Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Τι γυρεύει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών την 1η Απριλίου στα κατεχόμενα!


Αλήθεια τι γυρεύει ο Βρετανός Υπουργός κ. Φίλιπ Χάμοντ στην Κύπρο και ειδικά στα κατεχόμενα την 1η Απριλίου;  Ορθά τοποθετεί τα πράγματα ο Άριστος Μιχαηλίδης του Φιλελευθέρου. Μήπως έγιναν παραστάσεις από την ηγεσία της ομογένειας για αυτή την προσβολή και πισομαχαιριά του Φόρειν ΄Οφις;   
Πολύ το αμφιβάλω αν το έχει καν προσέξει κανένας πόσο μάλλον να γίνουν παραστάσεις δυστυχώς.

Αυτά τους επιτρέπουμε να κάνουν δίχως καμία διαμαρτυρία και νομίζουμε ότι... επιτελούμε και έργο μέγα για «καλυτέρευση των σχέσεων των δύο χωρών» τρομάρα μας.

Έπρεπε να ήταν κάτι αντίστοιχο με τους Τουρκοκύπριους και θα βλέπαμε πόση φασαρία και παραστάσεις θα λάμβαναν χώρα και με ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ μάλιστα, μέχρι και... συζήτηση στη τουρκόφιλη Βουλή των λόρδων θα διοργάνωναν οιφιλότουρκοι λόρδοι και «σιοκαρισμένες» βαρόνες τουρκικής και μη καταγωγής.  

Δεύτερο άρθρο για το ίδιο θέμα  Κώστα Βενιζέλου.   Φανούλα Αργυρού – Λονδίνο.



 

Τι γυρεύει ο Βρετανός υπουργός την 1η Απριλίου

Τι γυρεύει ο Βρετανός υπουργός την 1η Απριλίου
Ιδού ξανά η βρετανική πολιτική έναντι της Κύπρου στο μεγαλείο της. Για να αποδειχθεί ξανά, και επετειακά αυτή τη φορά, πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε με τις βρετανικές δολοπλοκίες, ακόμα και την ώρα που παριστάνουν τους εταίρους και μας βοηθούν σε ζητήματα όπως τον εκσυγχρονισμό της κρατικής μηχανής ή και την καταστολή του χουλιγκανισμού και νομίζουν οι ηγέτες μας ότι μπορούν να συνεργαστούν μαζί τους και στο Κυπριακό και να υπογράφουν υποκριτικά μνημόνιασυναντίληψης. Ο υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, θα έρθει στην Κύπρο 31 Μαρτίου, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και την 1η Απριλίου θα περάσει στα κατεχόμενα για να συναντηθεί με τον Ντερβίς Έρογλου. Την 1η Απριλίου, που για τους Ελληνοκύπριους είναι η πιο συμβολική μέρα για τις σχέσεις τους με τους Βρετανούς. Είναι η μέρα που μνημονεύουν τους νεκρούς τους και στρέφουν την προσοχή τους στα βρετανικά εγκλήματα της αγχόνης, του Μαχαιρά, του Δικώμου, για τα οποία η Βρετανία όχι μόνο δεν απολογήθηκε ακόμα, αλλά στα μουσεία και στην ιστορία της παρουσιάζει πάντα τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ ως τρομοκράτες. (Αυτό ειδικά, το λέμε για τους αμνήμονες ανιστόρητους, που μας υποδεικνύουν να τα ξεχάσουμε αυτά για να πάμε μπροστά όπως ξέχασαν τα ναζιστικά εγκλήματα η Γερμανία και η Γαλλία, παραμερίζοντας όμως το γεγονός ότι η Γερμανία απολογήθηκε και απολογείται κάθε χρόνο).
 Δεν είναι βέβαια χειρότερο αυτό που θα κάνει ο Φίλιπ Χάμοντ από το ότι ο προηγούμενος Βρετανός πρέσβης, Πίτερ Μίλετ, τέλεσε στην κατεχόμενη Κερύνεια αποκαλυπτήρια μνημείου για τους Βρετανούς που σκοτώθηκαν κατά τον αγώνα της ΕΟΚΑ. Κι αυτό ως συνέχεια της ιστορίας και κυρίως της βρόμικης εμπλοκή των Βρετανών στις σχέσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Για όσους γνωρίζουν, για παράδειγμα, τη σφαγή τωνΚοντεμενιωτών (12/6/1958) δεν ξεχνούν ποτέ ότι τους 35 Κοντεμενιώτεςτους συνέλαβαν Βρετανοί στρατιώτες και τους περιέφεραν μέσα στο τουρκοκυπριακό χωριό Κιόνελι αφήνοντας μπροστά τους να πορεύονται Τουρκοκύπριοι μοτοσικλετιστές, που καλούσαν το πλήθος να ξεσηκωθεί εναντίον των άοπλων Ελληνοκυπρίων. Τελικά οι Βρετανοί τους εγκατέλειψαν στα χέρια του όχλου όταν τους έστειλαν να επιστρέψουν στο χωριό τους με τα πόδια μέσα από χωράφια, όπου ο όχλος τους επιτέθηκε με ρόπαλα και γεωργικά εργαλεία. Οι περισσότεροι κατάφεραν vα διαφύγουν τραυματισμένοι, αλλά άφησαν πίσω τους οκτώ νεκρούς. Οι Βρετανοί νίπτουν ακόμα τα χείρας… (Αυτά, για να μην ξεχνούμε την ιστορία, μέρες που είναι, σε πείσμα όσων την κάνουν λάστιχο και την φέρνουν στα μέτρα τους.) Λοιπόν, από τότε οι Βρετανοί δεν έπαψαν ποτέ να υποδαυλίζουν το φυλετικό μίσος μεταξύ των δύο κοινοτήτων και να πριονίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία.
 Η επίσκεψη του Φίλιπ Χάμοντ στον Έρογλου, που εκτός των άλλων είναι και μια πρωτοφανής στήριξη του Φόρειν Όφις στον πιο σκληροπυρηνικό υποψήφιο του κατοχικού καθεστώτος για την ψηφοφορία της 19ης Απριλίου (θα έπρεπε γι΄ αυτό να αντιδρούν και οι Τουρκοκύπριοι) αποτελεί μια προκλητική συνέχεια της ιστορίας και της υπονομευτικής βρετανικής πολιτικής. Γι΄ αυτό και η κυπριακή ηγεσία οφείλει να αντιδράσει και να αρνηθεί να τον συναντήσει. Έστω και για να στείλει με αξιοπρέπεια το μήνυμα ότι δεν αποδέχεται και δεν είναι υπόδουλη στη βρετανική πολιτική. Εξάλλου, δεν έχει να προσφέρει τίποτε απολύτως ή, πάντως, τίποτε θετικό στις προοπτικές του Κυπριακού.

Άριστος Μιχαηλίδης



Ο Βρετανός ΥΠΕΞ στα κατεχόμενα
Αγγλικό «προεκλογικό» δώρο στον Ντερβίς την 1η Απριλίου, επέτειο της έναρξης του Απελευθερωτικού Αγώνα!!!
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ που έρχεται στις 31 Μαρτίου, θα πραγματοποιήσει επαφές με την κυπριακή κυβέρνηση αυθημερόν και την επόμενη, την πρωταπριλιά, θα συναντηθεί στα κατεχόμενα με τον ΝτερβίςΈρογλου.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών επιλέγει να μεταβεί στα κατεχόμενα την 1η Απριλίου (επέτειος έναρξηςεθνικοαπελευθερωτικού αγώνα κατά της αποικιοκρατίας), δεκαοκτώ ημέρες πριν τις ψευδοεκλογές.
Ξένος διπλωμάτης, η χώρα του οποίου παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και διεργασίες στο Κυπριακό, σημείωνε πως η επίσκεψη αυτή στα κατεχόμενα και η συνάντηση με τον Ντερβίς Έρογλου συνιστούν εν πολλοίς στήριξη στον σκληροπυρηνικό κατοχικό ηγέτη στις ψευδοεκλογές της 19ης Απριλίου. Ακόμη κι εάν δεν είναι αυτή η πρόθεση του Φόρεϊν Όφις, θεωρείται δεδομένο πως οΝτερβίς Έρογλου θα αξιοποιήσει πολιτικά και προεκλογικά τη συνάντησή του με τον Φίλιπ Χάμοντ.
Δεν έχουν γίνει γνωστές οι διευθετήσεις και οι λεπτομέρειες για τη μετάβαση του Βρετανού ΥΠΕΞ στην κατεχόμενη Κύπρο, πλην όμως έχει σημασία και ο χώρος που θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση.
Σημειώνεται πως ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε συναντήσει τον Έρογλου στην οικία του, δίπλα στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο, και δεν υπήρχαν στον χώρο σημαίες του ψευδοκράτους.
Στις ελεύθερες περιοχές, ο Φίλιπ Χάμοντ θα συναντηθεί με τον πρόεδροΑναστασιάδη και με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, στα πλαίσια δείπνου εργασίας.
Είναι προφανές πως η Λευκωσία θέλει να κρατήσει χαμηλούς τόνους για την παρουσία του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών. Ιδιαίτερα όταν από αυτή την επίσκεψη δεν αναμένονται οποιαδήποτε αποτελέσματα. 
Όπως έχει αποκαλύψει ο «Φ», την επίσκεψη έχει ζητήσει ο επικεφαλής τουΦόρεϊν Όφις και, όπως τόνιζαν ενημερωμένες πηγές, η βρετανική πλευρά προτάσσει ευρωπαϊκά θέματα που θέλει να προωθήσει ο πρωθυπουργόςΚάμερον στην Ένωση ενόψει εκλογών στη χώρα του. Είναι μια καθαρά προεκλογική επίσκεψη, κατά την οποία ο Βρετανός αξιωματούχος δεν έχει τη δυνατότητα να προβεί σε ουσιαστικές συζητήσεις ή και να δεσμεύσει την απερχόμενη κυβέρνησή του. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι οι εκλογές στη Βρετανία θα διεξαχθούν στις 7 Μαΐου. 
«Μια στο καρφί και μια στο πέταλο»
Το Λονδίνο υιοθετεί έναντι της Λευκωσίας την τακτική «μια στο καρφί και μια στο πέταλο». Την ώρα που παρασκηνιακά συνεχίζει τις τρικλοποδιές στη Λευκωσία, την υπονόμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διάφορα επίπεδα, τη στήριξη των τουρκικών θέσεων, παρουσιάζεται να βοηθά στα θέματα λειτουργίας του κράτους.
Στα θέματα μεταρρύθμισης, οργάνωσης του κράτους και υπηρεσιών υπάρχει τεχνοκρατική αρωγή από τη βρετανική κυβέρνηση, κυρίως μετά τα γεγονότα του Μαρτίου του 2013, με τις ισοπεδωτικές αποφάσεις του Eurogroup.
Σημειώνεται ότι το Λονδίνο, παράλληλα με τα πιο πάνω, πρωταγωνιστεί στο θέμα του χαλλουμιού στηρίζοντας, για πολιτικούς λόγους, τα αιτήματα των Τουρκοκυπρίων παραγωγών. Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί το θέμα αυτό «αιτία πολέμου» και το διαμήνυσε στο Λονδίνο.

 Κώστας Βενιζέλος

Φιλελεύθερος 26.3.2015

www.tanea-london.net  26.3.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου