Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Διζωνικοί κομματικοί Ευρωβουλευτές


Οι πρόσφατες ευρωεκλογές στο μικρόκοσμο της Κυπριακής Δημοκρατίας ικανοποίησαν αρκούντως τα παραδοσιακά κυπριακά κόμματα και ας προσποιούνται τα κομματικά όργανα ότι ανησύχησαν για την μεγάλη αποχή. 


 Γιατί η ψηλή αποχή ακριβώς δούλεψε υπέρ των συμφερόντων όλων των παραδοσιακών κομμάτων, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και της πολιτικής που ακολουθούν στο εθνικό μας θέμα. Και ας αράδιασαν για ώρες ολόκληρες  του κόσμου τις φιλοσοφίες και φιλολογίες από τα διάφορα τηλεοπτικά της Κύπρου, ο ένας μετά τον άλλο οι κομματικοί αντιπρόσωποι.
Το αποτέλεσμα :  οι έξι κομματικοί ευρωβουλευτές που εξέλεξε η μειοψηφία που ψήφισε,  στην πραγματικότητα ενίσχυσαν πρωτίστως την διζωνική δικοινοτική ομόσπονδη παρουσία των κομμάτων στις Βρυξέλλες.  Εφόσον και τα τέσσερα κόμματα που εκπροσωπούνται στην ΕΕ υποστηρίζουν την τουρκο-βρετανική ρατσιστική διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Επομένως καμία ανησυχία δεν πρέπει να έχουν οι υποστηρικτές της ΔΔΟ εντός και εκτός Κύπρου, κανένας ανεξάρτητοςαντιδιζωνικός υποψήφιος δεν πέρασε το δρόμο για τις Βρυξέλλες. 
Και σε άλλες χώρες της ΕΕ η αποχή υπήρξε ψηλή. Όμως οι επιλογές της μειοψηφίας που ψήφισε, δεν επιβράβευσε τα κατεστημένα των κομμάτων. Αλλά  εξέφρασε με δυνατή φωνή την αντίθεσή της για το κατεστημένο, η ψήφος του δεν χαρίστηκε. Προκάλεσε σεισμικές δονήσεις που έχουν επιφέρει σημαντικές ζημιές στη καρδιά των κομμάτων.  Τα οποία τώρα αναγκάζονται να αναθεωρήσουν τις πολιτικές των και να δουν πως θα μπορέσουν να διορθώσουν τα πράγματα για να μπορέσουν να ικανοποιήσουν τους ψηφοφόρους, ούτως ώστε να προλάβουν, να μην υποστούν την σίγουρη πανωλεθρία πλέον στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Στην Βρετανία π.χ. οι συν-κυβερνώντες Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχασαν όλες τιςευρωβουλευτικές των έδρες και με δυσκολία έμειναν με μόνο μία. Το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα καθώς και το Εργατικό Κόμμα έμειναν με 18 έδρες το κάθε ένα. Και ο πολίτης έδωσε με τη σέσουλα τις ψήφους του στο Κόμμα των Ευρωσκεπτικιστών τουΝίτσελ Φαράτζ (UKIP – United KingdomIndependentParty)  εξασφαλίζοντάς του, μία συντριπτική πλειοψηφία των 23 εδρών στην Ευρωβουλή.  Στις δε δημοτικές εκλογές που έγιναν ταυτόχρονα στο Λονδίνο, εκεί που οι Ευρωσκεπτικιστέςείχαν μόνο 2 έδρες σε δημοτικά συμβούλια απέκτησαν 157 (!), τραυματίζοντας σοβαρά  τα τρία μεγάλα κόμματα (Συντηρητικό, Εργατικό και Φιλελεύθερους Δημοκράτες) για τις λανθασμένες πολιτικές τους στις τοπικές διοικήσεις.
Αυτή είναι η ουσιώδης διαφορά της συμπεριφοράς των ελεύθερων πολιτών της Βρετανίας από τη κομματική μειοψηφία που ψήφισε στην Κύπρο.   Ο κόσμος, πέραν εκείνου που απαξίωσε να εξασκήσει το δικαίωμά του, έδωσε όχι μόνο χαστούκια αλλά κτυπήματα με ράβδο στα κόμματα κυβερνώντα και αντιπολιτευόμενα προκαλώντας σοβαρές αιμορραγίες στα συμφέροντά τους. Έδωσε τα μηνύματα δυνατά και φωναχτά και με αγανάκτηση, ότι δεν ανέχεται πλέον τις πολιτικές των Βρυξελλών, την μεταναστευτική τους πολιτική και πολλά άλλα σε σχέση με την ΕΕ για τα οποία τίποτα δεν κάνει κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Βρετανία. 
Στην Κύπρο;  Τσιμεντώθηκαν τα συμφέροντα των τεσσάρων παραδοσιακών κομμάτων (ιδιαίτερα στην περίπτωση ΔΗΣΗ και ΑΚΕΛ) με διζωνική δικοινοτική ομόσπονδη αντιπροσώπευση. Γιατί ας μην μας πει κανένας ότι στην ΕΕ δεν θα ακολουθεί την πολιτική του κόμματος που τον ανέδειξε και που αντιπροσωπεύει αλλά … δική του πολιτική. ΄Ολοι τους λοιπόν, μια ωραία παρέα, διζωνικά στα έδρανα της ΕΕ και ζήτω η αποχή που τους αξίωσε.
Επομένως κανένα μήνυμα απαξίωσης δεν έστειλε η αποχή. Τουναντίον επιβράβευσε τα διζωνικά κατεστημένα.

Φανούλα Αργυρού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου