Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Συνάντηση δημάρχου Πόλις Χρυσοχούς με την Αρχή Λιμένων



Σωρεία θεμάτων τέθηκαν στο πλαίσιο συνάντησης  αντιπροσωπείας του Δήμου Πόλεως Χρυσοχούς με τον Πρόεδρο της Αρχής Λιμένων στα γραφεία της Αρχής στη Λευκωσία. 

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Άγγελος Γεωργίου Οδυσσέως είπε πως και οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως αν τα αιτήματα της τοπικής αρχής προωθηθούν , τότε  θα είναι ένα σημαντικό βήμα για σωστή αξιοποίηση του λιμανιού του Λατσιού και στην προώθηση και την ανάπτυξη του ναυτικού και θαλάσσιου τουρισμού.


Ο κ. Οδυσσέως ανέφερε πως αρχικά τέθηκε στην συνάντηση το  αίτημα του Δήμου για αποκλειστικότητα στη διαχείριση του χερσαίου χώρου. Στη συζήτηση διευκρινίστηκε ότι ο χερσαίος χώρος που διεκδικά ό Δήμος, - όπως είπε-  είναι ο χώρος  που παραχωρεί μέχρι σήμερα άδειες χρήσης στα κέντρα αναψυχής και άλλα υποστατικά που βρίσκονται στην περιοχή του λιμανιού του Λατσιού.

Είπε ότι δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι η πρακτική που ακολουθούταν μέχρι σήμερα θα συνεχίσει και δεν θα διεκδικήσει οποιαδήποτε δικαιώματα από τα τέλη που εισπράττει ο Δήμος από τις άδειες χρήσης.  

Στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα των έργων αναβάθμισης του λιμανιού. Σύμφωνα με τον κ. Οδυσσέως δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι η Αρχή είναι έτοιμη για την προκήρυξη των προσφορών για έργα εξωραϊσμού για αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού και ότι στον προϋπολογισμό της Αρχής Λιμένων υπάρχει κονδύλι 800.000 ευρώ.

Ο Δήμαρχος ανέφερε ακόμη  ότι επισημάνθηκε  για ακόμη μία φορά  η ανάγκη επίσπευσης της όλης διαδικασίας αξιοποίησης των αποθηκών στο Λατσί, `ώστε να παύσει ο χώρος να αποτελεί σημείο οχληρίας, ντροπής και ασχημίας`  αλλά να καταστεί κέντρο πολιτισμού, όπως ήταν και εξακολουθεί να είναι η επιθυμία και ο στόχος του Δήμου.

Πρόσθεσε ότι λήφθηκε απόφαση από το ΔΣ της Αρχής για προκήρυξη προσφορών με βάση τη συμφωνία που υπήρξε παλαιότερα με το Δήμο για αξιοποίηση των αποθηκών για πολιτιστικούς σκοπούς.  

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στο αίτημα του Δήμου για τη δημιουργία προβλήτας για πρόσδεση κρουαζεροπλοίων αναφέροντας ότι κατά την εκτίμηση του Δήμου αυτό είναι εφικτό τεχνικά και οικονομικά αφού το κόστος σε σύγκριση με άλλες περιπτώσεις θα είναι πολύ μικρότερο και τα οφέλη πολλαπλάσια.

Σύμφωνα με τον κ. Οδυσσέως , ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων ανάφερε ότι το έργο αυτό είναι μέσα στους μακροπρόθεσμούς της στόχους και ότι θα γίνουν επιτόπιες μετρήσεις (βυθομέτρηση) ώστε να διαφανεί πόσο θα πρέπει να επεκταθεί ο βόρειος κυματοθραύστης, ποιο θα είναι το κόστος αυτής της επένδυσης και τότε θα αποφασιστεί αν το έργο είναι εφικτό.

Ο Δήμαρχος επανάλαβε την εισήγηση του Δήμου η Αρχή να αναλάβει το κόστος της ανέγερσης των χώρων υγιεινής, λέγοντας ότι οι υποδομές θα αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες και κατ΄επέκταση την ποιότητα της μαρίνας.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στην ανάγκη για δημιουργία σταθμού καυσίμων το συντομότερο δυνατό και ζήτησε την υλοποίηση των υποσχέσεων που δόθηκαν στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τον κ. Οδυσσέως μετά από διάλογο συμφωνήθηκε η Αρχή Λιμένων να αναλάβει το κόστος αντικατάστασης των λαμπτήρων με οικονομικούς λαμπτήρες τύπου Led ενώ έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι η Αρχή σύντομα θα προχωρήσει με τις κατάλληλες ενέργειες ώστε τους καλοκαιρινούς μήνες να αυξηθούν οι θέσεις ελλιμενισμού.



κυπε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου