρίων και να αναδείξουν τη σημασία της Δικαιοσύνης πανανθρώπινα.
 
            Υπό το πρίσμα της προάσπισης των δικαιωμάτων των λαών, η Κυπριακή Δημοκρατία και το Ταμείο Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με το CIIM και την εταιρία Market Mentoro εκπονούν το έργο  «Κατάρτιση δημοσίων λειτουργών (ιατρικών λειτουργών, ψυχολόγων κτλ) για διαπίστωση βασανιστηρίων και ανίχνευση ειδικών αναγκών σε θύματα βασανιστηρίων». Πρόκειται για μία πρωτοβουλία στενά συνδεδεμένη με την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η οποία αποτελεί επίκαιρο αίτημα της σύγχρονης εποχής, καθώς όσο απαράδεκτο κι αν φαίνεται, ακόμη και στις μέρες μας, διαπιστώνονται κρούσματα καταπάτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και δόλιας εκμετάλλευσης ανθρώπων από άλλους ανθρώπους. Συνήθως, τέτοια γεγονότα λαμβάνουν χώρα εις βάρος μεταναστών και προσφύγων από τρίτες χώρες, οι οποίοι ζητούν άσυλο, ενώ ήδη έχουν υποστεί κακομεταχείριση ή βασανισμό. Για τη διάγνωση μίας τέτοιας κρίσιμης κατάστασης θα πραγματοποιηθούν τέσσερα σεμινάρια στους εκπαιδευτικούς χώρους του CIIM στις 15, 16, 29 και 30 Μαΐου 2014. Κρίνουμε εξαιρετικά σημαντική την υλοποίηση τέτοιων έργων στη χώρα μας, η οποία δέχεται κύματα μετανάστευσης συχνά και πιστεύουμε ότι καθίσταται απαραίτητη η κατάρτιση των δημόσιων λειτουργών, ώστε να διαπιστώνουν τα ίχνη σωματικών και ψυχικών βασανιστηρίων. Πρόκειται για ένα βήμα που θα μας φέρει πιο κοντά στη δικαιοσύνη και την ανθρωποκεντρική ελεύθερη κοινωνία.
Κατερίνα Παναγιωτοπούλου
Marketmentoro Ltd.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου