Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Φρικτός θάνατος γυναίκας από επίδοξο βιαστή στην Τουρκία

Στην Τουρκία τα τελευταία πέντε χρόνια δολοφονήθηκαν 1134 γυναίκες. Τέσσερις στις δέκα γυναίκες υπήρξαν θύματα βίας και το 89% αυτών των γυναικών δεν κατάγγειλε το περιστατικό. Το 2014 δολοφονήθηκαν 281 γυναίκες από άντρες, 109 γυναίκες και παιδιά ήταν θύματα βιασμού ή απόπειρας βιασμού, 560 γυναίκες τραυματίστηκαν. Αυτά είναι τα στοιχεία που έδωσε σε συνέντευξη Τύπου η βουλευτής του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Αϊλίν Ναζλιάκα, η οποία επισημαίνει ότι σε σχέση με το 2013 υπήρξε αύξηση βίας κατά των γυναικών σε ποσοστό 31%.
 

Τα στοιχεία αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία αυτές τις μέρες στην Τουρκία έπειτα από τον φόνο της 20χρονης Οζγκετζάν Ασλάν, η οποία σκοτώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου στο λεωφορείο στην Μερσίνα όταν ο οδηγός του προσπάθησε να την βιάσει και εκείνη αντιστάθηκε. Ήταν η τελευταία επιβάτης του λεωφορείου και ο 26χρονος οδηγός άλλαξε κατεύθυνση, την πήγε σε ένα απόμερο μέρος και προσπάθησε να την βιάσει.

Η κοπέλα του έριξε σπρέι πιπεριού στο πρόσωπο και εκείνος τότε εξοργίστηκε, μαχαίρωσε την 20χρονη αρκετές φορές και στο τέλος την χτύπησε με σιδηρολοστό. Με την βοήθεια του πατέρα και του φίλου του έριξαν στο πτώμα της κοπέλας βενζίνη και το έκαψαν για να εξαφανίσουν οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο και έριξαν τη σωρό της στην όχθη ενός ποταμού στην Μερσίνα.

Τελικά έπειτα από καταγγελία των γονιών της, άντρες της στρατοχωροφυλακής εντόπισαν το λεωφορείο, βρήκαν κηλίδες αίματος καθώς και το καπέλο της Οζγκετζάν, στοιχεία που οδήγησαν στην σύλληψη και των τριών δραστών.

Η δολοφονία της 20χρονης Οζγκετζάν προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις σε όλη την Τουρκία. Σε πολλές πόλεις της χώρας πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις με αίτημα να τερματιστεί η βία κατά των γυναικών. Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και η σύζυγός του Εμινέ τηλεφώνησαν στην οικογένεια της κοπέλας καταδικάζοντας τον φόνο.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι θα γίνουν αναγκαίες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών. Δηλώσεις έκαναν και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενώ Υπουργός ΕΕ Μπολκάν Μποζκίρ έθεσε μάλιστα και θέμα επιστροφής της θανατικής ποινής. η οποία είχε καταργηθεί το 2000.

Μάλιστα ανέφερε πως αν ο ίδιος ζούσε παρόμοιο περιστατικό θα έπαιρνε την δικαιοσύνη στα χέρια του! Υπέρ της θανατικής ποινής τάχθηκε και η Υπουργός Οικογένειας η οποία επισκέφθηκε την οικογένια της 20χρονης στην Μερσίνα.

Την οικογένεια της κοπέλας επισκέφθηκαν και οι κόρες του Τούρκου Προέδρου Σουμεγιέ και Εσρά εκφράζοντας τα συλλυπητήριά τους. Ο πατέρας της δολοφονημένης κοπέλας είπε πάντως πως θέλει να εφαρμοστεί η θανατική ποινή αν και ανέφερε πως δεν ξέρει αν αυτό θα λύσει το πρόβλημα.

Πηγή: ikypros/ΚΥΠΕ
http://ikypros.com/?p=84463#sthash.BJTJwI8K.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου