Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Στον Πρόεδρο Αναστασιάδη το σχέδιο για τον Ακάμα


Στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στους αρμόδιους Υπουργούς θα παρουσιαστεί το σχέδιο αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής



Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και στους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας θα παρουσιαστεί η πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής Κοινοτήτων και Ιδιοκτητών Γης Ακάμα, για ένα στρατηγικό σχέδιο αειφόρου οικολογικής ανάπτυξης της περιοχής, αποφάσισε χθες παγκοινοτική συνέλευση στο κτίριο του Κοινοτικού Συμβουλίου του Νέου Χωρίου.

Παρόντες τέσσερις κοινοτάρχες

Στη συγκέντρωση παρευρέθησαν οι κοινοτάρχες Νέου Χωρίου Ανδρέας Χριστοδούλου Μάχιμος, Δρούσιας Στέλιος Κουππάρης, Κρήτου Τέρρα Δέρβης Χαραλάμπους και Ίνειας Γιάγκος Τσίβικος και όπως ανέφερε στη «Σ» o Γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής, Σάββας Χατζημηνάς, όλοι ομοφώνησαν ως προς την ανάγκη ολοκληρωμένης παρουσίασης της πρότασης για το στρατηγικό σχέδιο, στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. «Άρεσε στον κόσμο η φιλοσοφία του στρατηγικού σχεδίου και το επόμενο βήμα είναι να πάμε να το παρουσιάσουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τελειώνουμε με αυτήν την υπόθεση που ταλαιπωρεί τις κοινότητες Ακάμα τα τελευταία 25 χρόνια», μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημηνάς.

Μια ιδέα για... αυθαίρετα

«Δεν ζητούμε τίποτε παράλογο, ζητούμε να δοθεί ένας συντελεστής δόμησης 8-10% για μια ήπια αειφόρο ανάπτυξη στην περιοχή μας, για να μπορέσουμε να κτίσουμε κάποια οικολογικά κτίρια που να συνάδουν με το περιβάλλον», σχολίασε χθες στη «Σ» μετά το τέλος της συγκέντρωσης, ο κοινοτάρχης Νέου Χωρίου Ανδρέας Μάχιμος. Πρόσθεσε ότι «αφού δεν μπορεί το κράτος να μας αποζημιώσει, ούτε να γίνει ανταλλαγή γης, απομένει να μας δοθούν κίνητρα ώστε οι ιδιοκτήτες να μπορέσουν να αξιοποιήσουν έστω σε ένα μικρό βαθμό, τη γη τους. Πρέπει να σας πω ότι κάποιοι κάτοικοι εισηγήθηκαν ότι αν η συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη δεν καρποφορήσει, τότε να ξεκινήσουν να κτίζουν αυθαίρετα. Τι θα κάνει το κράτος; Θα φέρει εκατοντάδες μπουλντόζες να μας τα χαλάσει;
Οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι, νιώθουν ότι έφτασε ο κόμπος στο κτένι και δεν έχουν άλλο τρόπο να βγουν από τα οικονομικά αδιέξοδα που δημιούργησε η οικονομική κρίση, εκτός από το να αξιοποιήσουν την αναξιοποίητη περιουσία τους. Τι θα γίνει, δηλαδή; Θα μείνουμε στα δεδομένα άλλων δεκαετιών, να θερίζουμε τα χωράφια μας με το δρεπάνι και τη βράκα και τη τσαγκαροποδίνα, για να δίνουμε απλώς ένα ευχάριστο θέαμα στους τουρίστες που μένουν στο ξενοδοχείο του άλφα και του βήτα; Και την ίδια ώρα να δυστυχούμε, αφού όπως είναι τώρα τα πράγματα, δεν τα βγάζουμε πέρα, ενώ και το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο, αφού δεν έμειναν νέοι στα χωριά μας και τα έχουν εγκαταλείψει για μια καλύτερη ζωή;».

«Επιλεγμένος» οικολογικός τουρισμός

Υπενθυμίζουμε ότι η πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής Κοινοτήτων και Ιδιοκτητών γης Aκάμα περιλαμβάνει ένα πρωτότυπο μοντέλο οικολογικού τουρισμού σε επιλεγμένες τοποθεσίες της περιοχής του Ακάμα. Σύμφωνα με τον Σάββα Χατζημηνά, αν η πρόταση αυτή εφαρμοστεί, θα λύσει το διαχρονικό πρόβλημα της χερσονήσου Ακάμα και των ιδιοκτησιών που επηρεάζονται με την ένταξή τους στη Ζώνη Προστασίας Φύση 2000 (Natura).

«Διαπιστώνοντας ότι τα ταμεία του κράτους είναι άδεια και είναι ανέφικτη η αποζημίωση ή η ανταλλαγή γης με χαλίτικη γη, αποφασίσαμε να ετοιμάσουμε αυτήν τη νέα πρόταση, που με την εφαρμογή της θα προστατεύει το περιβάλλον της χερσονήσου και θα δώσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας για τους κατοίκους, όπως και κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη σε όλες τις κοινότητες στην επαρχία Πάφου, αλλά και σε όλη την Κύπρο», σχολίασε ο κ. Χατζημηνάς.

Από Ίνεια μέχρι Κρήτου Τέρρα

«Η Συντονιστική Επιτροπή προτείνει ουσιαστικά τη δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδίου αειφόρου οικολογικής ανάπτυξης για όλες τις κοινότητες του Ακάμα, από την Ίνεια μέχρι το Νέο Χωρίο, περιλαμβανομένης και της Κρήτου Τέρρα», μας είπε ο εκπρόσωπός της και συνέχισε: «Θα δημιουργηθεί μια εταιρεία ιδιωτικού δικαίου με τη συμμετοχή του κράτους, των ιδιοκτητών γης, των κοινοτήτων και των μη κυβερνητικών οργανώσεων και η οποία θα διαχειριστεί τη δημιουργία ενός προτύπου έργου με οικολογικά καταλύματα, ακόμη και σε περιοχές της περιοχής Φύση 2000. Οι περιοχές αυτές είναι χαμηλού κινδύνου όσον αφορά την προστασία της βιοποικιλότητας και θα υποδειχθούν από τη Διαχειριστική Επιτροπή του Διαχειριστικού Σχεδίου για τον Ακάμα, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολεοδομίας, για ένα τοπικό σχέδιο που θα περιλάβει όλες τις κοινότητες της χερσονήσου Ακάμα.

Στη συνέχεια, εφόσον γίνει όλος ο στρατηγικός σχεδιασμός για την εναλλακτική μορφή τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή, που θα περιλάβει και τον αγροτουρισμό και τον τουρισμό υπαίθρου, θα μπορεί το σχέδιο και το έργο αυτό να παρουσιαστεί επίσημα και να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως και από τα Διαρθρωτικά Ταμεία. Οι ιδιοκτήτες γης θα μπορούν με τη γη τους να συμμετάσχουν στην εταιρεία ως μέτοχοι και επίσης να δημιουργηθεί ένα πράσινο ταμείο από τη φορολόγηση των κερδών του έργου. Διαχρονικά να αγοράζονται τα τεμάχια γης από το κράτος και επίσης να λειτουργήσει διαχρονικά η ανταλλαγή γης, όπου μπορεί το κράτος».

Σύμφωνα με τον Σάββα Χατζημηνά, «με την προτεινόμενη λύση θα δημιουργηθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας και επίσης θα προστατευτεί η φύση και η βιοποικιλότητα. Θα δημιουργηθεί η σωστή πράσινη ανάπτυξη και επίσης θα δημιουργηθούν εισοδήματα στο κράτος, τις κοινότητες και θα μπορούν να γίνουν έργα υποδομής. Από την άλλη, η πράσινη ανάπτυξη θα δώσει και το σωστό παράδειγμα για όλη την Κύπρο ότι αν θέλουμε, μπορούν να υπάρξουν καινοτόμες λύσεις για να πάει ο τόπος μπροστά».

«Να ζήσουν οι χελώνες και να πεθάνουμε εμείς;»

Ο Γιάγκος Τσίβικος, κοινοτάρχης Ίνειας, που ήταν η έκπληξη της συγκέντρωσης, αφού μέχρι τώρα απέφευγε να παρευρίσκεται στις συζητήσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Κοινοτήτων και Ιδιοκτητών Γης Ακάμα, ανέφερε στη «Σ» ότι η πρόταση της Συντονιστικής φαίνεται καλή, αλλά θα πάρει χρόνια μέχρι να εφαρμοστεί. «Το στρατηγικό σχέδιο της Συντονιστικής δεν αφορά γενική ανάπτυξη σε όλες τις ιδιοκτησίες και άρα υπάρχει θέμα για το πώς θα εφαρμοστεί, με το να κτίζονται λίγα σπιτάκια σε καθεμιάν από τις κοινότητες. Το βλέπω ανέφικτο να γίνει.
Εγώ τους είπα ότι το μόνο κοινό που έχουμε όλες οι κοινότητες και πάνω σε αυτό πρέπει να πιέσουμε, είναι να μας δοθεί ένας συντελεστής δόμησης γύρω στο 8-10% για ανάπτυξη της περιουσίας μας, εφόσον το κράτος δεν έχει χρήματα να μας αποζημιώσει, ούτε χαλίτικη γη για ανταλλαγή με τη δική μας. Εμάς ως Ίνεια, πέραν κάποιας ανάπτυξης στην περιοχή Natura, μας ενδιαφέρει και η ήπια ανάπτυξη στην υπόλοιπη έκταση γης μας σε ζώνες προστασίας, όπως και στις παραλίες μας. Όμως στις παραλίες μας, στη Λάρα, το κράτος κουβάλησε τις χελώνες καρέτα καρέτα και μας λέει ότι δεν μπορούμε να αναπτύξουμε τις περιουσίες μας. Δηλαδή να ζήσουν οι χελώνες και να πεθάνουν οι κάτοικοι;».


http://www.sigmalive.com/news/environment/120018#sthash.UvEnxaEo.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου