Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Χρήση κοκαΐνης στην Κύπρο αντίστοιχη με αυτής της Αθήνας

Χρήση κοκαΐνης αντίστοιχη αυτής της Αθήνας εντοπίσθηκε από το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Νερού Νηρέας του Πανεπιστημίου Κύπρου και τις Ερευνήτριες Δέσπω Φάττα - Κάσινου και Ευρούλα Χαπέσιη, σε δείγματα αστικών λυμάτων της Λευκωσίας, στο πλαίσιο δράσης του Ευρωπαϊκού Δικτύου SCORE2, που περιελάμβανε ανάλυση αστικών λυμάτων σε 42 ευρωπαϊκές πόλεις. 


Η χρήση των υπολοίπων ουσιών που εξετάσθηκαν για την Κύπρο είναι σε χαμηλά επίπεδα, ενώ ανάλυση για κάνναβη δεν πραγματοποιήθηκε στα κυπριακά δείγματα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, στην Κύπρο συγκεντρώθηκαν λύματα από τις πόλεις της Λεμεσού (Αμαθούντα) και Λευκωσίας (Πάνω Δευτερά) και αναλύθηκαν, για να διαπιστωθεί ότι η χρήση κοκαΐνης είναι η υψηλότερη ανάμεσα στις ουσίες που εξετάστηκαν και για τις δύο πόλεις.

“Αξιοσημείωτο στοιχείο”, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, “είναι ότι η χρήση κοκαΐνης στη Λευκωσία φαίνεται να είναι συγκρίσιμη με αυτή της Αθήνας (Ψυττάλεια) και υψηλότερη της χρήσης άλλων πόλεων όπως το Σεράγεβο, η Πράγα, το Ελσίνκι, το Βελιγράδι και η Μπρατισλάβα, είναι όμως ιδιαιτέρως χαμηλότερη από τη χρήση σε άλλες πόλεις όπως το Παρίσι, η Ζυρίχη, η Βαλένθια, το Μιλάνο και η Άντβερπ”.

H ανάλυση αστικών λυμάτων δίδει τη δυνατότητα συλλογής και αναφοράς μετρήσεων γρήγορα και συστηματικά, σε σχέση με τον τρόπο που σήμερα διεξάγονται οι εθνικές έρευνες, όπως συμπεραίνει η πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας. Η ανάλυση των αστικών λυμάτων έχει τη δυνατότητα να δίνει πληροφορίες και για νέες ψυχοδραστικές ουσίες και θα μπορούσε έτσι να εφαρμόζεται παράλληλα με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη λήψη χρήσιμων πληροφοριών που πιθανόν να μην μπορούν να λαμβάνονται σήμερα με άλλο τρόπο.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Addiction1 το Μάιο του 2014, παρουσιάζονται τα ευρήματα της μεγαλύτερης έρευνας που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η οποία αφορά στην ανάλυση αστικών λυμάτων ως προς συγκεντρώσεις ναρκωτικών ουσιών. Συμπεράσματα της έρευνας περιλαμβάνονται στην πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας3 (2014).

Στόχος της έρευνας ήταν να εκτιμηθούν ενδεχόμενες διαφορές, τόσο στο είδος, καθώς και στη συγκέντρωση των ναρκωτικών ουσιών που εντοπίζονται στα λύματα σε διαφορετικές ημέρες εντός της εβδομάδας όσο και διαφορές σε σχέση με τη γεωγραφική θέση των πόλεων που έλαβαν μέρος. Η έρευνα είναι η πρώτη μεγάλη ανάλυση λυμάτων που έγινε για το σκοπό αυτό μέχρι σήμερα και καλύπτει μεγάλο αριθμό χωρών. Πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με αυστηρά καθορισμένο δειγματοληπτικό και αναλυτικό πρωτόκολλο.

Για το σκοπό της έρευνας, δείγματα λυμάτων από σταθμούς επεξεργασίας που εξυπηρετούν συνολικό πληθυσμό περίπου 8 εκατομμυρίων αναλύθηκαν ως προς τις ουσίες αμφεταμίνη, κάνναβη, κοκαΐνη, έκταση, και μεθαμφεταμίνη.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης παρέχουν μια πολύτιμη εικόνα της ροής των ουσιών αυτών στα λύματα των πόλεων που συμμετείχαν, αποκαλύπτοντας σημαντικές γεωγραφικές διαφορές στη χρήση των ουσιών. Οι συγκεντρώσεις της κοκαΐνης, για παράδειγμα, ήταν υψηλότερες στις δυτικές και ορισμένες νότιες πόλεις της Ευρώπης, αλλά χαμηλότερες στις βόρειες και ανατολικές.

Η χρήση αμφεταμίνης, ενώ εμφανίζει γενικά ομοιόμορφη χρήση, φαίνεται να χρησιμοποιείται σε μεγαλύτερες ποσότητες στις βόρειες και βορειοδυτικές πόλεις της Ευρώπης. Η χρήση μεθαμφεταμίνης, ενώ μέχρι σήμερα εμφανιζόταν γενικά σε χαμηλά επίπεδα, με εντονότερη χρήση στη Τσεχία και Σλοβακία, τώρα εμφανίζεται έντονα στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας και της βόρειας Ευρώπης. Η χρήση της κοκαΐνης και του ναρκωτικού έκσταση φαίνεται να αυξάνεται απότομα τα Σαββατοκύριακα στις περισσότερες πόλεις, ενώ η χρήση της μεθαμφεταμίνης και κάνναβης δείχνει να είναι πιο ομοιόμορφα κατανεμημένη κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Πηγή ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου