Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Σε θέση μάχης τα Ουκρανικά στρατεύματα. Έτοιμη για επέμβαση η Ρωσία. Εκκλήσεις από τη διεθνή κοινότητα

Τύμπανα πολέμου στην Ουκρανία, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας.  Η Ρωσική Άνω Βουλή  άναψε το  πράσινο φώς στον Πρόεδρο  Βλαντιμίρ Πούτιν,  για την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Κριμαία της Ουκρανίας.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος είχε ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου για την χρήση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη περιοχή αυτή της Ουκρανίας και "της απειλής», όπως αναφέρουν οι Ρώσοι, για τη ζωή των Ρώσων πολιτών, και του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας που βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος".
Την ίδια ώρα, η ουκρανική κυβέρνηση έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της σε κατάσταση συναγερμού  και προειδοποίησε  ότι η οποιαδήποτε επέμβαση θα αποτελέσει αιτία πολέμου.  Ο μεταβατικός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για στρατιωτική επέμβαση εναντίον της χώρας του, ενώ ο Ουκρανός Πρωθυπουργός κάλεσε τη χώρα σε συνομιλίες, ζητώντας την απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων.  
Εκκλήσεις από τη διεθνή κοινότητα
Στο μεταξύ, η διεθνείς κοινότητα απευθύνει εκκλήσεις για την αποτροπή ενεργειών, οι οποίες θα οδηγούσαν την περιοχή σε αποσταθεροποίηση. Δυτικοί ηγέτες έχουν επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο , καλώντας τον  να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, ενώ τον προειδοποιούν για τις πολύ αρνητικές συνέπειες που θα είχε μια στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.
Σε μια άλλη εξέλιξη, οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν την ταχεία ανάπτυξη στην Ουκρανία, διεθνών παρατηρητών από τα Ηνωμένα Έθνη και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ώστε να ανακοπεί η κλιμάκωση της κρίσης. "Οι ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία παραβιάζουν την κυριαρχία της Ουκρανίας και απειλούν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια", ανέφερε η πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη Σαμάνθα Πάουερ μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με κυρίαρχο θέμα την κρίση στην Ουκρανία.
Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα-Πούτιν
Ο Αμερικανός Πρόεδρος  Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία  με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, καλώντας τον αποσύρει τις ρωσικές δυνάμεις από την Κριμαία. Ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία θα οδηγούσε τη Ρωσία σε διεθνή απομόνωση και κάλεσε τον Ρώσο Πρόεδρο να μιλήσει ειρηνικά με τις αρχές του Κιέβου. Ο Λευκός οίκος διευκρίνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν τη συμμετοχή τους στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις για τη σύνοδο κορυφής της ομάδας των G8 στο Σότσι της Ρωσίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντα της και εκείνα των ρωσόφωνων στην Ουκρανία.
Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν έκανε λόγο για προκλητικές και εγκληματικές ενέργειες  εναντίον ρωσώφωνων στην Ουκρανία από υπερεθνικιστές, που στην ουσία ενθαρρύνονται από τις σημερινές αρχές στο Κίεβο.
Έστειλε επίσης το μήνυμα ότι αν η βία εξαπλωθεί περαιτέρω στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και της Κριμαίας, η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντά της αλλά και αυτά των ρωσόφωνων που ζουν εκεί.
Σε θέση μάχης βρίσκονται δύο ρωσικά  ανθυποβρυχιακά πολεμικά πλοία που εντοπίστηκαν ανοικτά των ουκρανικών ακτών, κοντά στη Σεβαστούπολη , παραβιάζοντας τη συνθήκη που έχει υπογραφεί για χρήση της ναυτικής βάσης από τη Μόσχα.
Εκτακτη σύσκεψη στις Βρυξέλλες
Οι πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Κυριακή για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου