Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Δημιουργία πράσινων σημείων στην Κύπρο *



Είναι επιτακτική ανάγκη οι αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν με ακόμα πιο γοργούς ρυθμούς τις διαδικασίες για δημιουργία πράσινων σημείων σε δήμους και κοινότητες στην Κύπρο. Με αυτό τον τρόπο θεωρώ πως θα αντιμετωπιστεί ακόμα πιο αποτελεσματικά το πρόβλημα των σκουπιδότοπων που μολύνουν το φυσικό περιβάλλον, υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής, την δημόσια υγεία και ασφάλεια των πολιτών.
Ακόμα ένα διαχρονικό πρόβλημα που πραγματικά δεν μας τιμά καθόλου και μας αφήνει ανεπανόρθωτα εκτεθειμένους έναντι των επόμενων γενεών που θα έρθουν αλλά και έναντι στο φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε.

Οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να οριοθετήσουν μια συγκεκριμένη έκταση γης στα γεωγραφικά τους όρια, και να προχωρήσουν στην περίφραξη της, ούτως ώστε να επιτυγχάνεται ο αποτελεσματικός έλεγχος των αντικειμένων που θα εναποθέτουν οι πολίτες, για να γίνεται από την αρχή σωστή διαλογή των άχρηστων υλικών. Τα πράσινα σημεία θα πρέπει να λειτουργούν συγκεκριμένες μέρες και ώρες της βδομάδας, υπό την επίβλεψη ‘’ειδικού φρουρού’’. Επίσης θα πρέπει να γίνει σωστή και ενδελεχής ενημέρωση στους πολίτες για το τι είναι τα πράσινα σημεία, ποιος ο ρόλος τους και τι είδους υλικά επιτρέπεται να εναποθέτουν σε αυτά.

Στα πράσινα σημεία οι πολίτες έχουν την δυνατότητα να εναποθέτουν:

Πράσινα απόβλητα κήπου (φύλλα, χόρτα, γρασίδι, λεπτά κλαδιά), Έπιπλα (διάφορα ογκώδη αντικείμενα, στρώματα, τραπέζια, καναπέδες) Ξυλεία (κλαδιά, ξύλινες συσκευασίες), Μέταλλα (ανάμεικτα μέταλλα), Χαρτί – χαρτόκουτα (εφημερίδες, περιοδικά, διαφημιστικά, χαρτί γραφείου) P.M.D. (πλαστικά μπουκάλια, μεταλλικές συσκευασίες, συσκευασίες Tetra Pak) Γυάλινες συσκευασίες (γυάλινα μπουκάλια και βαζάκια), Ρουχισμό – τσάντες – παπούτσια – ζώνες, Ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό (λαμπτήρες φθορισμού) Σύμμεικτα απόβλητα (ανάμεικτα οικιακά απόβλητα) και Οικιακές μπαταρίας μέχρι 2 Kg.

Επίσης μια σημαντική καινοτομία που εφάρμοσε ο δήμος Λευκωσίας, και του αξίζουν αρκετά μπράβο, είναι εάν οι δημότες επιθυμούν την μεταφορά άχρηστων αντικειμένων και υλικών από τα σπίτια τους στο πράσινο σημείο, συνεργείο του δήμου έχει την δυνατότητα να προβεί στην μεταφορά των άχρηστων υλικών μετά από σχετική χρέωση.

Το επαρχιακό γραφείο Οικολόγων Λάρνακας, το τελευταίο χρονικό διάστημα δέχθηκε αρκετά παράπονα από κάτοικους χωριού της Λάρνακας, σχετικά με την αυθαίρετη δημιουργία «Πράσινου Σημείου» και τις απαράδεκτες συνθήκες που σε αυτό επικρατούν. Συγκεκριμένα, κάτοικοι μεταξύ άλλων πετάνε εντόσθια κουνελιών και κοτόπουλων, που σφάζουν για δική τους κατανάλωση, μέχρι και χαρτιά υγείας, μετατρέποντας το χώρο σε σκουπιδότοπο. Συχνό είναι και το φαινόμενο πρόκλησης πυρκαγιών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επικρατούσα κατάσταση σε περιβαλλοντικό επίπεδο όσο και σε επίπεδα δημόσιας υγείας, ασφάλειας και ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Θα πρέπει η Κυπριακή πολιτεία, να δώσει επιτέλους σωστές κατευθύνσεις και οδηγίες στις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης σχετικά με τη δημιουργία και χρήση των πράσινων σημείων, για αποφυγή τραγικών δυσμενών εξελίξεων, όπως συμβαίνει στο πιο πάνω αναφερόμενο χωριό της Λάρνακας.

*του Σταύρου Χατζησάββα

Επαρχιακός Γραμματειακός Λειτουργός Γραφείου Οικολόγων Λάρνακας

askhadjisavva.blogspot.com / s.hadjisavvas@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου