Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Πολιτική θύελλα ξέσπασε για το σκάνδαλο ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ

Συνεχίζει τις αποκαλύψεις ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος σχετικά με το μεγάλο σκάνδαλο που ξέσπασε, ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης.

Κανένας δεν θα μείνει στο απυρόβλητο επανέλαβε σήμερα, σε παρέμβαση του στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του Σίγμα, ο Δήμαρχος της Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος.
Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα αναφορικά με δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Πολίτης», ο κ. Φαίδωνος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τα περί αισχρότητας δεν με ακουμπούν» λέγοντας πως ο δρόμος των αποκαλύψεων είναι δύσκολος.
«Πολλοί θα χάσουν τον ύπνο τους» είπε στην συνέχεια.
Εξάλλου, ο Δήμαρχος Πάφου ανέφερε πως, ήδη, έδωσε δύο καταθέσεις στις αρχές και πως πρόκειται να δώσει και 3η.
«Κάποιοι γνωρίζουν πολλά και αποφεύγουν να μιλήσουν. Αρέσκονται στις θέσεις και στα αξιώματα. Πολιτικοί, εργολάβοι, δημόσιοι υπάλληλοι, τα γνωρίζουν και δεν πάνε να δώσουν κατάθεση» κατέληξε.

Κληρίδης
Αν ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ή οποιοσδήποτε άλλος έχει στοιχεία για την υπόθεση των ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης, να τα δώσει στους ανακριτές “και να είναι σίγουρος ότι θα διερευνηθούν”, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληριδης.
Ο κ. Κληρίδης κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τα όσα φέρεται να δήλωσε ο κ. Φαίδωνος σε σχέση με την ανάμειξη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στο σκάνδαλο και το κατά πόσον του έχουν δοθεί οποιαδήποτε στοιχεία για αυτή την πτυχή της υπόθεσης.
“Αναμένω ότι αν ο κ. Φαίδωνος ή οποιοσδήποτε άλλος έχει στοιχεία για την υπόθεση θα τα δώσει λεπτομερώς και τεκμηριωμένα, σε κατάθεσή του, στους ανακριτές και να είναι σίγουρος ότι θα διερευνηθούν”, ήταν η δήλωση του κ. Κληρίδη.

Χάσικος
Υπήρξαν πελώριες πολιτικές ευθύνες από τις κυβερνήσεις, οι οποίες διαχειρίστηκαν το συμβόλαιο για τα Χυτά Πάφου και Χυτύ Κόσιης, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος.

Μιλώντας στο “Πρωινό Δρομολόγιο”, ο κύριος Χάσικος είπε ότι οι τότε αρμόδιοι δεν είχαν ελέγξει την διαδικασία, προσθέτοντας πως φέρουν ευθύνη και οι τότε υπουργοί.  Ο ασκός του Αιόλου, τόνισε, έχει ανοίξει προσθέτοντας πως οι όποιες ευθύνες υπάρχουν θα αποδοθούν.  Αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας “Πολίτης” για συναντήσεις του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου με τον ιδιοκτήτη της “Χελέκτορ”, Γεώργιο Μπόμπολα, πατέρα του καταζητούμενου Λεωνίδα Μπόμπολα, ο κύριος Χάσικος είπε ότι, από μόνες τους οι συναντήσεις δεν είναι επιλήψιμες.
Το μεμπτό, πρόσθεσε, είναι εάν υπήρξαν ανταλλάγματα. Διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους στα Χυτά Πάφου και Χυτή Κόσιης ότι σε καμία περίπτωση δεν θα χάσουν τις δουλειές τους. Για τους δύο φακέλους που αφορούν τις προσφορές για τα Χυτά, οι οποίοι χάθηκαν από τα αρχεία του υπουργείου Εσωτερικών, ο κύριος Χάσικος είπε ότι έγιναν έρευνες αλλά δεν εντοπίστηκαν. Εγινε, πρόσθεσε, καταγγελία στην Αστυνομία, προσθέτοντας ότι οι φάκελοι μπορούν να εξασφαλιστούν από τους προσφοριοδότες. Η απώλεια τους,είπε, δεν παρεμποδίζει καθοιονδήποτε τρόπο τις έρευνες. Ο κύριος Χάσικος, δεν απέκλεισε, κάποιοι να φρόντισαν, όπως είπε, να τους εξαφανίσουν. Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε παράλληλα ότι δεν υπήρχαν εγγυητικές για τα Χυτά, πρόσθεσε ωστόσο, ότι αυτό δεν παρεμποδίζει τις αστυνομικές έρευνες .
ΡΙΚ
Οργισμένο το ΔΗΚΟ
Οργή και αγανάκτηση εκφράζει το ΔΗΚΟ, δια στόματος του Προέδρου του κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλου, για την “ανήθικη και συκοφαντική”, όπως τη χαρακτηρίζει, επίθεση στον Τάσσο Παπαδόπουλο από τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος. Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος καλεί το ΔΗΣΥ να ξεκαθαρίσει αν υιοθετεί τις θέσεις του Δημάρχου.
Σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΔΗΚΟ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως η “επίθεση” προς τον Τάσσο Παπαδόπουλο βασίζεται “σε ψέματα, ανακρίβειες, λασπολογίες και σε κακοήθη κουτσομπολιά”, προσθέτοντας πως κάποιοι δεν του συγχώρησαν ποτέ το περήφανο ΟΧΙ στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 2004.
“Κατανοούμε ότι κάποιοι δεν του συγχώρησαν ποτέ ότι, με τη στήριξη της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας, απέτρεψε την επιβολή ενός καταστροφικού σχεδίου που θα καθιστούσε την Κύπρο προτεκτοράτο της Τουρκίας. Κατανοούμε ότι κάποιοι, και τότε και σήμερα, δεν θέλουν φωνές, όπως αυτή του του Τάσσου Παπαδόπουλου και του ΔΗΚΟ που αντιστέκονται στα σχέδια τους”, είπε, και πρόσθεσε πως “αυτά όμως τα μικρόψυχα, δεν δικαιολογούν την ατεκμηρίωτη επίθεση σε έναν πολιτικό που αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στην υπηρεσία της Κύπρου και του λαού της”.
Σε έναν πολιτικό, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, που απέδειξε ότι λειτουργούσε και ενεργούσε με μόνο στόχο το καλό και το όφελος του τόπου και του λαού και που, όπως όλοι γνωρίζουν, δεν είπε μόνο το μεγάλο ΟΧΙ το 2004 αλλά έλεγε καθημερινά ΟΧΙ στη διαπλοκή και τη διαφθορά.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε επίσης πως “κουτσομπολιά και ψέματα, ανώνυμες πηγές και ανακρίβειες, ύβρεις και λασπολογίες δεν μπορούν να πλήξουν το ήθος, την εντιμότητα, τη διαδρομή, την προσφορά και την υστεροφημία του Τάσσου Παπαδόπουλου. Πλήττουν όμως βάναυσα την ποιότητα της δημοκρατικής μας ζωής”.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ κάλεσε το ΔΗΣΥ να ξεκαθαρίσει “αν υιοθετεί τα αίσχη και τις αθλιότητες που εκστομίζει ο Δήμαρχος του ΔΗΣΥ στην Πάφου για τον Τάσσο Παπαδόπουλου”, και σημείωσε πως ο ίδιος δεν θα επέτρεπε και δεν θα ανεχόταν ποτέ, οποιοδήποτε στέλεχος του ΔΗΚΟ να μιλούσε με αυτό τον ανήθικο τρόπο για τον Γλαύκο Κληρίδη, πόσο μάλλον, στη βάση “ανώνυμων πληροφοριών” και κουτσομπολιών.
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως καμία συκοφαντική επίθεση, απ’ όσους επιχειρούν να επαναφέρουν και να επιβάλουν ένα νέο Σχέδιο Ανάν, δεν πρόκειται να εμποδίσει το κόμμα του να διεκδικεί τη σωστή λύση στο Κυπριακό. “Ο λαός μας γνωρίζει ποιος ήταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος, έχει μνήμη, κρίση και αξιοπρέπεια και απαντά στους συκοφάντες με την απόλυτη περιφρόνησή του”, πρόσθεσε.
Αβέρωφ Νεοφύτου
Κληθείς να σχολιάσει τη συνομιλία που είχε χθες με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο στο twitter με αφορμή τα δήλωσε ο Δήμαρχος Πάφου για τον Τάσσο Παπαδόπουλο αναφορικά με το σκάνδαλο ΧΥΤΥ – ΧΥΤΑ, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ο “ΔΗΣΥ δεν υιοθετεί ούτε υπονοούμενα, ούτε δηλώσεις, ούτε οποιαδήποτε αίσχη από οποιονδήποτε εκστομίζονται και εις οιονδήποτε αναφέρονται. Και είμαι απόλυτος και ξεκάθαρος”.
“Ζούμε σε μια εποχή που υπάρχει μια δικαιολογημένη οργή στην κοινωνία για αποκάλυψη σκανδάλων για να τιμωρηθούν οι οποιοδήποτε ένοχοι. Κατανοητό και απόλυτα δικαιολογημένο. Μα να μην φτάσουμε όμως στο σημείο να σπιλώνουμε συνειδήσεις, να στήνουμε λαϊκά δικαστήρια με υποθέσεις, με δηλώσεις, με εικασίες, να φύγουμε από το τεκμήριο της αθωότητας στο τεκμήριο της λάσπης και της ενοχής”.
“Χρειάζεται από όλους αυτοσυγκράτηση. Και πολύ ιδιαίτερα όταν υποθέσεις γίνονται για τεθνεόντα πρόσωπα. Υπάρχουν οι αρμόδιες Αρχές – εμείς τις εμπιστευόμαστε – που μπορούν να διερευνήσουν και διερευνούν σκάνδαλα, την οικονομική κρίση, πιθανόν ποινικά ή άλλα αδικήματα και αυτοί είναι οι φορείς μέσα από τους οποίους πρέπει η πολιτεία να εναποθέσει την εμπιστοσύνη και να στηρίξει για διαλεύκανση όλων ανεξαίρετα των υποθέσεων”.
Ερωτηθείς εάν θεωρεί ως “αίσχη και εικασίες” τα όσα ανέφερε ο Δήμαρχος Πάφου, ο κ. Νεοφύτου ξεκαθάρισε ότι “διερεύνηση σκανδάλων δεν γίνεται μέσα από δημόσιες δηλώσεις και αυτό αφορά όλους ανεξαίρετα. Έχει ο οποιοσδήποτε στοιχεία, είναι οι αρμόδιες αρχές να πάει να τα καταθέσει. Δεν θα στήνουμε καθημερινά λαϊκά δικαστήρια που ενδεχομένως μια περισσότερη ή μια λιγότερη δήλωση να επηρεάσει και την εξέταση σοβαρών υποθέσεων. Νομίζω και ο Γενικός Εισαγγελέας έκδωσε μια ανακοίνωση τις τελευταίες εβδομάδες πολύ ξεκάθαρη και δεικτική”.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι “αλίμονο εάν υπάρχουν για οποιοδήποτε θέμα στοιχεία ή υπόνοιες για διάπραξη ποινικού αδικήματος και οι Αρχές θα το εξετάσουν μόνο και μόνο εάν κάνουν δηλώσεις οι πολιτικοί ή τα πολιτικά κόμματα. Η εξέταση αυτών των σοβαρών υποθέσεων είναι ευθύνη των ανακριτικών Αρχών και της Νομικής Υπηρεσίας και εάν οποιοσδήποτε πολιτικός ή κόμμα έχει οποιαδήποτε στοιχεία οφείλει και υποχρεούται να τα δώσει στις αρμόδιες αρχές είτε με κατάθεση είτε εγγράφως”.
Παντελίδης
Για λασπολογία εναντίον του αείμνηστου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου από τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, κάνει λόγο ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Μελετών “Τάσσος Παπαδόπουλος” Χρύσης Παντελίδης.


Σαρρής
Ο Πολάκης Σαρρής, στενός συνεργάτης τότε του Τάσσου Παπαδόπουλου αναφέρει ότι αγνοεί αν υπήρξαν συναντήσεις του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Λεωνίδα Μπόμπολα.
Ουδεμία ανάμειξη είχα, υπογραμμίζει σε γραπτή δήλωση ο κ. Σαρρής, προσθέτοντας ότι ουδέποτε συναντήθηκε ή συνομίλησε με τον Λεωνίδα Μπόμπολα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου