Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Άρχισε μετά από έξι αναβολές η Δίκη Μιχαηλίδη στην Αθήνα

Έπειτα από μια επεισοδιακή και με συνεχείς εντάσεις συνεδρία, που μάλιστα διεκόπη 6 φορές, φαίνεται πως άρχισε πλέον και τυπικά (εκτός κι αν υπάρξουν νέες ανατροπές), η «Δίκη Μιχαηλίδη» στην Αθήνα, με την για πρώτη φορά κατάθεση δήλωσης παράστασης από την Πολιτική Αγωγή και την ανάγνωση των αιτημάτων της για λογαριασμό του Ελληνικού Κράτους.
 

Ο δικηγόρος Διονύσιος Κολοβός επισήμανε ότι τα βασικά αδικήματα της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας τα οποία φέρεται να διέπραξαν οι κατηγορούμενοι, απέβησαν εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου «το οποίο υπέστη λόγω των πράξεών τους μείωση του κύρους του εντός και εκτός Ελλάδος».

Ο συνήγορος κατηγορίας είπε ότι το ύψος αυτής της ηθικής βλάβης που θα διεκδικήσει η Ελλάδα, βρίσκεται στο στάδιο της διερεύνησης, αλλά όπως και να έχει, πρόσθεσε, θα κινηθεί στα επίπεδα των ποσών που φέρεται να διακινήθηκαν παράνομα κατά την αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων.

Τα πόσα αυτά, πάντοτε κατά την Πολιτική Αγωγή, υπερβαίνουν κατά πολύ τα 40εκατ. ευρώ, και θα είναι, είπε, όλα απαιτητά από το Ελληνικό Κράτος.

Μετά την δήλωση παράστασης, η δικαστής κάλεσε τον πρώτο μάρτυρα κατηγορίας, Νίκο Ζήγρα.

Ο πρώτος εξάδελφος και άλλοτε στενός συνεργάτης του ήδη καταδικασθέντος για άλλες υποθέσεις πρώην Υπουργού Άμυνας της Ελλάδος, Άκη Τσοχατζόπουλου, έχοντας πλέον διαχωρίσει την θέση του από αυτόν και μάλιστα έχοντας καταθέσει εις βάρος του, απουσίαζε από το δικαστήριο, στο οποίο έχει παραβρεθεί μέχρι στιγμής, εδώ και 3 μήνες, μόνο μία φορά.

Νεαρή δικηγόρος που τον εκπροσωπούσε εξήγησε ότι δεν προσήλθε διότι ήταν σίγουρος ότι η δίκη θα διεκόπτετο και πάλι, για 7η φορά από τις 2 Μαΐου, και ότι επιβαρυμένη καθώς είναι, είπε, η υγεία του, «δεν ήθελε να κουραστεί κι άλλο».

Ο Ζήγρας, στην ανακριτική διαδικασία είχε καταθέσει στοιχεία σχετικά με τις μίζες που φέρεται να δόθηκαν από την αγορά των πυραύλων TOR M1, και απέδωσε τότε «σημαντικό ρόλο» στον πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Ντίνο Μιχαηλίδη, υποστηρίζοντας ότι «τουλάχιστον 4 φορές μετέφερε μεγάλα χρηματικά ποσά με βαλίτσες στην Ελλάδα», προερχόμενα από τον Σύρο έμπορο όπλων Φουάντ αλ Ζαγιάντ, που είναι επίσης κατηγορούμενος αλλά φυγοδικεί, και με αποδέκτη τον εξάδελφό του, Ακη Τσοχατζόπουλο.

Ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου αρνείται τις κατηγορίες και έχει καταθέσει μήνυση κατά του Ζήγρα.

Η δήλωση παράστασης της Πολιτικής Αγωγής, έγινε προς το τέλος της μαραθώνιας συνεδρίας, που άρχισε γύρω στις 9.30 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, όταν και η δικαστής Μαρία Λεπενιώτη, διέκοψε την διαδικασία και όρισε την συνέχειά της για αύριο το πρωί, ένδειξη της αποφασιστικότητας της, όπως εκτιμούν νομικοί παράγοντες, «να κάνει την δίκη οπωσδήποτε, και γρήγορα».

Αυτό, όμως, κατά τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων, γίνεται με αποφάσεις της δικαστού «που προκαλούν εντάσεις και έλλειψη νηφαλιότητας, και δεν βοηθούν στην ομαλή διεξαγωγή της δίκης». Ομιλούν επίσης, και για «σοβαρές παρατυπίες εκ μέρους της».

Ο Μιχάλης Βαρώτσος, συνήγορος υπεράσπισης του Αναστάσιου και της Μαρίας Σοφού, ζήτησε ακριβώς λόγω της έντασης που επικρατεί να αναβληθεί η δίκη – αίτημα που απορρίφθηκε από την έδρα.

Νωρίτερα, ο διορισθείς από το δικαστήριο κατά την προηγούμενη συνεδρίαση για να υπερασπιστεί τον Μιχάλη Μιχαηλίδη, δικηγόρος Αλέξανδρος Μπρούμας, είπε στη δικαστή ότι είναι μεγάλη η πίεση που δέχεται από συναδέλφους του και άλλους να μην αποδεχτεί τον αυτεπάγγελτο διορισμό του, και ζήτησε την εξαίρεσή του, “για λόγους υγείας”.

Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι έχει δεχτεί τρία απειλητικά τηλεφωνήματα, και όταν ρωτήθηκε «από ποιους;», απάντησε «δεν ξέρω, αλλά ένας μου είπε “που πας εσύ, αυτή είναι πολιτική δίκη, δεν έχεις καμιά δουλειά εκεί”».

Καταθέτοντας στη συνέχεια χαρτί γιατρού που πιστοποιεί ότι πριν από 6 χρόνια έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο και ότι, δεδομένης της πίεσης και της σοβαρότητας της δίκης, τον συμβουλεύει να ζητήσει την εξαίρεσή του.

«Φοβάμαι ότι κάτω από αυτήν την πίεση, κυρία δικαστή, θα πάθω τίποτα και θα πεθάνω εδώ μέσα στο δικαστήριο σαν τον Κουτσόγιωργα», είπε, ενθυμούμενος τον πρώην υπουργό Εσωτερικών επί Ανδρέα Παπανδρέου που πέθανε καταθέτοντας στη γνωστή ως «Δίκη Κοσκωτά» το 1989.

Η δικαστής απεδέχθη το αίτημά του, και έτσι ο Μιχάλης Μιχαηλίδης για μία ακόμη φορά βρέθηκε χωρίς δικηγόρο, αφού τόσο ο δικός του, Ηλίας Αναγνωστόπουλος, όσο και του πατέρα του, Γιάννης Μαντζουράνης, πειθαρχούν σε απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου που δεν τους επιτρέπει να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη δίκη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι η δικαστής, μετά από τις δύο πρώτες διακοπές της διαδικασίας, δεν προχώρησε σε αναβολή, όπως λένε ότι όφειλε να κάνει.

Ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, παίρνοντας τον λόγο είπε ότι όλη αυτή η αναστάτωση αποβαίνει εις βάρος του ιδίου και του πατέρα του, ότι «το δικαστήριο έχει κάποια υποχρέωση απέναντι σε μας, να έχουμε μία σωστή υπεράσπιση».

Ζήτησε κατόπιν, να αναζητηθεί σε άλλη πόλη δικηγόρος να τον υπερασπιστεί, αφού ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών έχει την γνωστή απαγόρευση.

Απερρίφθη και αυτό το αίτημα, και ο υιός Μιχαηλίδης, όσο συνεχίζεται τουλάχιστον η αποχή του δικού του δικηγόρου, βρίσκεται στη θέση να έχει αρχίσει η δίκη και να μην έχει νομική εκπροσώπηση.

Ο γιος του Αλέξανδρου Μπρούμα, Ηλίας, που είχε διοριστεί αυτεπάγγελτα ως συνήγορος υπεράσπισης του Ντίνου Μιχαηλίδη, δήλωσε ότι αυτός παραμένει στη θέση του «προς το παρόν» παρόλο που ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου είπε ότι τον έχει δει μόνο μία φορά για 25 λεπτά στον Κορυδαλλό όπου είναι προφυλακιστέος, ότι δεν κατέχει την υπόθεση, δεν ξέρει ξένες γλώσσες για να διαβάσει καλά όλη την δικογραφία, ότι του είπε ότι «αυτή η υπόθεση είναι πολύ βαριά για τους ώμους μου», και ως εκ τούτου «τον καθιστώ εντελώς άσχετο να με υπερασπιστεί σε μία τόσο μεγάλη και κρίσιμη δίκη».

Ο Ηλίας Μπρούμας δέχτηκε επικρίσεις για το γεγονός ότι δεν συμμορφώνεται με την απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου, και στην απορία του «γιατί δεν δηλώνει ο Μιχαηλίδης ότι δεν με θέλει να τελειώνουμε;», δεν έλαβε απάντηση.

Ο Ντίνος Μιχαηλίδης, είπε ζητώντας την αναβολή της δίκης, ότι “ερχόμαστε από την Κύπρο, ελπίζοντας και πιστεύοντας ότι το δικαστήριο θα υπερασπιστεί την τιμή και την υπόληψή μας, και σας λέω ότι δεν μπορώ να εμπιστευτώ αυτόν τον δικηγόρο”

Η δικαστής επισήμανε ομοίως στον κ. Μιχαηλίδη ότι δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι ο δικηγόρος που του όρισε το δικαστήριο είναι άσχετος κλπ, και όταν ερωτάται να δηλώσει ευθέως εάν τον αποδέχεται ή τον απορρίπτει να απαντά «επιφυλάσσομαι».

Ο πρώην υπουργός αποκρίθηκε «μέχρι στιγμής δεν μπορώ να πω αν αποδέχομαι τον δικηγόρο που μου ορίσατε, και ζητώ αναβολή της δίκης».

«Τι θα αλλάξει με την αναβολή;» τον ρώτησε η δικαστής.

«Θα εμφανιστούν οι δικηγόροι που επέλεξα εγώ», απάντησε, δίνοντας λαβή σε όσους εξαρχής διατείνονται ότι η πλευρά Μιχαηλίδη «επιδιώκει την αναβολή για να αλλάξει η σύνθεση της έδρας».

Από την άλλη, δικηγορικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι «αυτό δεν ευσταθεί» και ότι θα μπορούσε να αναβληθεί για μικρό διάστημα η δίκη χωρίς να αλλάξει η σύνθεση του δικαστηρίου.

Εν τω μεταξύ, στην αίθουσα του δικαστηρίου παραβρέθηκε και η αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Ιωάννα Καλαντζάκου προς υποστήριξη νέας απόφασης του ΔΣΑ, να μην παρίσταται κανένας δικηγόρος σε δίκες που δικάζει η κα. Λεπενιώτη.

Την εγκαλούν τόσο για την «αποκρουστική απόφασή της να διατάξει εκδίκαση της υπόθεσης στην δεύτερη μετά διακοπή συνεδρίαση», όσο και για «την αυθαίρετη απόφασή της» να αποβάλει από την αίθουσα τον συνήγορο του αλ Ζαγιάντ Θέμη Σοφό, επικαλούμενη το γεγονός ότι θορυβούσε, ζητώντας τον λόγο, ενώ δεν ήταν πλέον «παράγοντας της δίκης», δηλώνοντας και αυτός ότι παρίσταται απέχοντας.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 http://ikypros.com/?p=31110#sthash.zQTLjP7K.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου