Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Το μνημόνιο φεύγει… η ανάπτυξη πως έρχεται ;

Τα θετικά σχόλια για την οικονομική πορεία της Κύπρου και για την σύντομη αποχώρησή της από το μνημόνιο δημιουργούν ένα πνεύμα αισιοδοξίας για την οικονομική κατάσταση και το μέλλον της χώρας.

Τα σχόλια του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, αφορούσαν και την οικονομική κατάσταση της Κύπρου.  Όπως ανέφερε η Κύπρος έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, παρουσιάζοντας μια  ταχύτερη και ισχυρότερη ανοδική πορεία σε σχέση με τις αρχικές υποθέσεις, κατά την είσοδό της στο πρόγραμμα. Επιπρόσθετα τα μέτρα που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Κύπρο επιτεύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό χωρίς να χρησιμοποιηθούν όλα τα χρήματα που ήταν διαθέσιμα στο πλαίσιο του προγράμματος.
Παρόλες τις θετικές εξελίξεις και τα σχόλια σχετικά με την πορεία της Κύπρου κατά τη διάρκεια του προγράμματος του μνημονίου, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως αυτή η εξέλιξη μπορεί να συσχετιστεί με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η έξοδος μας από το μνημόνιο είναι ένα θετικό σημείο στην πορεία της Κυπριακή οικονομίας, παρόλα αυτά μπροστά μας έχουμε πολλή δουλειά. Ως χώρα όπου, υπάρχουν ακόμα άνεργοι από τους οποίους αρκετοί νέοι μεταναστεύουν στο εξωτερικό ψάχνοντας ευκαιρίες εργοδότησης, νοικοκυριά που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους και στηρίζονται στα κρατικά παντοπωλεία,   το ένα τρίτο του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας καθώς επίσης τράπεζες που εξακολουθούν να αναφέρονται σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.
Η έξοδος της Κύπρου από το μνημόνιο δεν είναι το φάρμακο που θα επουλώσει τις πληγές της οικονομικής κρίσης και του κουρέματος των καταθέσεων. Το πραγματικό φάρμακο είναι η επιστροφή των χρημάτων που μας πήραν για να κεφαλαιοποιήσουν τις Ελληνικές τράπεζες (μας έκλεψαν) η  φορολόγηση των φοροφυγάδων και φοροαποφυγάδων  καθώς και η συνέχιση των συζητήσεων και των προσπαθειών του κράτους για την ενίσχυση της οικονομίας, και κατ’ επέκταση των προβλημάτων που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση.

Χρυσοδόντας Κωνσταντίνος Πιττάκης
Πρόεδρος Επαρχιακής Επιτροπής

ΔΗΚΟ Αμμοχώστου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου