Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Πυρ και μανία ο Ερντογάν με τον χορό γυναικών

Σφοδρές επικρίσεις εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις γυναικείες οργανώσεις που επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν χορεύοντας για το βιασμό και τη δολοφονία της 22χρονης φοιτήτριας Εζγκετζάν Ασλάν, τονίζοντας ότι δεν ταιριάζει στην τουρκική κουλτούρα.

«Διαμαρτύρονταν δήθεν για το θάνατο την Εζγκετζάν μας χορεύοντας. Τι σόι πράγμα είναι αυτό. Πείτε την Σούρα (το πρώτο κεφάλαιο του Κορανίου), αν τη γνωρίζετε. Εκφράστε τα συλλυπητήριά σας στην οικογένειά της. Τι σχέση έχει αυτό (ο χορός) με την κουλτούρα μας; Είναι σαν να διασκεδάζετε το θάνατό της», τόνισε ο Ερντογάν, κατά την πρώτη δημόσια ομιλία του για τη δολοφονία της 22χρονης.
Ο τούρκος πρόεδρος αναφερόταν στη διαμαρτυρία του περασμένου Σαββάτου μίας ομάδας γυναικών -συμπεριλαμβανομένης και της Αϊλίν Ναζλίακα, βουλευτή του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος- για να ενώσουν τις φωνές τους ενάντια στους βιασμούς, τη σεξουαλική κακοποίηση και τη βία εις βάρος των γυναικών, τραγουδώντας και χορεύοντας.
Στην μακρά ομιλία του προς τούρκους εργολάβους και επιχειρηματίες, ο Ερντογάν ορκίστηκε να συμμετέχει ενεργά στη δίκη των τριών δολοφόνων, στους οποίους -όπως είπε- πρέπει να επιβληθεί η μεγίστη των ποινών.
«Οι δράστες αυτού του φαύλου μακελειού έχουν συλληφθεί. Εγώ προσωπικά παρακολουθώ από κοντά την υπόθεση και θα τους επιβληθεί η πιο βαριά ποινή», σημείωσε ο Ερντογάν.
Η 22χρονη φοιτήτρια Εζγκετζάν Ασλάν δολοφονήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον Σούφι Αλτιντοκέν, ο οποίος προσπάθησε να κάψει το πτώμα της με τη βοήθεια του πατέρα του κι ενός φίλου. Ομολόγησε ότι προσπάθησε να τη βιάσει, αφού εκείνη επιβιβάστηκε στο λεωφορείο που οδηγούσε στη νότια επαρχία Μερσίν. Πρόσθεσε ότι μετά την απόπειρα βιασμού τη μαχαίρωσε και προσπάθησε να την κάψει.
Ο Ερντογάν και η σύζυγός του Εμινέ εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στους γονείς της Ασλάν διά τηλεφώνου, ενώ οι κόρες τους, Σουμεγέ και Ελίφ πήγαν στην Μερσίν για να τους συναντήσουν και να τους συμπαρασταθούν.
Περιγράφοντας τη βία κατά των γυναικών ως «πληγή που αιμορραγεί», ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα το γεγονός αυτό να γίνει το θεμέλιο ώστε αυτή η πληγή να κλείσει.
«Καλώ όλους τους κυρίους που βρίσκονται στις θέσεις που λαμβάνονται οι αποφάσεις: αυτό θα μπορούσε να συμβεί και στις κόρες μας. Θέλω να εκφράσω την ελπίδα μου ότι η ευαισθησία για το θάνατο της Εζγκετζάν θα σημάνει μία νέα αρχή», υπογράμμισε. Κατηγόρησε, παράλληλα, τους πολιτικούς που θέλουν να εκμεταλλευτούν την υπόθεση για πολιτικούς λόγους, χωρίς να διευκρινίσει ωστόσο πού στρέφει τα βέλη του.
Η Ναζλίακα, που συμμετείχε στη διά χορού διαμαρτυρία, επέκρινε μέσω ανακοίνωσης στη Hürriyet τον Ερντογάν, κατηγορώντας των για «άγνοια».
«Ο χορός ήταν μέρος του δρωμένου One Billion Rising. Δεν ήταν ένα δρώμενο στη μνήμη της Εζγκετζάν», είπε η βουλευτής του αντιπολιτευτικού κόμματος, προσθέτοντας ότι ο Ερντογάν είναι υπεύθυνος για το γεγονός ότι τα βιαια περιστατικά κατά των γυναικών στην Τουρκία έχουν αυξηθεί σε 1.4000% σε δώδεκα χρόνια.
http://ikypros.com/?p=84610#sthash.spRZljk0.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου