Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

«Το κρασί για μένα είναι ένα πολιτισμικό αγαθό». O Πρόεδρος του Cyprus Sommeliers Association Γιώργος Κασσιανός μιλά στον ΦΙΛΟΞΕΝΟ



Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης γευσιγνωστών κρασιού Γιώργος Κασσιανός από την Πάφο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΦΙΛΟΞΕΝΟ, αναφέρθηκε γενικά στην Cyprus Sommeliers Association, στα μέλη της ένωσης, στο ενδιαφέρον που υπάρχει να συμμετέχουν σε αυτή, στις δραστηριότητες της ένωσης Cyprus Sommeliers, στο Κυπριακό κρασί αλλά και στο κρασί, γενικότερα.

Αναφορικά με τους Sommeliers, είπε ότι, πρέπει να έχεις όχι μόνο μεράκι αλλά και πάθος και δύναμη για να γίνεις μια μέρα ένας επιτυχημένος οινοχόος, ενώ κάλεσε ιδιαίτερα τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες να έχουν ειδικούς πάνω σε θέματα κρασιού.


  1. Κύριε Κασσιανέ είστε Πρόεδρος του Cyprus Sommeliers Association. Με τι ασχολείται ο Σύνδεσμος αυτός;
Ο Σύνδεσμος και το Διοικητικό του Συμβούλιο έχει όραμα και πάθος αλλά και αγάπη και μεράκι για τον οίνο, τον παραγωγό του αλλά και τα άλλα ποτά που σερβίρονται στο τραπέζι.  Στόχος και σκοπός μας είναι η εκπαίδευση των μελών μας, κατά κύριο λόγο καθώς και η εκπαίδευση του καταναλωτή σε μια προσπάθεια προώθησης και προβολής του οίνου γενικότερα και ειδικά του Κυπριακού οίνου.  Επίσης η αναγνώριση και αναβάθμιση του επαγγέλματος του Οινοχόου στην Κύπρο.

  1. Έχετε πολλά μέλη ανά το Παγκύπριο;
Τα πλείστα από τα 105 μέλη μας είναι από Λεμεσό και Πάφο μερικά από την Ελεύθερη Αμμόχωστο και Λευκωσία.

  1. Υπάρχει ενδιαφέρον προς τον Cyprus Sommeliers Association; Συνεργάζεστε και με άλλους αντίστοιχους συνδέσμους στο εξωτερικό;
Υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον ειδικά στο θέμα εκπαίδευσης και προώθησης του οίνου από Κυβερνητικούς φορείς ειδικά Υπουργείο Εμπορίου, Γεωργίας και Παιδείας, Τεχνικές Σχολές, ΚΟΤ, Πανεπιστήμια με επισιτιστικά προγράμματα, όπως και από τον ιδιωτικό τομέα (ξενοδοχεία και εστιατόρια).  Υπάρχει στενή συνεργασία με τους Συνδέσμους Αρχιμαγείρων  και Αρχιμπάρμαν.  Ο Σύνδεσμος μας δε ανήκει στο ASI Association de la Sommelerie Internationale - Διεθνής Σύνδεσμος Οινοχόων.


  1. Τα μέλη σας με τι ασχολούνται κυρίως;
Τα μέλη μας απασχολούνται κυρίως στο χώρο της εστίασης - Ξενοδοχεία και Εστιατόρια οι περισσότεροι σαν ειδικευμένοι για το κρασί, δουλεύουν σε κάβες ειδικοί στην προώθηση οίνου, δημοσιογράφοι οίνου, οινολόγοι που συμβάλλουν στην εκπαίδευση και προώθηση οίνου όπως και εισαγωγείς οίνων Διευθυντές Τροφίμων και ποτών, Μπάρμεν.

  1. Ποιες οι δραστηριότητές σας ως σύνδεσμος αλλά και εσάς προσωπικά ως πρόεδρος; Λειτουργεί σχολή Sommelier στην Κύπρο και που;
Οι δραστηριότητες του Συνδέσμου όπως προαναφέρθηκε είναι στον εκπαιδευτικό τομέα όπου ήδη έγινε και η πρώτη σειρά μαθημάτων Οινοχόου 75 ωρών, παρουσιάσεις και διαλέξεις που οργανώνονται από  Κυβερνητικούς φορείς και Δήμους στην Κύπρο και στο εξωτερικό ,παρουσιάσεις/διαλέξεις που οργανώνονται από οινοποιεία, εισαγωγείς και ταυτόχρονα μέλη του ΔΣ και ο Πρόεδρος ειδικά λαμβάνουν μέρους  σε διάφορες επιτροπές, δεξαμενές σκέψεως με θέματα που αφορούν τον οίνο, οινοπνευματώδη , αποστάγματα, τσάι, καφέ νερό και καπνό.  Αρκετές φορές λαμβάνουμε μέρος σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές

  1. Τι σημαίνει το κρασί για εσάς προσωπικά κ. Κασσιανέ;
Κατ' αρχήν η ιδέα της φύσης δηλαδή το πως ξεκινάς από τη γη, από το χώμα από ένα στοιχείο εντελώς πρωτογενές φτιάχνεις ένα προϊόν που είναι έτοιμο να καταναλωθεί στο τραπέζι μέσα σε ένα μπουκάλι με μία ετικέτα.  Το κρασί για μένα είναι ένα πολιτισμικό αγαθό.



  1. Υπάρχουν καλά Κυπριακά κρασιά που είναι ανταγωνιστικά των Ευρωπαϊκών;
Ναι υπάρχουν καλά κρασιά στο επίπεδο ειδικά του επιτραπέζιου οίνου ή του οίνου αν θέλετε  με γεωγραφική ένδειξη.  Το Κυπριακό κρασί έχει προοδεύσει αρκετά αλλά για να βγάλει η Κύπρος μέγα οίνο θα χρειαστεί ακόμη χρόνια - εξαίρεση η Κουμανδαρία μας.

  1. Η Κυπριακή αγορά όμως, έχει κατακλυστεί και με ξένα κρασιά και σε χαμηλές τιμές . Τι σημαίνει αυτό για το Κυπριακό κρασί;
Υπάρχει αύξηση στις πωλήσεις Κυπριακού κρασιού αλλά εκεί που δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το Κυπριακό κρασί είναι στα φτηνά απλά κρασιά που σίγουρα σε τιμά αλλά και αρκετές φορές σε ποιότητα δεν μπορούν να ανταγωνιστούν.  Σε επίπεδα 5-10 ευρώ όμως η μοναδικότητα των γηγενών ποικιλιών όπως και η ποιότητα ορισμένων μπορεί να ανταγωνιστεί τα ξένα κρασιά της ίδιας κατηγορίας

  1. Ένας Sommelier μπορεί εύκολα να βρει εργασία στις μέρες μας;
Σίγουρα μια ειδίκευση βοηθά αλλά δυστυχώς ακόμη μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες όπως και εστιατόρια επιπέδου δεν έχουν ακόμη αντληθεί την δύναμη μιας σωστής λίστας κρασιών και του ειδικού που θα συμβουλεύει των πελάτη, είναι λοιπόν δύσκολο να βρύο κάποιος δουλειά οινοχόου 100%.




  1. Πρέπει να έχεις μεράκι για να γίνεις Sommelier;
Πρέπει να έχεις όχι μόνο μεράκι αλλά και πάθος και δύναμη γιατί για να γίνεις μια μέρα ένας επιτυχημένος οινοχόος και ίσως πρωταθλητής σε διαγωνισμούς απαιτείται αρκετή μελέτη και ώρες δουλειάς για να απόκτησης εμπειρία

  1. Έχετε κάποιες διακρίσεις ως sommelier στην Κύπρο ή στο εξωτερικό;

Εγώ προσωπικά όχι λόγο του ότι ασχολήθηκα τελικά με την διεύθυνση ξενοδοχείων οι πρωταθλητές όμως έχουν φτάσει πολύ κοντά σε κάποιες διακρίσεις σε Ευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους - παραμένει ακόμη η πρόκριση Κύπριου οινοχόου σε τελική φάση διαγωνισμού ο στόχος μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου