Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Εκτός ελέγχου ο τσαρλατανισμός γιατρών στην Κύπρο


Ανησυχητικές κι επικίνδυνες διαστάσεις προσλαμβάνει το θέμα του τσαρλατανισμού στην Κύπρο που λόγω της οικονομικής κρίσης, ολοένα και διογκώνεται, με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο να έχει οδηγήσει πλέον τώρα αρκετές υποθέσεις στην Αστυνομία για διερεύνηση.


Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του Παγκυπρίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Δρ Βάσος Οικονόμου, είπε ότι οι τσαρλατάνοι “γιατροί” βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην Κύπρο λόγω της οικονομικής κρίσης που υπάρχει, και ειδικά στην κλασσική ιατρική και πωλούν ακριβά ελπίδα με απάνθρωπο τρόπο εκμεταλλευόμενοι την απόγνωση, την απελπισία, το σωματικό και ψυχικό πόνο σοβαρά πασχόντων και θνησκόντων συνανθρώπων μας και πλουτίζουν σε βάρος τους. Οι “βίζιτες” κυμαίνονται από 100 μέχρι και 1000 ευρώ.

“Λόγω της οικονομικής κρίσης, η κατάσταση έγινε ανεξέλεγκτη και γέμισε η Κύπρος μαφίες που μαζεύουν τους καρκινοπαθείς που είναι θνήσκοντες στα τελευταία τους στάδια – εκεί όπου η επίσημη κλασσική ιατρική, έντιμα πράττουσα και δεοντολογικά σωστά, λέει στον ασθενή έκαμε `η επιστήμη ό,τι είχε να κάμει θα σου δώσουμε παυσίπονα, ανακουφιστικά, θα κάνουμε ανακουφιστική θεραπεία”, σημειώνει ο Δρ Οικονόμου.

Ιατροί και μη ιατροί, συνεχίζει, παραλαμβάνουν τους άνθρωποι αυτούς που βρίσκονται σε απόγνωση, και τους λένε ΄σταματάτε τα χάπια που σας δίνει η κλασσική ιατρική και έχω μηχάνημα ειδικό, έχω αρώματα, έχω φυτά που μπορούν να σταματήσουν τον καρκίνο'.

Σημείωσε ότι τώρα στο Πειθαρχικό Σώμα του ΠΙΣ “υπάρχει περίπτωση που βγάζει μάτια”.  Άνθρωπος, διευκρίνισε, που είναι ιατρός άλλης ειδικότητας και σταμάτησε να κάνει την ειδικότητα του γιατί δεν είχε `ψωμί` με την έντιμη εργασία του δέχεται καρκινοπαθείς - αν και δεν έχει ειδικότητα ογκολογίας - μέχρι και από το εξωτερικό πάνε σε αυτόν, όπως πληροφορείται έγκυρα ο Σύλλογος.

Εχουμε περίπτωση, συνέχισε κάποιας στην ελεύθερη περιοχή που επαγγέλλεται ως nature-therapist ότι ασθενής που πήγε κοντά της την έβαλε σε μηχάνημα που έχει την δυνατότητα σύμφωνα με την ίδια να διαγνώσει τα πάντα – πόσα χρόνια θα ζήσεις, ποια ασθένεια έχεις κλπ.

“Στην συγκεκριμένη περίπτωση της σταμάτησε τα υπερτασικά φάρμακα και της έδωσε βοτανοθεραπείες με αποτέλεσμα να αυξηθεί η πίεση της και να πάθει αιμορραγία στα μάτια.  Η ασθενής πήγε σε οφθαλμίατρο που διέγνωσε 22 πίεση στα μάτια και την έστειλε σε παθολόγο ιατρό που μας κατάγγειλε την υπόθεση και εμείς με την σειρά μας δώσαμε τα στοιχεία στην Αστυνομία”,  σημείωσε ο Δρ Οικονόμου.

Αλλη περίπτωση, είπε στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του Παγκυπρίου Ιατρικού Συλλόγου είναι δύο εξ Ελλάδας που δεν έχουν καμιά σχέση με την ιατρική. “Ερχονται και βρίσκουν φιλόξενο έδαφος σε κανάλια της Κύπρου, μιλούν για μεθόδους που είναι αποκαλύψεις δικές τους συνδέοντας σε αυτές την θρησκεία και την ενέργεια του σύμπαντος. Ενας από αυτούς που ήδη καταγγέλθηκε στην Αστυνομία, έρχεται και συγκεντρώνει  ασθενείς τους οποίους παίρνει σε εκδρομές σε Ελληνικά νησιά για να ξεκουραστούν, τσεπώνοντας και τα λεφτά από τις εκδρομές. Στο μεταξύ τους σταματά και την κανονική τους θεραπεία, τους υποβάλει σε νηστείες και τους φέρνει σε άσχημη κατάσταση πίσω”.

Εχουμε, συνέχισε, περίπτωση στην Πάφο που έκανε ενέσεις μπότοξ σε ασθενή χωρίς να έχει καμία σχέση με την ιατρική, με αποτέλεσμα να παραμορφώσει την γυναίκα που υπέβαλε σε αυτή την θεραπεία. Κι αυτή η περίπτωση, σημείωσε, βρίσκεται ενώπιον της Αστυνομίας.

Επίσης, είπε, στην Λεμεσό χειροπράκτης έκανε ζημιά στον σπόνδυλο γυναίκας διότι εμφανιζόταν ως γιατρός.

“Εχουμε ενώπιον μας και ελέγχουμε”, σημείωσε, “περιπτώσεις που γιατροί βάζουν διαφόρους να κάνουν ιατρικές πράξεις -που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο" .

Ο Δρ Οικονόμου τόνισε στο ΚΥΠΕ ότι αυτοί οι “μαφιόζοι” πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά από τα δικαστήρια, με ποινές που να αποτρέπουν τέτοιου είδους πράξεις.

Εξήγησε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης, στον ιδιωτικό τομέα οι γιατροί υπέστησαν μεγάλο πλήγμα, όπως όλοι οι εργαζόμενοι και αντιλήφθηκαν ότι με την κλασσική ιατρική βγάζεις πολύ πιο δύσκολα χρήματα παρά με την `ιατρική` αυτή.

“Προχωρούμε σε συνεργασία με την Αστυνομία, την Εισαγγελία κι ελπίζουμε να πετύχουμε την πάταξη αυτού του φαινομένου για το καλό της κοινωνίας μας”, είπε ο Δρ Οικονόμου σημειώνοντας ότι “η οικονομική κρίση ευνοεί πάρα πολύ τους μαφίες πάσης φύσεως”.

Εξήγησε ότι  ιατρικός τσαρλατανισμός χωρίζεται σε δύο κατηγορίες - η πρώτη κατηγορία είναι τσαρλατανισμός που γίνεται από μη ιατρούς από πολίτες είτε παραπλήσια ως επί το πλείστον στα επαγγέλματα της ιατρικής, όπως είναι οι φαρμακοποιοί, νοσοκόμοι, βελονιστές, φυσιοθεραπευτές κ.ά. που ασκούν ιατρική.  Η δεύτερη κατηγορία, από ανθρώπους που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την ιατρική και δηλώνουν γιατροί με τον α ή β τρόπο.

Αυτοί οι άνθρωποι παραβιάζουν, συνέχισε, παραβιάζουν τον Περί Ιατρών Εγγραφής Νόμο και είναι ποινικό αδίκημα. Είναι καθήκον των ιατρών αλλά και των πολιτών όταν υποπέσει στην αντίληψη τους να καταγγέλλουν αυτούς που αντιποιούνται το ιατρικό επάγγελμα στην Αστυνομία, η οποία κάνει την δική της δουλειά, διερευνά, παίρνει καταθέσεις και παίρνει το φάκελο αν τεκμηριωθεί στον Εισαγγελέα για εκδίκαση της υπόθεσης από ποινικό δικαστήριο.

“Πέραν τούτου εμείς ως Ιατρικός Σύλλογος,  Επιτροπή Δεοντολογίας και το Πειθαρχικό που είναι ανεξάρτητο σώμα ιατρών παραπέμπουμε με διαδικασία που καθορίζεται από νομοθεσία της Δημοκρατίας τους γιατρούς εκείνους που είναι εγγεγραμμένοι ιατροί πλην όμως ασκούν ιατρική που ξεφεύγει από τα ηθικά, δεοντολογικά πλαίσια και χρησιμοποιούν ορισμένες, κατά την άποψη μας, επικίνδυνες μεθόδους ή εν πάση περιπτώσει μη επιστημονικά αποδεκτές από την ιατρική κοινότητα”, συμπλήρωσε.

Ο,τι ασκείται σε οποιονδήποτε τομέα της ιατρικής, σημείωσε ο Δρ Οικονόμου, πρέπει να είναι εγγεγραμμένο από τις αρμόδιες αρχές της χώρας ότι γίνεται.

“Αν ένας γιατρός εργαστεί χρόνια στο εξωτερικό και μάθει κάποιες ιατρικές μεθόδους, οι οποίες ασκούνται και είναι και δημοφιλείς δεν σημαίνει ότι όταν επιστρέψει στην πατρίδα του ότι δικαιούται να ασκεί αυτά που έμαθε - να χρησιμοποιεί βδέλλες , φυτοθεραπείες, αρωματοθεραπείες κ.λπ.”, ανέφερε.

Πρέπει να περάσει, συνέχισε, από το Ιατρικό συμβούλιο που αναγνωρίζει τις ειδικότητες.

“Προσπαθούμε τώρα να βάλουμε τάξη ότι οποιαδήποτε μηχανήματα χρησιμοποιούνται για διαγνωστικούς ή θεραπευτικούς σκοπούς στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να περνούν από τον έλεγχο της επιστημονικής επιτροπής του ΠΙΣ για να εγκρίνουμε ή να απορρίπτουμε εκείνα που κατά την κρίση μας – και εκείνος που αισθάνεται αδικημένος να προσφύγει στην δικαιοσύνη – δεν παραβλάπτουν ή δεν υπάρχει πιθανότητα να κάμουν ζημιά έστω και καλόπιστα σε οποιονδήποτε άνθρωπο αποταθεί στον ιατρό”, κατέληξε.


Πηγή:ΚΥΠΕ
http://www.gazzettacy.com/index.php?xNav=page&id=13014&catid=9#sthash.quE5OCDs.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου