Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Αυτή είναι η ψυχολογία του ερωτικού τριγώνου

Το έχουμε δει να συμβαίνει σε δεκάδες κινηματογραφικές ταινίες και σε βιβλία. Ένας άντρας ερωτευμένος με δύο γυναίκες ή μία γυναίκα ερωτευμένη με δύο άντρες.
Είναι όντως δυνατό να τρέφουμε εξίσου δυνατά συναισθήματα για δύο ανθρώπους ταυτόχρονα; Μήπως το ερωτικό τρίγωνο δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια περίτεχνη πλάνη του μυαλού;

Σύμφωνα με την Ramani Durvasula, ψυχολόγο και καθηγήτρια Ψυχολογίας στο UCLA, είναι δυνατό να είναι κάποιος ερωτευμένος με δύο άτομα ταυτόχρονα. «Υποθέτουμε ότι ο έρωτας έχει μία μόνο γεύση, δεν είναι όμως τόσο απλό. Με άλλα λόγια, το παγωτό σοκολάτα-μέντα και το παγωτό φράουλα είναι διαφορετικά μεταξύ τους, είναι όμως εξίσου νόστιμα», δηλώνει χαρακτηριστικά η ειδικός.
«Είμαστε σύνθετα, πολύπλοκα όντα και είναι πέρα για πέρα δυνατό δύο διαφορετικά στοιχεία σε δύο διαφορετικούς ανθρώπους να μας είναι εξίσου ελκυστικά», εξηγεί η Durvasula. Όσο μεγαλώνουμε και εξελισσόμαστε, μπορεί λοιπόν να μας τραβούν άνθρωποι που συμπληρώνουν διαφορετικές πτυχές του εαυτού μας.
Παράλληλα, η ειδικός αναφέρει ότι η ερωτική έλξη είναι μια εμπειρία εντόνως βιολογική. Ακόμη κι αν κάποιος βρίσκεται σε μόνιμη σχέση, μπορεί να γνωρίσει ένα καινούργιο πρόσωπο που θα ταράξει το... ορμονικό του σύστημα. Στην περίπτωση αυτή, η έλξη δεν έχει να κάνει τόσο με το συναίσθημα ή την προσωπικότητα, αλλά προκύπτει από καθαρά βιολογικές διεργασίες που βρίσκονται έξω από τον έλεγχό μας.
Και μετά τι;
«Όσο άσχημο κι αν ακούγεται, πρέπει να φτιάξεις μια λίστα με τα υπέρ και τα κατά», είναι η συμβουλή της ψυχολόγου για κάποιον που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο υποψήφιους συντρόφους. Προειδοποιεί βέβαια ότι η απόφαση θα πρέπει να βασίζεται στη λογική και όχι μόνο στο πάθος της στιγμής και υποστηρίζει ότι η συντροφικότητα είναι αυτή που πάντα νικά στο τέλος. Με άλλα λόγια, η ζυγαριά θα πρέπει να γείρει προς το πρόσωπο που ανταποκρίνεται στις επιθυμίες και τους στόχους μας για το μέλλον, στο πρόσωπο που μπορούμε να φανταστούμε ότι θα είναι στο πλάι μας για πάντα.


Πηγή: http://www.onmed.gr/sexoualikothta/item/333690-i-psyxologia-tou-erotikoy-trigonou#ixzz3jtLkLEd7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου