Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Οι άνεργες γυναίκες στην Λευκωσία ενώνουν δυνάμεις

Λίγο προτού εκπνεύσει άλλο ένα υφεσιακό έτος για την κυπριακή οικονομία για να εισέλθουμε στο 2015, το έτος που θα φέρει, όπως αναμένει η Κυβέρνηση, θετικό ρυθμό ανάπτυξης, τα πράγματα παραμένουν δύσκολα για τις χιλιάδες των ανέργων, που βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με τις συσσωρευμένες ανάγκες και οικονομικές υποχρεώσεις τους.


Είναι η άλλη όψη της σύγχρονης κυπριακής κοινωνίας. Αντίθετη από αυτήν των σκανδάλων με τις μίζες και τον αθέμιτο πλουτισμό. Άνθρωποι που διεκδικούν με αξιοπρέπεια και περηφάνια και προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα, παρά τα προβλήματα και τις δυσχέρειες που έφερε η οικονομική κρίση.
Ανάμεσα τους χιλιάδες άνεργες γυναίκες. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, το τρίτο τρίμηνο του 2014, από το σύνολο των 69.895 ανέργων, οι σχεδόν 32 χιλιάδες ανήκαν στο “ασθενές” φύλο, που όμως κάθε άλλο παρά “ασθενές” αποδεικνύεται εν μέσω της οικονομικής κρίσης.
Η “αυτοδιαχειριζόμενη ομάδα ανέργων γυναικών”, που δημιουργήθηκε με τη στήριξη του Δήμου Λευκωσίας και του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας, στο πλαίσιο του προγράμματος “Δημιουργία Κοινωνικών Προγραμμάτων στο Δρόμο”, αποτελεί παράδειγμα θέλησης και αποφασιστικότητας.
Φτιάχνουν τα δικά τους προϊόντα -σπιτικά γλυκά, χειροτεχνίες, κοσμήματα- με δημιουργικότητα, φαντασία και εργατικότητα και διοργανώνουν παζαράκια για να τα προωθήσουν συλλογικά.
“Στην αρχή ήμουν απαισιόδοξη. Ήταν λίγο απότομη για μένα η αλλαγή. Δεν είναι εύκολο να πρέπει να ασχοληθείς με κάτι που δεν έκανες ποτέ προηγουμένως. Όμως τώρα καταλαβαίνω ότι με έχει βοηθήσει αυτή η ομαδική προσπάθεια. Νιώθω καλύτερα και ξεφεύγω από τα προβλήματα και το άγχος για τα χρέη και τους λογαριασμούς”, λέει η Ελένη, προσθέτοντας πως δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς.
Είναι άνεργη από το 2012. Εργαζόταν ως γραμματέας σε μια εταιρεία, η οποία έκλεισε. Στην “αυτοδιαχειριζόμενη ομάδα ανέργων γυναικών” συμμετέχει φτιάχνοντας γλυκά. Έχει τρία παιδιά και ο σύζυγος “ευτυχώς” εργάζεται, όπως λέει.
Αν και υπέβαλε αίτηση για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, δεν έχει λάβει ακόμα καμία απάντηση από το Υπουργείο Εργασίας. Στα δύο χρόνια που είναι άνεργη συμμετείχε για λίγους μήνες σε ένα από τα προγράμματα της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.
Η Μυρούλα εργαζόταν για δέκα και πλέον χρόνια σε μια μεγάλη εταιρεία, η οποία λόγω της κρίσης αναγκάστηκε να προχωρήσει σε απολύσεις και να κλείσει καταστήματα. Η ίδια επέλεξε να μετατρέψει μια αγαπημένη ενασχόλησή της -τις χειροτεχνίες- σε επάγγελμα, ούσα άνεργη εδώ και δύο χρόνια. “Έχω ένα δάνειο το οποίο οδεύει προς αναδιάρθρωση. Τα λεφτά από το ταμείο προνοίας μου δεν ήταν αρκετά για να το εξοφλήσω. Από τις 32 χιλιάδες που έπρεπε να πάρω, πήρα μόλις 18 χιλιάδες. Τα υπόλοιπα είχαν επενδυθεί σε αξιόγραφα”.
Η Έλενα νοίκιαζε ένα μικρό κατάστημα όπου πωλούσε τα κοσμήματα που φτιάχνει μόνη της. Όμως το ενοίκιο ήταν αρκετά ψηλό και δεν μπορούσε να συνεχίσει την επιχείρησή της. “Είναι πολύ σημαντικό το ότι μας παραχωρούν ένα χώρο δωρεάν για να κάνουμε τη δουλειά μας”, αναφέρει. Όμως δεν σταματά, όπως λέει, να αναζητά εργασία κάπου αλλού.
Παζαράκια πραγματοποιήθηκαν στις 30 Νοεμβρίου και στις 21 και 28 Δεκεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο “Μύλοι” στο Καϊμακλί, ενώ για την περίοδο των γιορτών παραχωρήθηκε στην ομάδα ένα από τα ξύλινα σπιτάκια στη Λεωφόρο Χριστουγέννων, όπου μπορούν να εκθέσουν προς πώληση τα προϊόντα τους.
Αν και στα πρώτα τους ακόμα βήματα, θεωρούν ότι η όλη προσπάθεια έχει προοπτική και εμφανίζονται έτοιμες να συντονιστούν περαιτέρω για να ενδυναμώσουν την ομάδα τους και να εντάξουν σε αυτήν κι άλλες άνεργες γυναίκες των περιοχών του Δήμου Λευκωσίας.
Η Λειτουργός του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας, Ρούλα Γεωργοπούλου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι ο ρόλος του Δήμου αυτή τη στιγμή, μέσω του προγράμματος “Κοινωνικά προγράμματα στο δρόμο”, είναι κατά κύριο λόγο η στήριξη της Ομάδας με την παραχώρηση στέγης και το συντονισμό της όλης προσπάθειας, από το Σύμβουλο του Προγράμματος.
Η κ. Γεωργοπούλου ανέφερε ότι αξιοποιώντας επιστολή που έχει υπογράψει ο Δήμος Λευκωσίας, η Ομάδα μπορεί να αναζητήσει χορηγούς, ιδιώτες κυρίως, για να στηρίξουν την προσπάθειά της.
Επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ομάδα να μπορέσει κατά τη νέα προγραμματική περίοδο να εξασφαλίσει κονδύλια που θα δοθούν από την ΕΕ για τη δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων.
“Εάν αυτή η προσπάθεια προχωρήσει και με τη νέα προγραμματική περίοδο εντοπιστούν κονδύλια εκ μέρους του Δήμου για να στηρίξουμε την Ομάδα -διότι στο μέλλον προβλέπεται να δημιουργηθούν κοινωνικές επιχειρήσεις και θα δοθούν τέτοιου είδους κονδύλια από την ΕΕ- εμείς θα είμαστε στη διάθεσή τους να τις βοηθήσουμε”, είπε.
Αυτή τη στιγμή η Ομάδα λειτουργεί πιλοτικά, σημείωσε, προσθέτοντας ότι “εάν δεν λειτουργήσει και δεν προχωρήσει και οι ίδιες θεωρούν ότι δεν αποφέρει καρπούς, θα δούμε πώς μπορούμε να το εξελίξουμε και να το μεταφέρουμε κάπου άλλου”.


http://ikypros.com/?p=70346#sthash.yig4v1vn.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου