Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

O ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΚΑΙ H ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ

ΧΡΥΣΟΔΟΝΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
(ΠΙΤΤΑΚΗΣ)

Μια αεροπειρατεία που συγκλόνισε τον κόσμο και πρωτοσέλιδα με τίτλους που προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις. Ο Σεϊφέλ-Ντιν Μουσταφά-Εμάν, είναι ο 59 χρονος αεροπειρατής που ανάγκασε  το αεροπλάνο των αιγυπτιακών αερογραμμών (Egypt Air) να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας, το πρωινό της Τρίτης 29 Μαρτίου 2016.


Ο Μουσταφά, ένας ασταθής εξ όσων φαίνεται άντρας, ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι ο λόγος που οδηγήθηκε στην αεροπειρατεία ήταν τα παιδιά του, τα οποία διέμεναν στην Κύπρο.Ο ίδιος είχε απολέσει το δικαίωμα νόμιμης εισόδου στο νησί μας εξαιτίας παράνομων πράξεων που τέλεσε στο παρελθόν και για τις οποίες είχε απελαθεί. 

Το εν λόγω συμβάν που όλοι έντρομοι παρακολουθήσαμε πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού.

Τί θα γινόταν τελικά εάν οι θήκες των κινητών με τις οποίες ήταν ζωσμένος ο Mουσταφά, ήταν τελικά εκρηκτικά; Πόσες ανθρώπινες ζωές θα τινάζονταν στον αέρα;

Στις μέρες μας η προσοχή είναι στραμμένη στους τζιχαντιστές και στις δηλώσεις τους ότι ο πόλεμος των ISIS τώρα ξεκινά. Η Ευρώπη μετατράπηκε σε «αστακό» και εμείς περιμένουμε «ευλαβικά» το επόμενο κτύπημα....

Ο κίνδυνος,όμως,είναι γενικός και αποδεδειγμένα πλέον απρόβλεπτος. Εχθροί δεν είναι μόνο οι τζιχαντιστές. Η τρομοκρατία πλέον δεν φέρει όνομα. Είναι γενική και αόριστη, τρυπώνει σε αποσκευές και τρομάζει ανθρώπινες ψυχές.

Τόσο ως κράτος μεμονωμένα, όσο και ως Ευρώπη συνολικά θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια ασπίδα προστασίας για να αντικρούσουμε το «καρκίνωμα» του πλανήτη που λέγεται τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της.

Για το «κτύπημα» του Μουσταφά, δεν ανέλαβε την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος.
Την ευθύνη  για αυτό θα πρέπει να αναλάβουν όλα τα κράτη, για την ανασφάλεια και τον φόβο που «παρέχουν» σήμερα στους πολίτες τους.

Μπορεί η προ ολίγων ημερών αεροπειρατεία να ήταν κίβδηλη αλλά απέδειξε ότι οφείλουμε ανα πάσα στιγμή σαν κράτος να είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους φαινόμενα. Αυτό φυσικά μπορεί να υλοποιηθεί μέσα απο την κατάλληλη ενίσχυση και προετοιμασία των Αστυνομικών Αρχών του κράτους.

Το γεγονός ότι η Αστυνομία Κύπρου αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια αρκετές δυσκολίες  λόγω οικονομικής κρίσης, δεν θα πρέπει να επηρεάσει την ποιότητα εργασίας της.

Σε περιόδους κατάπτωσης των θεσμών απαιτείται όπως το κράτος στηρίξει με κάθε τρόπο τις Αρχές που μπορούν με το έργο τους να κάνουν τη διαφορά. Συγκεκριμένα, τα Σώματα Ασφαλείας, θα πρέπει να τύχουν της απαραίτητης ενίσχυσης προκειμένου να συμβάλουν με ακόμα πιο αποφασιστικό τρόπο στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης προς το κράτος. Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά, θα πρέπει να αναδομήσουμε τον τόπο μας

Η αναδόμηση χρειάζεται προσπάθεια και αποφασιστικότητα. Η πολιτεία τόσο σε νομοθετικό όσο και σε επίπεδο εκτελεστικής εξουσίας, οφείλει να συνειδητοποιήσει τους κινδύνους και να δράσει αναλόγως. Εμείς, οι πολίτες αυτού του κράτους μπορούμε να μιλήσουμε, να αντιδράσουμε, να “ξε –βολευτούμε” και να αγωνιστούμε, έτσι ώστε να συμβάλουμε στην κάθαρση και ανακατάταξη της πατρίδας μας, σε θέματα  ήθους, ασφάλειας και εμπιστοσύνης.

Το «κτύπημα» του Μουσταφά απο την Αίγυπτο δεν είναι απλά ένα τυχαίο γεγονός. Αντίθετα, είναι η προσωποποίηση των παράλογων καταστάσεων που βιώνει η υφήλιος τα τελευταία χρόνια. Ας αποτελέσει λοιπόν αυτό την αφορμή για περισυλλογή και αλλαγή στάσης ζωής και πολιτικής . Αύριο μπορεί να είμαστε εμείς σε ένα αεροπλάνο, σε ένα αεροδρόμιο, σε ένα δρόμο ....έρμαια της παράνοιας.Ας συμβάλουμε τόσο σαν πολίτες όσο και ως θεσμοί στην όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερη «εκλογίκευση» των γεγονότων που μας περιβάλλουν.... για ένα τόπο ασφαλή και ουσιαστικά ελεύθερο.

ΧΡΥΣΟΔΟΝΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΠΙΤΤΑΚΗΣ)

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗ.ΚΟ. ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου