Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Στο λιμάνι του Πειραιά έφτασε σήμερα η φρεγάτα «Σαλαμίς»


Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε σήμερα το πρωί η φρεγάτα «Σαλαμίς», που μετέφερε από τη φλεγόμενη λιβυκή πρωτεύουσα τους πολίτες που είχαν εκφράσει την επιθυμία να απομακρυνθούν από το πεδίο των εμφύλιων μαχών στη χώρα.


Υπενθυμίζεται ότι στη φρεγάτα επιβιβάστηκαν συνολικά 186 πολίτες εκ των οποίων 77 από την Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της Πρεσβείας), 78 από την Κίνα, 10 από το Ηνωμένο Βασίλειο, 12 από την Κύπρο, 7 από το Βέλγιο, 1 από την Αλβανία και 1 από τη Ρωσία.
Και οι 186 Έλληνες και αλλοδαποί υπήκοοι είναι καλά στην υγεία τους.

Τους ξένους υπηκόους υποδέχθηκαν αξιωματούχοι των πρεσβειών των χωρών τους στην Αθήνα.
Ο Κινέζος πρέσβης ευχαρίστησε το πλήρωμα της φρεγάτας για την υποστήριξη της Ελλάδας στις κινεζικές προσπάθειες για αποχώρηση πολιτών της από τη Λιβύη.
Αντίστοιχες ευχαριστίες εξέφρασαν και οι άλλοι αξιωματούχοι των ξένων πρεσβειών.
Με μέριμνα του υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με τις αντίστοιχες πρεσβείες έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για τη φιλοξενία των αλλοδαπών υπηκόων και για την αποχώρησή τους από την Ελλάδα.
Η φρεγάτα επέστρεψε στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

Το σχέδιο για τη μεταφορά του προσωπικού της ελληνικής πρεσβείας στη Λιβύη και των Ελλήνων υπηκόων που είχαν απομείνει εκεί σχεδιάστηκε πριν από αρκετές ημέρες και καθώς οι χώρες, η μία μετά την άλλη, αποφάσιζαν να κλείσουν τις πρεσβείες τους και συνιστούσαν στους υπηκόους τους να φύγουν. Ως εξαιρετικά υψηλής επικινδυνότητας απορρίφθηκαν τα ενδεχόμενα είτε οδικής μετακίνησης των Ελλήνων είτε αερομεταφοράς τους και επελέγη η οδός της απομάκρυνσής τους διά θαλάσσης. Η απόφαση να ενεργοποιηθεί το σχέδιο «Αγήνωρ» ελήφθη το πρωί της Τετάρτης και λίγες ώρες αργότερα η φρεγάτα «Σαλαμίς» απέπλευσε από τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας με προορισμό την Τρίπολη της Λιβύης.

Εχοντας εξασφαλίσει την απαραίτητη άδεια των λιβυκών αρχών για να προσεγγίσει στον λιμένα της Τρίπολης, το «Σαλαμίς» έφθασε εκεί λίγο μετά τις 7 μ.μ. την Πέμπτη. Για λόγους ασφαλείας, αλλά και σημειολογίας, καθώς θα προκαλούσε αρνητικούς συνειρμούς η είσοδος ενός πολεμικού πλοίου στο λιμάνι, αποφασίστηκε η φρεγάτα να ρίξει άγκυρα στα ανοιχτά και η μεταφορά των απεγκλωβισθέντων να γίνει με μικρότερα πλεούμενα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου