Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Η γοητευτική Γαλλίδα υπουργός Παιδείας συνόδευσε τον Ολάντ στην Αθήνα

Aπό ωραίες γυναίκες «περιτριγυρίζεται» συνήθως ο Φρανσουά Ολάντ, με μερικές εξ αυτών να αποτελούν στελέχη της κυβέρνησής του. Η υπουργός Παιδείας της γαλλικής κυβέρνησης, Ναζά Βαλό-Μπελκασέμ συνόδευσε τον γάλλο πρόεδρο στην Αθήνα και τράβηξε, εκτός από τα φλας των φωτογράφων και πάρα πολλά βλέμματα.

Η 38χρονη, μαροκινής καταγωγής είναι την πρώτη και νεότερη γυναίκα που ανέλαβε το 2012 το ιδιαίτερα σημαντικό, για τη Γαλλία χαρτοφυλάκιο, του υπουργείου Παιδείας.
Γεννήθηκε στο Μαρόκο στις 4 Οκτωβρίου του 1977, όπου παρέμεινε για πέντε χρόνια, πριν μεταναστεύσει με την οικογένειά της για τη Γαλλία. Μεγάλωσε με δυσκολίες στα προάστια της Αμιέν – με άλλα έξι αδέλφια- με έναν συντηρητικό και αυστηρό πατέρα. Τα βιβλία ήταν η διέξοδός της και φαίνεται πως διαμόρφωσαν ένα λαμπρό μέλλον γι” αυτήν.
Σπούδασε νομικά και στη συνέχεια στο φημισμένο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών, από τους κόλπους του οποίου βγαίνει η ελίτ της γαλλικής πολιτικής σκηνής. Εκεί γνώρισε τον σύζυγό της Μπορίς Βαλό, συνεργάτη του Φρανσουά Ολάντ και αναπληρωτή προσωπάρχη στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Το 2002 μπήκε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) και δεν άργησε να ανελιχθεί. Η οικογένειά της δεν είχε καμία σχέση με την πολιτική, αλλά αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά όταν το ακροδεξιό, λεπενικό Εθνικό Μέτωπο (FN) έκανε την έκπληξη.
Τότε αποφάσισε να παλέψει για κάτι διαφορετικό. Η ίδια δηλώνει σήμερα ότι «δεν έχει πολιτικούς ήρωες» όμως τότε μπήκε ενεργά στην πολιτική αποφασίζοντας να κάνει «μία ισόβια δέσμευση απέναντι στις κοινωνικές αδικίες και τις ανισότητες».
To 2007 η Βαλό-Μπελκασέμ ήταν εκπρόσωπος Τύπου της υποψήφιας προέδρου της Γαλλίας,Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία θεωρείται μέντοράς της, ενώ πέντε χρόνια αργότερα ήταν εκπρόσωπος της καμπάνιας του Ολάντ.
Από το 2008 έως το 2013 διετέλεσε μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Λιόν. Με τη νίκη του επικεφαλής των Σοσιαλιστών ανέλαβε το υπουργείο για τα Δικαιώματα των Γυναικών, ενώ από το 2014 μέχρι σήμερα είναι επικεφαλής του υπουργείου Παιδείας.
Δέχθηκε ρατσιστικές επιθέσεις από τους Γάλλους εθνικιστές (μερίδα του Τύπου που πρόσκειται στο FN) όμως εκείνη περιγράφει τον εαυτό της ως «αγνό προϊόν της γαλλικής δημοκρατίας», η οποία δεν διακρίνει εθνική καταγωγή, φύλο ή θρήσκευμα, παρά μόνο πολίτες με δικαιώματα και υποχρεώσεις.
To γαλλικό Vogue την είχε χαρακτηρίσει τον περασμένο Απρίλιο ως «το νεανικό, νέο πρόσωπο της Γαλλίας» και όχι άδικα, αφού η μητέρα διδύμων, που συνδυάζει πολιτική καριέρα υψηλού επιπέδου με το νοικοκυριό, θεωρείται ως ένα από τα ανερχόμενα αστέρια του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου