Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

93 καταγγελίες στην Κύπρο για απαγωγές παιδιών από γονείς υπηκόους τρίτων χωρών


Το δικό τους δράμα ζουν Κύπριες γυναίκες, νυμφευμένες με υπηκόους τρίτων χώρων, τα παιδιά των οποίων έχουν απαχθεί και κρατούνται παράνομα από τους αλλοδαπούς πατέρες. Συνολικά 2.500 παιδιά είναι εγγεγραμμένα στο stop list σε αεροδρόμια και λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν καταγγελθεί 93 απαγωγές παιδιών από γονείς υπηκόους τρίτων χωρών.


Αυτό αναφέρθηκε κατά σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία εξέτασε το θέμα των συχνών απαγωγών παιδιών γυναικών, νυμφευμένων με υπηκόους τρίτων χωρών.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σοφοκλής Φυττής, αναφέρθηκε στη Σύμβαση της Χάγης, η οποία όπως είπε, έχει υπογράφει και έγινε αποδεκτή από 92 χώρες. Ωστόσο, σημείωσε άλλες 25 έως 30 χώρες δεν υπάγονται σε αυτή τη σύμβαση.

Όπως είπε η απαγωγή παιδιών από διαζευγμένους γονείς είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα στην Κύπρο, ενώ σύμφωνα με την Αστυνομία «στο stop list σε αεροδρόμια και λιμάνια της Κύπρου υπάρχουν εγγεγραμμένα 2.500 παιδιά συνολικά, τα οποία δεν μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς περαιτέρω διερεύνηση».
Σημείωσε πως από αυτά τα παιδιά τα 1.004 είναι παιδιά που και οι δύο γονείς τους είναι Κύπριοι, ενώ τα υπόλοιπα 1.496 είναι παιδιά από γονείς δυο εθνοτήτων, Κυπρίους και αλλοδαπούς.
«Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγγελθεί 93 απαγωγές σε συμβαλλόμενες χώρες, για παράνομη κατακράτηση και μετακίνηση και άλλες περίπου 50 απαγωγές παράνομης κατακράτησης που δεν επέστρεψαν ποτέ. Οι γονείς αυτών των παιδιών που είναι στην Κύπρο ζουν ένα δράμα. Γίνονται προσπάθειες προς την κατεύθυνση διαφόρων τμημάτων και υπηρεσιών. Πιο εύκολες υποθέσεις ως προς το χειρισμό τους  θεωρούνται οι υποθέσεις με τις χώρες και υπηρεσίες, οι οποίες είναι συμβαλλόμενες με τη Σύμβαση της Χάγης. Πολύ πιο δύσκολες είναι οι περιπτώσεις που χειρίζεται το Υπουργείο Εξωτερικών», είπε ο κ. Φυττής.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας, τα μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν ζητήσει από το ΥΠΕΞ όπως συντονίσει μια προσπάθεια βελτίωσης των νόμων και των κανονισμών της Κυπριακής Δημοκρατίας,  συντονισμού των υπηρεσιών, αλλά και κυρίως πρόληψης της απαγωγής παιδιών.
Επίσης, ο κ. Φυττής είπε ότι συζητείται στη Βουλή η βελτίωση του άρθρου 245Α του βασικού νόμου, διότι όπως πρόσθεσε, αν έχει δοθεί η συναίνεση για μεταφορά του ανηλίκου εκτός της ΚΔ, για συγκεκριμένη περίοδο, με την εκπνοή της περιόδου αυτής, θεωρείται ότι ο γονέας που το μετέφερε άρπαξε το ανήλικο από το νόμιμο κηδεμόνα του και δεύτερο εάν η συγκατάθεση δόθηκε με δόλιο τρόπο, κατόπιν τεχνάσματος, απειλής, εκφοβισμού, απάτης με ψευδείς παραστάσεις ή συναφείς ενέργειες, θεωρείται ποινικό αδίκημα με βάση το κώδικα και θα τιμωρείται.
Ανέφερε πως ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα εξεταστεί πολύ σύντομα από την Επιτροπή Νομικών και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βελτιωθούν τα πράγματα κατόπιν και μετά την αποδοχή του Υπουργείου Εξωτερικών να συντονίσει τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Αναφερόμενος σε χρονικές περιόδους και στους αριθμούς απαγωγών από το 2008 μέχρι σήμερα, ο κ. Φυττής είπε ότι το 2008 καταγγέλθηκαν 12 απαγωγές, το 2009 καταγγέλθηκαν 10 απαγωγές, το 2010 είχαμε 14, το 2011 είχαμε 8, το 2012 καταγγέλθηκαν 20, το 2013 23 απαγωγές και το 2014 μέχρι σήμερα 6 απαγωγές, ενώ συμπλήρωσε πως τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τις αιτήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας προς άλλες συμβαλλόμενες χώρες.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά είπε, ωστόσο, ότι δεν είναι μόνο γυναίκες που βρίσκονται σε αυτή τη δύσκολη θέση, αλλά και άντρες αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα.
«Είναι ένα γενικότερο ζήτημα, που πρέπει να απασχολήσει το κράτος σε όλες του τις διαστάσεις», πρόσθεσε.
Η βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα είπε πως το Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι εκείνο το οποίο έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής είναι να επαναπατρίσουν μόνο πέντε παιδιά, μετά από μακροχρόνιους αγώνες.
Σημείωσε ότι το κόμμα της θεωρεί πολύ σημαντικό ότι το ΥΠΕΞ έχει αναλάβει τη δέσμευση να συντονίσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να βρεθούν τρόποι πρόληψης τέτοιων γεγονότων.
Παρούσες στη συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής ήταν και μητέρες ανήλικων παιδιών, που έχουν απαχθεί από τον πατέρα και αυτή τη στιγμή κρατούνται παράνομα σε τρίτες χώρες.

Η Χρυστάλλα Παναγιώτου, μητέρα δύο αγοριών ανήλικων είπε πως τα παιδιά της βρίσκονται εδώ και ένα χρόνο στη Δαμασκό, μέσα στον πόλεμο, ενώ πρόσθεσε πως κινδυνεύει άμεσα η σωματική τους ακεραιότητα.
«Ο σύζυγος μου λέει ότι είναι δικά του τα παιδιά βάσει της αραβικής νομοθεσίας τους. Έχω ένα χρόνο να δω τα παιδιά μου. Πραγματικά το δράμα που περνούμε είναι τρομερό. Κάναμε όλες τις κινήσεις που έπρεπε να κάνουμε μέσω της κυβέρνησης», είπε.

Εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα το συντομότερο δυνατόν να έχουν τα παιδιά τους  πίσω σώα και αβλαβή, ζητώντας από τη Βουλή να αλλάξει η νομοθεσία και να γίνουν νέες συμφωνίες με τις τρίτες χώρες, που θα βοηθήσουν, ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά στην Κύπρο.
Περιγράφοντας το δικό της δράμα στους δημοσιογράφους, η  Άντρη Δημητρίου ανέφερε πως πριν από δύο χρόνια έστειλε το 6χρονο τότε παιδί της για διακοπές στη Συρία, ασυνόδευτο από τον πατέρα.
Είπε ότι όταν ήρθε η ώρα να επιστρέψει το μωρό στην Κύπρο ο πατέρας ανακοίνωσε στη μάνα ότι δεν θα ξανάβλεπε ούτε τον ίδιο, ούτε το παιδί της.
«Στα δύο χρόνια», είπε, «έκανα ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, όλα τα διαβήματα που μπορούσαν να κάνω και αυτή τη στιγμή κρεμόμαστε από τις τριτοκοσμικές χώρες να υπογράψουν τη σύμβαση, ώστε να φέρουμε τα παιδιά μας πίσω. Το παιδί άρχισε ήδη  να ξεχνάει τη μητρική του γλώσσα», ανέφερε.


http://www.gazzettacy.com/index.php?xNav=page&id=12376&catid=9#sthash.QyKforYd.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου