Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Η διάλεξη Ο. Ναμί στο LSE, η ανάγκη εξέτασης των σχέσεων LSE/Τουρκίας, Ελληνικού Παρατηρητηρίου και το φαινόμενο Λίντσευ


Το Τμήμα Σύγχρονων Τουρκικών Σπουδών του London School of Economics, το οποίο χρηματοδοτείται από την Τουρκία, την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας και άλλες τουρκικές εταιρίες, διοργάνωσε για τις 17 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 6.30 το απόγευμα διάλεξη στην Graham Wallace του 5ου ορόφου του παλαιού κτιρίου του Πανεπιστημίου, με ομιλητή τον Τουρκοκύπριο κ. Οζντίλ Ναμί με τίτλο « Ποίο το μέλλον των συνομιλιών για το Κυπριακό».


Με την διαφορά ο κ. Ναμί διαφημιζόταν στη πρόσκληση, φυλλάδια, ιστοσελίδες και αλλού ως « Η Αυτού Εξοχότης Υπ. Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» ( χωρίς εισαγωγικά). Με προεδρεύων της εκδήλωσης τον Βρετανό συγγραφέα Δρ. Τζέιμς Κερ Λίντσευ  ο οποίος κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα  βιβλίο στο οποίο εν ολίγοις εισηγείται λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Στη παρουσίαση του εν λόγω βιβλίου  (που διοργάνωσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο)  είχε καλέσει  και τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή κ. Ε. Ολγκούν, ο οποίος μίλησε για λύση εκτός του κουτιού και όχι μόνον. Δηλαδή για αναγνώριση και δύο κράτη όπως προωθεί και το βιβλίο του Τζέιμς Κερ Λίνσευ (βλέπε Σημερινή 15 Δεκεμβρίου 2015 σελ. 6 και Ελευθερία Λονδίνου 4 Δεκεμβρίου 2014 σελ. 8 και 9).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τμήματος τουρκικών σπουδών του LSE ο κ.Ναμί θα μιλούσε «για τα 50 χρόνια αποτυχίας στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού και ότι πέρσι με την κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014 οι δύο πλευρές έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς την ενοποίηση, και ότι με την διακήρυξη επανέλαβαν για ακόμα μια φορά την δέσμευση των δύο λαών για λύση βασισμένη στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Θα αναφερθεί στην επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου στην Κύπρο και του νέου ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ. Παρόλα αυτά όμως ένα χρόνο μετά την κοινή διακήρυξη οι προσπάθειες βρίσκονται εξανεμισμένες λόγω της απόφασης του Ελληνοκύπριου ηγέτη να διακόψει μονομερώς τις συνομιλίες…πολλοί λένε ότι δεν θα υπάρξει λύση στο εγγύς μέλλον και η αυτού εξοχότης (δίχως εισαγωγικά βέβαια) θα αναφερθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος και την προσέγγιση στο θέμα των υδρογονανθράκων για μια λύση συνολική λύση του προβλήματος».
Η είσοδος ήταν  ελεύθερη σύμφωνα με όλες τις ανακοινώσεις και προσκλήσεις.
Η γράφουσα το πρωί της 17ης Φεβρουαρίου 2015 με ανταπόκρισή της από το Ράδιο Πρώτο στην Κύπρο ανέφερε την επικείμενη διάλεξη και την προβολή του ψευδοκράτους.
Εν τω μεταξύ οι διαμαρτυρίες είχαν ήδη ξεκινήσει από το πρωί της 17ης προς την διεύθυνση του Πανεπιστημίου από τους Κύπριους Φοιτητές του ιδίου Πανεπιστημίου ως προς την απαράδεκτη αναγνώριση των κατεχομένων διαφημίζοντας τον κ. Ναμίως Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, εις αντίθεση με ψηφίσματα του Οργανισμού Η. Εθνών και με την πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου που δεν αναγνωρίζει το κατοχικό καθεστώς.
Μετά, λοιπόν,  από την δυναμική παρέμβαση του  Cypriot Society των φοιτητών του LSE, η διεύθυνση προφανώς επενέβη και οι διοργανωτές κατέβασαν  όλα τα flyers, δηλαδή τα  διαφημιστικά  από τα κτίρια του Πανεπιστημίου,  και άλλαξε η περιγραφή της εκδήλωσης. Αντί για ΥΠΕΞ της ΤΔΒΚ διόρθωσαν και παρουσίαζαν τον κ. Ναμί  ως εκπρόσωπο της τ/κ κοινότητας.  Αυτό είδαμε να διορθώνεται ΜΕΡΙΚΩΣ στην ιστοσελίδα των Τουρκικών Σπουδών. Λέγω μερικώς γιατί και ενόσω αφαιρέθηκε η ιδιότητα του «Υπ. Εξ. ΤΔΒΚ», παρέμεινε το Η.Ε  (His Excellency – Αυτού Εξοχότης).
Title: “What the Future Holds for the Cyprus Talks”
Speaker: H.E. Mr. Özdil NamiA Representative of the Turkish Cypriot Community
Chair: Dr. James Ker-Lindsay, LSE
Date: Tuesday, 17 February 2015
Time: 19:30 – 20:30
Venue: Graham Wallace Room , 5th Floor, Old Building , LSE

Παράλληλα οι διοργανωτές άλλαξαν και τον τόπο της εκδήλωσης. Το απόγευμα όταν έφθασα εκεί, ήμουν το δεύτερο άτομο, πρώτος ήταν ένας Τουρκοκύπριος νεαρός. Είδαμε μια ανακοίνωση  στη πόρτα που έλεγε ότι άλλαξε ο χώρος της διάλεξης και μας παρέπεμπε σε άλλο κτίριο. Το βρήκαμε και εκείνο με την διαφορά ότι το εν λόγω κτίριο είχε Φρουρούς Ασφάλειας οι οποίοι μας είπαν ότι οι διοργανωτές άλλαξαν τη διαδικασία, η διάλεξη θα ήταν κλειστή και η είσοδος θα επιτρεπόταν αποκλειστικά  και μόνο στους φοιτητές και προσωπικό του Πανεπιστημίου, επικαλούμενοι ότι υπήρχε φόβος για… διαμαρτυρίες! (Θα επεκταθώγι΄αυτό στο επόμενο άρθρο).
Τελικά καθόλου καλά δεν πήγε η διάλεξη του κ. Οζντίλ Ναμί η οποία έγινε ενώπιον λιγοστών φοιτητών μεταξύ των οποίων και δικών μας  που φοιτούν στο LSE Και οι οποίοι  στρίμωξαν τον κ. Ναμί με ερωτήσεις που προφανώς ενόχλησαν τόσο τον ίδιο όσο και τους διοργανωτές και τον παρουσιαστή του, θιασώτη των δύο κρατών στην Κύπρο, Βρετανό Δρ Τζέιμς Κερ-Λίντσεϊ.
Το ΜΕΤΩΠΟ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ εξέδωσε και εκείνο αυθημερόν ανακοίνωση που αναρτήθηκε και στο facebookεπικρίνοντας τη στάση του Πανεπιστημίου για την προβολή του κ. Ναμί ως υπουργού του κατοχικού καθεστώτος καθώς επίσης πληροφορίες μας λένε ότι διαβήματα έγιναν και από  πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας προς την διεύθυνση του Πανεπιστημίου.
Σχέσεις LSE/ ΤΟΥΡΚΙΑΣ  και η Έρευνα Λόρδου Woolf
Το  γεγονός αυτό  για να μην αναφερθώ σε προηγούμενα, ίσως να φέρνει στην επιφάνεια πλέον την ανάγκη να εγερθεί θέμα διερεύνησης των σχέσεων του Πανεπιστημίου με την Τουρκία. Θυμίζω ότι το London School of Economics είχε έντονα επικριθεί στο παρελθόν για τις σχέσεις του με το καθεστώς Γκατάφι της Λιβύης με αποτέλεσμα να παραιτηθεί της θέσεώς του το Μάρτιο του 2011 ο Διευθύνων Σύμβουλος του LSE Sir Howard Davies για αποδοχή  £1.5 εκατομμυρίου  λιρών  ως δώρο  από το γιό τουΓκατάφι που σπούδασε εκεί και εξασφάλισε PhD. Το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου διέταξε  ανεξάρτητη έρευνα την οποία ανέλαβε ο  Αρχιδικαστής Λόρδος Γούλφ. Η επικριτική έρευνα του Αρχιδικαστή Γούλφ (η οποία αναφερόταν και σε χρηματοδότηση από την Τουρκία σε κάποιες σελίδες)  τελείωσε και δόθηκε το Νοέμβριο του 2011 με 15 εισηγήσεις τις οποίες το πανεπιστήμιο δέχθηκε να ακολουθήσει.  Μεταξύ των εισηγήσεων ήταν και η ετοιμασία  κώδικα ηθών που να προστατεύουν το Πανεπιστήμιο από πιθανούς κινδύνους ως προς τη φήμη του.
Ο σημερινός πρόεδρος  (που αντικατέστησε τον  Sir Howard Davies ) του LSE είναι ο Ιρλανδός και πρώην Γενικός Εισαγγελέας της Ιρλανδίας  Sir Peter Sutherland, συν άλλοις  είναι Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την Μετανάστευση,  μη-εκτελεστικός Σύμβουλος της Goldman Sachs International και Επίτιμος Πρόεδρος της Trilateral Commission (της οποίας μέλος είναι και ο τέως Πρόεδρος της Κύπρου Γ. Βασιλείου).  Ως μέλη του Court of Governors του LSE περιλαμβάνονται και οι Stelios Haji-Ioannou and Spiros Latsis.
Πιθανόν  η σωστή απόφαση του Πανεπιστημίου να διορθώσει τα πράγματα την υστάτη,  μετά τις διαμαρτυρίες καταρχήν των δικών του φοιτητών του Cypriot Society, να οφείλεται και στο προηγούμενο με την υπόθεση Γκατάφι και την έκθεση  ΛόρδουWoolf.
Θέμα και με τον Βρετανό DrJames Ker Lindsay/ Ελληνικό Παρατηρητήριο
Επιπλέον εγείρεται θέμα και για τον Βρετανό  Δρ Τζέιμς Κερ-Λίντσευ, με τον οποίο συνεργάζεται το Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου, στο LSE,  ο οποίος «ξεγυμνώθηκε» πλέον και δεν μπορεί ένας  να επικαλείται αντικειμενικότητα για το ρόλο του. Ως ακαδημαϊκός  που ασχολείται με θέματα Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, πώς  νομιμοποιείται να παρουσιάζει στο διεθνώς γνωστό LSE έναν, ας πούμε έτσι γενναιόδωρα, αντιπρόσωπο κοινότητας, σαν Υπουργό Εξωτερικών ενός ΜΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. Ο κύριος αυτός δεν έκανε ατόπημα,  αλλά αδίκημα εφόσον με την συμμετοχή του ως προεδρεύων, ενσυνείδητα συνέτεινε στην προβολή  του κατοχικού καθεστώτος (βλέπε σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ ειδικά το 550.   Επομένως και ο ρόλος του κ. Λίντσευ τίθεται προς άμεσο προβληματισμό έχοντας υπόψη παράλληλα ότι  ήταν υποστηρικτής του Σχεδίου Ανάν με συμμετοχή στα σεμινάρια της Οξφόρδης  για το ΝΑΙ και πως να ξεπεραστεί το ΟΧΙ, συγγραφέας βιβλίου για δύο κράτη και αναγνώριση και όχι μόνον. Η συμμετοχή του στην προβολή του κ. Ναμί τον εξέθεσε πλέον δίχως καμία δικαιολογία…
΄Ομως, για το φαινόμενο Τζέιμς Κερ Λίντσευ περισσότερα στο επόμενο άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου