Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Δείτε πως αποτράπηκε στην Κύπρο ένα νέο Μαρί

Αυτή τη φορά ο υποδειγματικός χειρισμός δεν επέτρεψε να εμπλακεί η χώρα μας σε μία νέα περιπέτεια με πολύ επικίνδυνες προοπτικές. 


Η ιστορία με το τάνκερ "Morning glory" που κουβαλούσε κλεμμένο πετρέλαιο από τη Λιβύη, μπορεί να έληξε χωρίς προβλήματα για την Κύπρο, αλλά τα πράγματα θα μπορούσε να ήταν πολύ διαφορετικά αν οι χειρισμοί ήταν διαφορετικοί ή επιδεικνυόταν ολιγωρία έστω μερικών ωρών. Κάποια στιγμή μάλιστα η κατάσταση ήταν τόσο κρίσιμη που φτάσαμε στο σημείο να είναι πιθανή ακόμη και στρατιωτικής φύσεως εμπλοκή μας για να αποτραπεί είσοδος του παράνομου φορτίου στα χωρικά μας ύδατα. Η μνήμη του σκάφους «Μόρκενστοκ» και των τραγικών χειρισμών που οδήγησαν στο Μαρί δεν επέτρεπαν περιθώρια λάθους.
Η «βόμβα» πλησιάζει
Η ιστορία άρχισε όταν το τάνκερ "Morning glory", με σημαία Βορείου Κορέας κατάφερε -παρά τις απαγορεύσεις- να αποπλεύσει από λιμάνι της Λιβύης. Η Τρίπολη κατήγγειλε διεθνώς πως το πλοίο κουβαλούσε χιλιάδες τόνους κλεμμένου πετρελαίου και ζήτησε τη συνδρομή όλων των φίλων χωρών. Επρόκειτο δηλαδή για καθαρή περίπτωση πειρατείας. Τις πρώτες ώρες του παράνομου απόπλου ενημερώθηκαν και οι Κυπριακές αρχές αλλά αρχικά δεν υπήρχε λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας. Τα χαράματα ωστόσο του Σαββάτου το πλοίο φαινόταν να έχει ρότα προς την Κύπρο και μάλιστα προς τον κόλπο της Λεμεσού. Νέο διεθνές σήμα έθεσε την Κυβέρνηση σε κόκκινο συναγερμό. Ο υπουργός Εξωτερικών βρισκόταν στο εξωτερικό, στο Παρίσι. Τον αναπλήρωνε ο υπουργός Άμυνας Τάσος Μητσόπουλος... ο οποίος μόλις μερικές ώρες πριν είχε ορκιστεί υπουργός Άμυνας και είχε στους ώμους το βάρος χειρισμού της υπόθεσης.
Από πολύ νωρίς το Σάββατο στο υπουργείο Εξωτερικών στην αίθουσα χειρισμού κρίσεων είχαν κληθεί όλοι όσοι έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο σε τέτοιες περιπτώσεις: Ο υπουργός Άμυνας και αναπληρωτής ΥΠΕΞ Τάσος Μητσόπουλος, Ανώτερος αξιωματικός από το ΓΕΕΦ, εκπρόσωποι της ΚΥΠ και διπλωμάτες. Η Λευκωσία ενημερώθηκε για τις διαστάσεις που έπαιρνε διεθνώς το θέμα. Ξέραμε ότι τα μάτια ήταν ξανά στραμμένα και στην Κύπρο. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος ήταν το γεγονός πως στην άλλη όχθη του Ατλαντικού την υπόθεση χειριζόταν ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Όλες οι πληροφορίες συνέκλιναν στο ότι το τάνκερ κατεύθυνε ομάδα καλά οπλισμένων πειρατών. Το γεγονός ότι ένα τεράστιο σκάφος, με εύφλεκτο φορτίο και εξοπλισμένους και αποφασισμένους πειρατές είναι ελεύθερο και κυκλοφορούσε τους πολυσύχναστος ναυτικούς δρόμους της Μεσογείου δεν άφηνε περιθώρια εφησυχασμού. Νωρίς το Σάββατο το πλοίο κατευθυνόταν πρόσω ολοταχώς για τα Κυπριακά χωρικά ύδατα. Αν κατάφερνε να εισέλθει σε αυτά, το πρόβλημα θα έπρεπε να το αναλάβει και να το χειριστεί η Κυπριακή κυβέρνηση. Κάθε ώρα που περνούσε πλησίαζε όλο και περισσότερο, μέχρι που έφτασε στα 15 μίλια λίγο έξω από τα χωρικά μας ύδατα, που ορίζονται στα δώδεκα μίλια.
Διαταγή: Να ανακοπεί
Στην αίθουσα χειρισμού κρίσεων ήταν η ώρα της μεγάλης απόφασης. Αν δεν καταφέρναμε να ανακόπταμε το σκάφος τότε υπήρχε σοβαρή πιθανότητα είτε να είχαμε σοβαρό ναυτικό επεισόδιο στα ύδατα μας χωρίς τη δική μας θέληση, είτε να είχαμε μέσα ή κοντά στο λιμάνι της Λεμεσού μία τεράστια βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Μπροστά σε αυτό το δίλημμα ελήφθη η απόφαση: Το πειρατικό τάνκερ εάν έμπαινε στα χωρικά μας ύδατα θα το ακινητοποιούσαμε με κάθε μέσον όσο γίνεται πιο μακριά από τις ακτές μας. Για τον σκοπό αυτό δόθηκαν οι κατάλληλες διαταγές στις ένοπλες δυνάμεις, στην Αστυνομία και στη Λιμενική Αστυνομία. Όλα τα μέσα που ήταν ικανά γι αυτό το έργο τέθηκαν σε συναγερμό και απλώς ανέμεναν τις σχετικές οδηγίες.
Στο διπλωματικό επίπεδο οι διεργασίες είχαν ανάψει. Για να ανακοπεί το σκάφος ήταν απαραίτητη διεθνής συνεργασία. Ο Αμερικανός πρέσβης στην Κύπρο ήταν σε διαρκή επαφή με την αίθουσα κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών και τον κ. Τάσο Μητσόπουλο. Για να γίνει η επέμβαση στο πειρατικό έπρεπε να υπάρξει συμβολή και της Κύπρου μεταξύ άλλων. Η χώρα μας συνεργάστηκε με τους Αμερικανούς σε όλα τα στάδια και όταν όλα ήσαν έτοιμα, ο Αμερικανός Πρόεδρος έδωσε προσωπικά την οδηγία να καταληφθεί το σκάφος από ειδικές δυνάμεις (Seals) του Αμερικανικού ναυτικού.
Η επιχείρηση
Για τη διεξαγωγή της επιχείρησης τον κύριο ρόλο είχε το Αμερικανικό πολεμικό πλοίο «USS Roosevelt». Η δύναμη επίθεσης ξεκίνησε με ελικόπτερα από το αμερικανικό πλοίο αλλά το έργο της συνέδραμαν ταχύπλοα που απέπλευσαν από τις Βρετανικές βάσεις καθώς και πολεμικό αεροσκάφος. Η χώρα μας είχε προσφέρει κάθε υποστήριξη και κυρίως έδωσε την άδεια της να γίνουν όλες οι διελεύσεις από τα χωρικά μας ύδατα οι οποίες ήταν απαραίτητες για τη διεξαγωγή της επιχείρησης κατάληψης του "Morning glory". Στην αίθουσα κρίσεων οι παρευρισκόμενοι ζούσαν έντονα την αγωνία για την εξέλιξη της επιχείρησης. Στις 4.25 το απόγευμα της Κυριακής ήρθε ένα λακωνικό σήμα: «Η επιχείρηση έληξε αναίμακτα. Το σκάφος κατελήφθη από τις αμερικανικές δυνάμεις». Με τον τρόπο αυτό έληξε κι ένα 48ωρο θρίλερ που όσοι το έζησαν θα το θυμούνται για καιρό.
Λίγο αργότερα άρχισαν να καταφθάνουν τα συγχαρητήρια και οι ευχαριστίες για τον ρόλο της Κύπρου, πρώτα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και αμέσως μετά από την κυβέρνηση της Λιβύης. Το πλοίο μετά την κατάληψη του κατευθύνεται προς το λιμάνι της Τρίπολης της Λιβύης για να παραδοθεί το φορτίο τους νόμιμους ιδιοκτήτες του που είναι η κυβέρνηση της Λιβύης.


αληθεια online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου